Ursula von der Leyen anunță un program pentru debirocratizarea IMM-urilor. „Trebuie să facilităm o mai bună funcționare a afacerilor în Europa”

angajati, munca, birou, companii Sursă foto: Unsplash

Ursula von der Leyen a anunțat un program pentru debirocratizarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), potrivit documentului de poziție prezentat joi în Parlamentul European.

Aceasta spune că este nevoie de o nouă abordare a politicii în domeniul concurenței, mai bine orientată către obiectivele comune ale UE și dezvoltării întreprinderilor pe piețele globale, asigurând întotdeauna condiții de concurență echitabile.  

„Cele 24 de milioane de IMM-uri europene creează locuri de muncă de calitate pentru comunitățile locale. Dar acestea, împreună cu întreprinderile mai mari, se confruntă încă cu prea multe dificultăți. Trebuie să facilităm o mai bună funcționare a afacerilor în Europa”, spune Ursula vor der Leyen.

Potrivit șefei CE, fiecare comisar va avea sarcina de a se concentra pe reducerea sarcinilor administrative, ceea ce va însemna mai puțină birocrație și raportare. „Aceștia vor purta dialoguri periodice cu părțile interesate cu privire la punerea în aplicare. Vom face propuneri de simplificare și consolidare a legislației pentru a elimina orice contradicții, menținând în același timp standarde ridicate. Pentru a sprijini acest lucru, voi propune un nou statut juridic la nivelul UE pentru a ajuta companiile să se dezvolte. Acesta va permite întreprinderilor să beneficieze de un set de norme mai simple în anumite domenii. De asemenea, trebuie să sprijinim mai bine întreprinderile a căror dimensiune și capacitate de finanțare nu pot fi comparate cu marile corporații. Acestea sunt adesea ținta unor achiziții ucigașe din partea companiilor străine care doresc să le elimine ca posibilă sursă de concurență viitoare”.

Aceasta spune că CE va introduce o nouă categorie de întreprinderi mici cu capitalizare medie și va evalua cazurile în care reglementările existente care se aplică întreprinderilor mari sunt prea împovărătoare, disproporționate sau constituie un obstacol în calea dezvoltării lor competitive. 

„Legislația viitoare trebuie, de asemenea, să fie simplificată și concepută ținând cont de întreprinderile mici. Dar o mai bună legiferare trebuie să fie o sarcină comună – cu toate instituțiile implicate și cu întregul proces legislativ acoperit – de la propunere la amendamente și adoptare. Voi propune reînnoirea acordului interinstituțional astfel încât fiecare instituție să evalueze impactul și costul amendamentelor sale în același mod. Pentru a ne asigura că urmărim în mod colectiv punerea în aplicare, voi solicita, de asemenea, fiecărui comisar să pregătească un raport anual privind progresele înregistrate pentru comisiile Parlamentului European și formațiunile Consiliului respectiv”, mai precizează șefa Comisiei Europene.

Sursă foto: Unsplash