„Upflation”, noul trend care scumpește produsele pentru consumatori

lama ras, cosmetice Sursa foto: Pexels

După „shrinkflation”, „upflation” este un nou trend prin care companiile de retail încearcă să recupereze vânzările mai scăzute ale anumitor produse, în special în zona de cosmetice și îngrijire personală, scrie Bloomberg.

Procter & Gamble Co. cere 14 dolari pentru un deodorant de corp universal – dublu față de costul unui deodorant standard. Gillette vinde un aparat de ras intim cu un preț de 15 dolari special pentru „zonele dificile”, cu 5 dolari mai mult decât modelul Venus obișnuit. Iar cele mai noi tampoane de la Carefree sunt menite să prindă tot felul de

Sunt noile produse ale P&G si Unilever sunt cu adevărat versiuni inovate sau doar menite pentru generare de profit?

Companiile de bunuri ambalate se confruntă cu problema consumatorilor afectați de creșterea inflației și alcătuiesc noi strategii pentru capturarea profitului în acest context. Una dintre ele este fenomenul cunoscut sub numele de shrinkflation, și se referă la practica de majorare a prețului în concomitant cu micșorarea cantității unui produs. Cu toate acestea, consumatorii observă eventual și răspund prin reorientare către alte brand-uri.

La nivelul întregii industrii, retailerii au vândut cu 20% mai puține lame de ras anul trecut față de 2019, potrivit cercetătorului de piață Circana. Vânzările de deodorante au scăzut cu 6,5% în aceeași perioadă. În raioanele magazinelor alimentare, consumabile de bază precum pâinea, laptele și gustările sărate sunt, de asemenea, în scădere.

Acum, Bloomberg identifică un nou fenomen emergent, derivat din aceleași motive, însă cu o nou focus. Upflation este descrisă ca practica de rezolvare a unor pseudonevoi prin produse aparent noi, introduse la prețuri mai mari. De exemplu, produsele introduse de P&G în zona de antiperspirante și deodorant sunt menite pentru întregul corp și costă dublu față de cele tradiționale. Unii clienți contestă necesitatea lor și atribuie performața bună mai mult strategiei de marketing. Alte exemple includ și specializarea unui produs, precum lama de ras, prin destinarea sa unei singure zone și majorarea prețului. P&G declară că oamenii sunt dispuși să plătească mai mult pentru inovare.

Momentan fenomenul de upflation pare să fie mai ales destinat americanilor. Unilever, competitorul eurpean al P&G, a introdus în luna mai un deodorant pentru tot corpul marca Dove, însă produsul se adresează numai consumatorilor americani. În China, pe de altă parte, oamenii încearcă să obțină mai mult pentru banii lor și se orientează către produse cu beneficii multiple.

Alte companii din aceeași zonă se orientează către nevoia consumatorilor pentru simplitate. Kellogg, spre exemplu, conduce un brand de lifestyle numit Going Zero Waste prin care își propune să înlocuiască o gamă variată de produse single-use cu alternative eco-friendly, de lungă durată. Au fost introduse și aplicații unde oamenii pot cumpăra alimente la preț redus pe care restaurantele și magazinele intenționează să le arunce. Bonapp este un astfel de aplicație prezentă în România.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *