Intrarea completă a României în spaţiul Schengen este un moment istoric care trebuie marcat adecvat, semnificaţia lui trecând mult dincolo de implicaţiile economice imediate, a declarat, joi, pentru Agerpres, economistul-şef al ING Bank România, Valentin Tătaru.
„Intrarea completă în spaţiul Schengen este un moment istoric care trebuie marcat adecvat, semnificaţia lui trecând mult dincolo de implicaţiile economice imediate. Referitor la acestea din urmă, România are acum datoria să completeze această reuşită cu ceea ce ar putea să o pună în valoare cel mai bine: o reţea de autostrăzi moderne care să traverseze România şi să unească toate regiunile ţării. Pe lângă creşterea atractivităţii României pentru investiţiile străine (şi ştim că România a pierdut investiţii în trecut din cauza infrastructurii precare la care se adaugă şi faptul că nu eram membri Schengen), firmele româneşti vor avea şi ele şansa de a se conecta mai eficient la pieţele din vest. Noul statut deschide de asemenea calea pentru transformarea României într-un hub logistic pentru viitorul proces de reconstrucţie a Ucrainei”, a spus Valentin Tătaru.
Miniştrii de Interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu frontierele terestre, începând de la 1 ianuarie 2025.