Industria grea a Uniunii Europene va putea solicita compensații pentru exporturile afectate de taxa pe carbon la frontieră, potrivit unor noi planuri ce vizează marii poluatori, în contextul în care Bruxelles-ul se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a slăbi reglementările climatice, potrivit Financial Times.

Comisia Europeană urmează să propună miercuri ca sectoare precum oțelul, cimentul și aluminiul să fie scutite de plata emisiilor de carbon aferente exporturilor, pentru a asigura condiții de concurență echitabile cu producătorii străini, potrivit a doi oficiali europeni implicați în discuții.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Propunerea vine în contextul unor dezbateri intense privind capacitatea UE de a-și îndeplini obiectivele climatice, pe fondul unui „război comercial” global și al unei reorientări rapide a priorităților spre apărare și competitivitate economică.

Un înalt oficial UE a declarat că măsuri precum taxa pe carbon la frontieră sunt „extraordinare” pentru decarbonizare, dar că acestea nu pot veni „în detrimentul propriilor noastre companii, care se confruntă cu o concurență neloială pe piața globală”.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Planurile vor fi prezentate împreună cu o nouă țintă climatică: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040, comparativ cu nivelurile din 1990, o țintă cu care mai multe state membre, inclusiv Polonia și Franța, nu sunt de acord decât dacă vor exista concesii pentru industrie.

Într-un alt compromis, Bruxelles-ul va permite ca 3% din obiectivul pentru 2040 să fie atins prin credite internaționale de carbon, potrivit unui proiect de propunere consultat de Financial Times.

Aceste credite permit statelor membre să contabilizeze finanțarea proiectelor climatice internaționale în propriile obiective de reducere a emisiilor.

Creditele de carbon sunt instrumente financiare ce reprezintă o tonă de dioxid de carbon eliminată din atmosferă prin proiecte precum împădurirea.

Industria grea europeană cere soluții

Industria grea europeană cere o soluție pentru exporturi încă din 2021, când UE a anunțat mecanismul de ajustare la frontieră pentru carbon (CBAM), o taxă pe emisiile încorporate în importuri, menită să protejeze industria europeană de concurența mai ieftină și mai poluantă din afara blocului.

Conform noii propuneri, companiile vor fi compensate prin alocarea de permise gratuite de carbon, în funcție de sumele plătite pentru acoperirea emisiilor generate de exporturi în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS). Permisele vor fi finanțate din veniturile generate de CBAM, a precizat unul dintre oficiali.

Taxa pe carbon la frontieră va fi implementată treptat în același timp cu eliminarea alocărilor gratuite de certificate de emisii. În prezent, aceste certificate se tranzacționează la un preț puțin sub 70 de euro pe tonă de carbon.

Industria cimentului din UE estimează că, dacă prețul carbonului va ajunge la circa 125 euro până în 2030, acesta ar putea reprezenta peste 50% din costurile de producție.

Samuel Flückiger, responsabil de politici climatice și de economie circulară la producătorul german de oțel Thyssenkrupp, a declarat că piețele de export rămân esențiale pentru industrie, în timp ce cererea internă este slabă.


„Să pui aceste piețe în pericol într-un context de piață deja fragil… nu e o decizie prea inspirată”, a spus el.

În proiectul de document, Comisia afirmă că o astfel de măsură ar „reduce riscul de relocare a emisiilor de carbon (carbon leakage) pentru exportatorii europeni de produse CBAM”.

Obiectivul pentru 2040 este considerat un reper esențial de către afaceri și industrie pentru a ghida investițiile și a confirma că UE rămâne fidelă ambițiilor sale climatice, în ciuda presiunilor politice tot mai mari din partea grupurilor de dreapta care cer retragerea unor reglementări verzi.

UE se află în general pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul intermediar de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030. Ținta pentru 2040 va contribui, de asemenea, la conturarea contribuției naționale determinate (NDC), adică a planului climatic până în 2035, ce trebuie prezentat ONU înaintea summitului COP30 de la Belém, în noiembrie.

Peste 150 de companii, inclusiv Iberdrola, Unilever, Inditex și Vattenfall, au semnat o scrisoare în care susțin că UE trebuie să își mențină ambițiile climatice.


„Un obiectiv climatic solid și decarbonizarea economiilor noastre vor îmbunătăți reziliența UE la șocuri, securitatea energetică și competitivitatea”, au declarat acestea.