Uniunea Europeană ar putea interzice pe deplin importurile de cărbune din Rusia nu mai devreme de august (CNBC)

carbune, mina Sursa foto: Pixabay

Interzicerea propusă de Uniunea Europeană asupra importurilor de cărbune din Rusia nu va intra pe deplin în vigoare până în august, cu o lună mai târziu decât se așteptau eurodeputații, au declarat joi două surse pentru CNBC.

La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de cărbune în urma dovezilor tot mai mari ale atrocităților comise de trupele ruse împotriva ucrainenilor în Bucha.

Planul inițial era eliminarea treptată a importurilor de cărbune în termen de trei luni, a declarat pentru CNBC un oficial al UE. Cu toate acestea, același oficial a adăugat că această perioadă a fost extinsă acum la patru luni, ceea ce duce la implementarea completă a interdicției în august.

„Se pare că a existat un lobby german eficient pentru a prelungi perioada de eliminare treptată a contractelor existente pe cărbune la patru luni”, a confirmat joi un al doilea oficial al UE pentru CNBC.

Germania este una dintre cele mai sceptice națiuni când vine vorba de blocarea aprovizionării cu energie din Rusia, dar nu este singura. Austria și Ungaria sunt alte două state care pun la îndoială decizia UE.

Aceste națiuni au cea mai mare dependență energetică de Rusia și susțin că interzicerea furnizării de energie din țară ar putea avea un impact mai mare asupra propriilor economii decât asupra celei Rusiei.

Germania, de exemplu, a cumpărat 21,5% din cărbunele său din Rusia în 2020. Acest număr a crescut la 35,2% pentru importurile de petrol și la 58,9% pentru gaze naturale, potrivit datelor Biroului European de Statistică.

Ucraina insistă asupra unui embargo complet asupra petrolului și gazelor asupra Rusiei, a spus ministrul de externe. Aprobarea sancțiunilor energetice a reprezentat o provocare majoră pentru UE, având în vedere dependența ridicată de aprovizionarea Rusiei.

Regiunea este puternic dependentă de petrolul și gazele naturale ale Rusiei, deși este mai puțin dependentă de importurile de cărbune, un motiv important pentru care aceasta este prima sancțiune energetică propusă de Comisia Europeană.

Peste 19% din importurile de cărbune ale UE au venit din Rusia în 2020, potrivit statisticilor europene oficiale. În schimb, 36,5% din importurile sale de petrol au fost din Rusia, la fel ca 41,1% din importurile sale de gaze naturale.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *