Uniunea Europeană propune prelungirea, până în 2027, a obiectivelor referitoare la gradul de umplere a depozitelor de gaze / Unele state membre cred că aceste obiective au provocat creșterea prețului la gaze

gaze CNOOC sursa foto: captura video

Comisia Europeană a propus miercuri prelungirea, pentru încă doi ani, a obiectivelor referitoare la gradul de umplere a depozitelor de gaze, în pofida îngrijorărilor exprimate de unele state membre că aceste obiective sunt de vină pentru creşterea preţurilor la gaze, transmite agenția de știri Reuters.

După criza energetică din 2022, Bruxelles a impus statelor membre UE ţinte obligatorii privind facilităţile de stocare a gazelor, pentru a avea o rezervă în cazul unor noi şocuri de aprovizionare. Principalul obiectiv este un grad de umplere de 90% a facilităţilor subterane de stocare din UE până la 1 noiembrie, cu ţinte intermediare în februarie, mai, iulie şi septembrie. Sistemul urmează să expire în decembrie 2025, transmite Agerpres.

Propunerea formulată miercuri de Executivul comunitar prevede menţinerea, până în 2027, a obiectivului conform căruia depozitele de gaze trebuie să fie pline în proporţie de 90%, până la data de 1 noiembrie a fiecărui an, plus o serie de ţine intermediare de-a lungul anului. Însă propunerea Comisiei va trebui negociată şi aprobată de ţările UE şi Parlamentul European.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Conform propunerii Comisiei Europene, obiectivul pentru data de 1 noiembrie va rămâne obligatoriu, însă ţintele intermediare vor deveni “orientative”, ceea ce în mod tradiţional în legislaţia UE înseamnă că nu vor fi obligatorii.

“Aceste obiective sunt orientative şi ar trebui să permită umplerea depozitelor într-o modalitate în care oferă suficientă flexibilitate pentru participanţii de pe piaţă de-a lungul anului”, a informat Executivul comunitar.

În ultimele săptămâni, subiectul prelungirii acestor obiective a creat diviziuni în rândul ţărilor membre, în condiţiile în care Germania şi Ţările de Jos au cerut Bruxelles-ului să relaxeze termenele limite stricte cu privire la umplerea depozitelor de gaze. Aceste ţări au de gând să obţină o mai mare flexibilitate, în cursul viitoarelor negocieri cu Parlamentul European pentru finalizarea obiectivelor. Potrivit acestor ţări, obiectivele obligatorii ale UE semnalează pieţei faptul că clienţii europeni sunt obligaţi să cumpere gaze, ceea ce împinge în sus preţurile şi creează o notă de plată consistentă pentru ţările cu mari depozite subterane de gaze.

Luna trecută, preţurile de referinţă la gaze natural în Europa au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.