Vaccinarea obligatorie a angajaților. Care e situația în țările lumii

vaccinare covid maraton coronavirus3 sursa foto: Facebook/ RO Vaccinare

Aproape imediat după apariția vaccinului anti COVID-19 au început și discuțiile despre eventuala obligativitate a vaccinării, generale sau doar pentru angajați sau a unor categorii de angajați, cei care intră frecvent în contact cu publicul. Iar lucrurile s-au mișcat ușor-ușor în această direcție.

Evident, dificil, și cu opoziție nu numai din partea unor angajați, dar și a unor membri ai autorităților, în special, locale.

Prima victimă a pandemiei din Europa, Italia, cu peste 130.000 de morți de COVID-19, este prima țară care a luat măsuri, a introdus obligativitatea certificatului verde. Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical şi certificatul sanitar pentru personalul didactic. Dar guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an.

Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunţat aşadar cu o lună și câteva zile în urmă, cu aprobarea partidelor majorităţii sale din legislativ, extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă.

De altfel, conform unor estimări, circa 250.000 dintre cei 3,2 milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaţilor urcă la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajaţi (15%).

Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%. Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.

În Franța, preşedintele Emmanuel Macron s-a adresat francezilor, printr-un discurs televizat, încercând să impulsioneze campania de vaccinare din Franţa. Măsurile anunţate îi vizează în primul rând pe angajaţii din sistemul sanitar. Dacă lucrătorii din spitale şi căminele de bătrâni nu s-ar fi vaccinat până în septembrie, aceştia riscau să-şi piardă locul de muncă. Preşedintele Franţei a mai spus că persoanele neimunizate se vor confrunta cu restricţii.

Guvernul de la Paris a reacţionat, prin aceste măsuri, la răspândirea infectărilor cu tulpina Delta a SARS-CoV-2, extrem de contagioasă. Iar vaccinarea a câștigat teren.

În Germania, însă, subiectul imunizării obligatorii este abordat diferit. Încă șefa executivului german, Angela Merkel, a declarat că în Germania nu va deveni obligatorie vaccinarea anti-coronavirus. De altfel, în Germania, dreptul la integritate corporală e garantat prin Constituţie.

Există însă şi câteva excepţii. De exemplu, atunci când copiii intră la şcoală sau grădiniţă trebuie să aducă dovada unei vaccinări contra rujeolei. Şi persoanele care au grijă de copii trebuie să prezinte, de regulă, o astfel de dovadă. Lucru valabil şi pentru personalul din clinici sau cabinete medicale, dar şi pentru educatori sau profesori.

Şi solicitanţii de azil sau refugiaţii trebuie să prezintă dovada ueni vaccinări la patru săptămâni după ce au fost cazaţi într-un cămin cu mai multe persoane.

În Marea Britanie ar putea fi impus faptul că personalul din sănătate să fie vaccinat complet împotriva COVID-19, a anunțat secretarul de stat în Ministrul Sănătății, Sajid Javid, la sfârșitul lui octombrie, relatează Reuters.

Oficialul englez a declarat pentru Sky News că vaccinurile obligatorii pentru salariații din sănătate ar contribui la protejarea pacienților.

În SUA, o curte federală de apel din SUA a suspendat sâmbătă obligaţia de vaccinare introdusă de preşedintele Joe Biden pentru companiile cu peste 100 de angajaţi, fiind momentul pentru a examina potenţiale ”grave probleme constituţionale”, relatează Agerpres, conform Reuters.

Măsura cerută de preşedintele american impunea ca până la 4 ianuarie zeci de milioane de angajaţi să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 sau să fie testaţi săptămânal. De altfel, marile companii americane s-au implicat în proces, majoritatea angajaților Ford ar trebui să fie vaccinați până pe 8 decembrie, iar Google a impus tuturor angajaților care lucrează de la birourile companiei să se vaccineze, situație repetată și la Facebook.

Slovenia a decretat și ea vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 pentru toţi funcţionarii publici, pentru a încuraja vaccinarea şi totodată să prevină un nou val de infectării. Ţara are una dintre cele mai reduse rate ale vaccinării anti-COVID-19 în rândul statelor UE, de numai 45%.

Guvernul sloven a decis de asemenea înăsprirea restricţiilor antiepidemice. Începând de miercuri, certificatul sanitar, care oferă informaţii despre vaccinarea cu schema completă, un test COVID-19 negativ recent sau vindecarea după o infectare anterioară, este cerut pentru accesul în magazine şi la locul de muncă, atât în sectorul public cât şi în cel privat.

În Grecia, vaccinarea a devenit obligatorie pentru personalul căminelor de îngrijire medicală nu mai târziu din 16 august și pentru personalul sanitar de la 1 septembrie.

În Rusia, primarul Moscovei a decretat la 16 iunie vaccinarea obligatorie a angajaților din sectorul serviciilor. De atunci, alte entități locale, inclusiv Sankt Petersburg și regiunea sa, au luat măsuri similare.

Kazahstanul a ordonat vaccinarea obligatorie pentru majoritatea angajaților care intră în contact cu alte persoane pe 1 iulie, iar în China, regimul a avertizat că persoanele peste 18 ani nevaccinate nu vor mai fi în curând admise în spitale, școli sau chiar în transportul public.

Letonia. Guvernul a decis să introducă vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru personalul din învățământ, astfel că, din 15 noiembrie, doar cadrele didactice cu certificat de imunizare vor putea preda cursuri în format fizic. Testarea pentru COVID-19 a angajaților din învățământ va continua până pe 15 noiembrie. Până la data respectivă, testarea profesorilor va fi plătită de stat.

În Bulgaria, guvernul interimar de la Sofia nu a impus Certificatul verde pentru nici o categorie de lucrători în educație. La o rată generală de vaccinare de puțin peste 20%, cadrele didactice sunt imunizate în proporție de peste 40%.

În fine, în România, restricțiile impuse în special pentru nevaccinați a reușit să crească procentul de vaccinați la circa 40%, dar rămâne în continuare pe ultimele locuri din UE. Chiar și Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, nu a putut intra în Guvern din cauza faptului că nu are certificat verde.

Asta, deși Senatul a respins în octombrie un proiect de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, care a ajuns la votul decisiv din Camera Deputaților. Remarcabil e că, cel puțin, în sistemul de educație, procentul de vaccinați e undeva între 50% și 60%. Potrivit ultimelor cifre disponibile, circa 7 milioane de români erau vaccinați măcar cu prima doză, la sfârșitul lunii octombrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: