Piața de închirieri de autorulote din România se află într-o creștere constantă, atrăgând tot mai multe familii dornice să experimenteze libertatea călătoriilor pe roți. Deși interesul a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, coincizând cu perioada pandemiei, aceasta pare mai degrabă o evoluție naturală a pieței, având în vedere că acum un deceniu segmentul era aproape inexistent, după cum a explicat pentru Economedia directorul firmei Green Camper, Florin Dinu. Anul acesta, însă, afacerile au mers un pic mai greu, din diverse motive: vreme, incertitudini politice, instabilitate economică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -
Green Camper Autorulota in Franta
Sursa foto: Facebook/ Green Camper – Inchirieri autorulote

„Este o piață în continuă creștere, este clar. Pe lângă clienții care se întorc an de an, din ce în ce mai mulți, avem în fiecare an foarte multe cereri de la familii care vor să încerce pentru prima dată o experiență cu autorulota. Specific pentru perioada premergătoare acestei veri, contractarea a mers mult mai slab decât în anii precedenți. Dacă în anii precedenți la finalul lunii mai eram 90% ocupați pe un parc de 12 autorulote pentru toată vara, în acest sezon cererea a fost mult mai mică. Ca și cauze avem vremea ploioasă, incertitudinile economice și politice atât de la nivel național, cât și de la nivel mondial. Între timp, ușor-ușor perioada de vară a ajuns la un grad de ocupare de peste 80% și pentru acest an, dar diferența a fost că rezervările s-au făcut mult mai târziu decât s-au făcut în anii precedenți”, a explicat Florin Dobre.

Green Camper Autorulotă în Italia
Sursa foto: Facebook/ Green Camper – Inchirieri autorulote

O mare problemă a acestui business este sezonalitatea accentuată. Aproximativ 80% din cifra de afaceri se realizează în perioadele de vacanță școlare: vara, Paște, 1 Mai, vacanța de toamnă și sărbătorile de iarnă. Această cerere concentrată justifică tarifele mai ridicate din vârfurile de sezon.

Pentru a contracara acest fenomen, companiile precum Green Camper depun eforturi constante să atragă familiile și în afara sezonului. Ei organizează tururi ghidate asistate în weekenduri, la prețuri mult mai reduse. Scopul este de a ajuta potențialii clienți să depășească reticența de a încerca o vacanță cu autorulota, mulți temându-se că nu se vor descurca.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

„Noi am înființat acest business în plină pandemie, dar nu am făcut-o datorită pandemiei, a fost pur și simplu o coincidență. În România cel puțin a crescut enorm interesul pentru închirieri autorulote în ultimii 5 ani, nu știu neapărat dacă din cauza pandemiei. Acum 10 ani nu exista nicio firmă de închirieri autorulote pe piață, ca idee. Ca și percepție generală, cred că și acum publicul român este reticent în ceea ce privește vacanțele cu autorulota. Am tot auzit argumente: „noi vrem confort în concediu, să ne odihnim”. Vacanțele cu autorulota sunt pentru persoane puțin mai active, care nu vor să stea într-un resort cu 3 mese pe zi la o piscină 10 zile. Clienții de autorulote vor să se plimbe, să viziteze mai multe obiective, să vadă un răsărit sau un apus frumos, să facă un grătar alături de familie sau pur și simplu să se bucure de natură în mijlocul ei. Vacanța cu autorulota clar nu este pentru oricine.” spune Florin Dobre.

Profilul clientului și destinațiile preferate

Clientul tipic pentru închirierea unei autorulote este familia cu 1-3 copii, unde adulții au în jur de 40 de ani, iar copiii aproximativ 10. Aceștia au, în general, venituri medii spre ridicate. Ocazional, există și grupuri de prieteni care închiriază mai multe autorulote pentru un weekend sau un concediu, sau cupluri tinere, fără copii.

„Publicul țintă al acestui gen de turism este clar cel cu venituri medii și peste medie. Sunt și clienți cu venituri mari și foarte mari care apelează la serviciile noastre, dar aceștia sunt puțini. În general, sunt oameni educați și informați care află imediat despre absolut orice eveniment economic nefavorabil. Panica indusă în media te poate pune pe gânduri atunci când îți organizezi un concediu. Un concediu cu autorulota nu este ieftin și poate fi tăiat printre primele într-o perioadă de austeritate din bugetul unei familii”.

Florin Dobre susține însă că aceste creșteri de taxe, costuri, inflație, etc., impactează și business-ul de autorulote.

„Noi închiriem o autorulotă în decembrie pentru august anul următor. Între timp, crește impozitul pe dividende, impozitul pe profit, TVA, etc. Cresc asigurările, costurile cu service-uri etc. Noi suntem obligați prin contractele pe care le semnăm cu clienții în avans să suportăm absolut toate aceste majorări. Aceeași problemă este și la clienții care se întorc an de an. Deși am avea argumente, nu putem să le spunem în fiecare an că s-au scumpit iar serviciile, putem părea neserioși… De multe ori ne-am asumat noi creșterile de costuri pentru a păstra clienții recurenți”, afirmă el.

De altfel, spune Florin Dobre, majoritatea clienților sunt cei recurenți.

„Noi avem un bazin de clienți care se întorc an de an destul de mare. Anul acesta avem peste 50% clienți pe care i-am avut și în anii anteriori. Mulți dintre ei deja sunt la a 6-a a 7-a experiență cu autorulotele noastre. Marea majoritate merg o singură dată pe an într-un concediu cu autorulota de 7-10 zile. Mai există și câțiva care merg 2-3 week-end-uri pe an sau un week-end și un concediu mai lung de 7-10 zile.”

Green Camper - Autorulota la munte
Sursa foto: Facebook/ Green Camper – Inchirieri autorulote

În ceea ce privește destinațiile, preferințele clienților variază de la sezon la sezon.

„Sunt sezoane și sezoane. Am avut sezoane când marea majoritate a clienților vizitau România. Alte sezoane când marea majoritate plecau în vacanțe lungi, Franța, Belgia, sudul Italiei, chiar și Spania. Au fost sezoane când toate autorulotele noastre se bronzau pe plajele din Grecia toată vara. Cred totuși că procentajul ar fi 50% România, 25% Grecia și 25% Occident”.

Cât costă să pleci în vacanță cu o autorulotă

Autorulotele de la Green Camper se clasifică în trei tipuri principale:

  • Integrate: Oferă un confort sporit în zona de condus, cabina fiind integrată și izolată, permițând coborârea celui de-al doilea pat deasupra cabinei.
  • Semi-integrate:Sunt mai aerodinamice și consumă puțin mai puțin carburant, însă patul suplimentar coboară peste zona de living.
  • Cu alkov (cu pat fix deasupra cabinei de condus):Acestea sunt cele mai spațioase, având paturi fixe, eliminând necesitatea amenajării locurilor de dormit din living. Chiar dacă pot fi puțin mai instabile la vânt puternic, sunt preferate de familiile cu copii, datorită confortului suplimentar oferit.

„Noi oferim spre închiriere autorulote din clasa medie și peste medie. Știu că la promovare toate autorulotele din România sunt “de lux” sau “premium”, dar realitatea este cu totul alta. Noi fiind foarte pasionați de acest domeniu, având o rulotă personală de 10 ani cu care ne-am făcut cam toate concediile, știm să facem diferența între o autorulotă low cost și una din clasa medie. De exemplu, avem autorulote care deja au 5 ani de închiriere, foarte bine îngrijite, care arată ca și o autorulotă nouă. Martore ne sunt recenziile cele mai numeroase de pe Google pe care le avem. Totuși, nu cred că în acest moment clienții știu să facă diferența între o autorulotă premium și una low-cost.”, a explicat Florin Dobre.

Autorulota Green Camper
Sursa foto: Facebook/ Green Camper – Inchirieri autorulote

Tarifele zilnice de închiriere variază în funcție de sezon, începând de la 100 euro/zi și ajungând până la 190 euro/zi în plin sezon pentru o autorulotă premium cu cutie automată. Pe lângă tariful zilnic, se percepe o taxă unică de igienizare și consumabile de 140 europe tot sejurul. Această taxă acoperă curățenia inițială, consumabilele pentru toaletă (pastile septice și hârtie igienică specială), detergenți și GPL pentru căldură, apă caldă și frigider. În plus, sunt oferite diverse opționale pentru camping, în funcție de preferințele clienților. Scopul este ca autorulota să fie predată echipată complet, astfel încât clienții să aibă nevoie doar de haine și alimente.