EXCLUSIV Unul din doi români iese la pensie înainte de a împlini vârsta standard. Vârsta reală de pensionare din România: 59 de ani pentru femei, 60 de ani și nouă luni pentru bărbați

Coronavirus, covid, batrani, pensionari, masca Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Aproape jumătate din românii care au ieșit la pensie anul trecut nu au așteptat să împlinească vârsta standard de pensionare. Astfel, vârsta reală la care ies la pensie femeile din țara noastră este de 59 de ani și 2 luni, iar în cazul bărbaților este de 60 de ani și 9 luni, cu 4 ani, respectiv cu 5 ani mai devreme decât vârstele standard de pensionare, potrivit datelor obținute de Economedia de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Acest lucru este posibil deoarece legea din țara noastră permite mai multe tipuri de pensionare anticipată și există, de asemenea, mai multe situații în care chiar și vârsta standard de pensionare poate fi redusă cu câțiva ani.

Un număr de 251.273 persoane au ieșit efectiv la pensie, anul trecut, cu drepturi de pensie cuvenite și stabilite în anul 2020. Vârsta medie efectivă de pensionare a fost, pentru bărbați, de 60 de ani și 9 luni, iar pentru femei de 59 de ani și 2 luni, conform datelor transmise de CNPP. Această statistică include toate categoriile de pensie: limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială și invaliditate.

Vârsta standard de pensionare din România, conform legii privind sistemul unitar de pensii publice, este de 65 de ani pentru bărbaţi. Femeile, în schimb, se pot pensiona dacă au trecut de vârsta de 61 de ani, chiar dacă vârsta standard este de 63 de ani, deoarece aceasta va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Din peste 250.000 de români care au ieșit la pensie anul trecut, doar jumătate au făcut acest lucru deoarece au împlinit vârsta standard de pensionare. Astfel, numărul de beneficiari de pensie de limită de vârstă, adică cei care au împlinit vârsta standard, se ridică la 151.380 (86.300 de bărbați și 65.080 de femei). Toți ceilalți au ieșit la pensie înainte să împlinească vârsta standard de pensionare.

Numărul de pensionari, pe categorii de pensii, care și-au deschis drepturile de pensie anterior împlinirii vârstei standard de pensionare:

  1. Pensie limită de vârstă (o reducere a vârstei standard de pensionare se poate acorda celor care au lucrat în condiții grele, proporțional cu perioada lucrată):

– Bărbați: 43.370

– Femei: 15.371

  1. Pensie anticipată:

– Bărbați: 2.295

– Femei: 3.839

  1. Pensie anticipată parțială:

– Bărbați: 16.146

– Femei: 16.178.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *