Valul 3 al pandemiei lovește economia. Germania ar putea introduce testări obligatorii în întreprinderi

Redacția mart. 30, 2021 0 comentarii
fabrica, germania, productie

Al treilea val al pandemiei afectează și economia germană. Gravitatea situației face să se acorde atenţie unor spaţii care până acum au fost în mare măsură neglijate, notează dw.com, într-un amplu articol pe tema viitoarelor măsuri la care ar putea fi supuse companiile. Este vorba mai ales despre hale de producţie, ateliere şi şantiere. Oficial, şi acolo trebuie respectate norme de igienă, dar în practică regulile pot fi neglijate: nu se preocupă mai nimeni de portul continuu şi corect al măştilor, de respectarea consecventă a distanţării fizice sau de funcţionarea instalaţiei de aerisire. Germania ar putea introduce testarea obligatorie în întreprinderi.

“Cred că pericolul pe care îl reprezintă virusul nu este încă luat în serios în toate întreprinderile şi de către toţi angajaţii”, a declarat pentru DW Carsten Burkhardt, membru în conducerea sindicatului din construcţii IG Bau.

Până acum mai ales părţi ale Uniunii Creştin Democrate şi Uniunii Creştin Sociale, partide la putere, apropiate mediului de afaceri şi economiei, au avut grijă ca acest sector să nu fie afectat, pe cât posibil, de restricţii obligatorii, notează DW. Se pregătesc însă schimbări, iar acestea vor începe prin testarea obligatorie a angajaţilor din întreprinderi.Testările sunt încă benevole, dar la începutul lunii martie, marile asociaţii ale angajaţilor au fost de acord cu testarea, de două ori pe săptămână, a lucrătorilor care nu lucrează online de acasă.

Această testare acceptată nu este însă suficient aplicată, a declarat cancelara Angela Merkel duminică, în cursul unui interviu televizat. Ea a explicat săptămâna trecută în Parlament ce înseamnă suficient în viziunea ei: “Dacă economia germană nu oferă în proporţie covârşitoare, în jur de 90%, angajaţilor săi testări, atunci vom institui norme obligatorii de protecţie a muncii”.

După Paştele catolic şi protestant, se va întocmi un raport privind starea de fapt, iar testările obligatorii vor fi “probabile”, a anunţat Merkel. Uniunea federală a asociaţiilor angajaţilor din Germania (BDA) a protestat imediat. Preşedintele acestei uniuni, Rainer Dulger, a subliniat că întreprinderile private şi-au amplificat deja eforturile în vederea testării personalului. “Prin continua ameninţare cu norme obligatorii valabile prin lege, nu se acordă recunoaştere acestor eforturi. O lege a testării nu asigură mai multă protecţie, ci doar mai multă birocraţie, mai multe costuri, mai puţină iniţiativă proprie şi o grămadă de chestiuni neclarificate de natură juridică şi organizatorică”, a evidenţiat el.

Testele pe scargă largă înseamnă mai multe cazuri depistate, situație care îi îngrijorează pe unii întreprinzători. Dacă cei infectați şi persoanele cu care au intrat în contact sunt trimişi în carantină, există primejdia scăderii producţiei sau chiar a închiderii unor întreprinderi întregi vreme de mai multe săptămâni. Un exemplu recent în acest sens este închiderea unei fabrici a concernului Miele, aflate la Euskirchen, în Renania de Nord-Westfalia, arată dw.com.

De aceea, mai ales în întreprinderile mici şi mijlocii, unii patroni nu oferă voit angajaţilor posibilitatea de a se testa, notează publicația. Există cazuri şi mai grave, în care patronii, când află de existenţa unor infectări, îi trimit pur şi simplu acasă pe angajaţii respectivi, fără a mai lua alte măsuri. Astfel de practici ar deveni dificile dacă patronii vor fi obligaţi să-şi testeze periodic angajaţii. Cabinetul Merkel a anunţat deja că va lua o decizie în această chestiune pe data de 13 aprilie.

Surs foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *