Vântul puternic trimite aproape toată energia eoliană ieftină la export în Ungaria și Bulgaria. Eolienele, pentru scurt timp, primul producător al țării

parcul eolian cez Sursa foto: CEZ Romania/Facebook

Vântul puternic a făcut ca producția de energie eoliană a României să crească vertiginos și să meargă la export. Azi, la ora 05.00, de dimineață, 2.517 MW erau produși în eolian, în timp ce exporturile de electricitate erau de peste 2.650 de MW, un nivel record pentru o piață de energie care, în mod uzual, înregistrează deficite pe relația export/import. Mai mult, exportul net s-a păstrat și pe timpul zilei, chiar dacă la valori mult mai mici când consumul intern crește, după cum se vede în diagrama atașată.

La o producție de 8.300 de MW, un export de 2.670 MW înseamnă o treime. 30% din producția de energie a României se exporta, azi, de dimineață, aproape toată fiind energie eoliană. Explicația rezidă din faptul că, în primul rând, această energie, potrivit legii regenerabilelor, este preluată în sistem. În al doilea rând, este ieftină, fiind subvenționată de toți consumatorii români (prin sistemul certificatelor verzi – n.r.), iar energia ieftină curge către piețele mai scumpe, în acest caz, Ungaria și Bulgaria, pe principiul vaselor comunicante. Potrivit datelor OPCOM, operatorul pieței de energie, pe fiecare interval orar, România este exportator net, iar beneficiarii exporturilor de energie de la noi sunt vecinii Bulgaria și Ungaria.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Revenind la structura producție de electricitate din României, observăm că Hidroeelctrica a trecut pe primul loc, în timpul dimineții, după ce, toată noaptea, eolianul a ocupat prima poziție. Urmează producția de energie nucleară, cărbunele și electricitatea generată pe bază de gaz.

Capacitatea instalată în eolian este de circa 3.000 de MW. La o producție de peste 2.600 MW, înseamnă că, azi, aproape toate morile de vânt se învârt și produc curent.

Per total, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica, cu circa 6.500 MW putere instalată. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. Practic însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pai ce fel de energie ieftina este dacă este subvenționată de noi, amărâții? Aud. Și de ce n-o distribuiți în tara și o dați la bulgari și unguri?!? Competentelor. Mai aveți puțin și terminați și hidro electrica bagandu-i pe gat parcurile eoliene nerentabile. Pe cine credeți ca păcăliți popestilor?

    • Exact. Decat sa o dea bulgarilor, mai bine ti-o dadeau ție. Daca ai ce face cu ea, bine, daca nu… o bagi pe foc.

    • Bre, articolul este f prost scris si induce ideia ca Romania pierde ceva din afacerea asta in tim ce in realitate, castuga enorm. Asta pentru ca investitiile in parcurile eoliene au fost facute in buna parte cu bani din afara ce s au varsat intr o masura consistenta in economia noastra, producand energie atat pt noi cat si ot expoert, aducand taxe, locuri de munca pe verticala si orizontala si bani grei din export. Carevasazica, aia au pus banii, au facut treaba si noi beneficiem. Prostia aata cu energie ieftina subventionata de consumatori este o aberatie pt senzational pt ca daca faci balanta comerciala, iesim cu totii pe plus. Mai ales cand exportam energie. ))

      • Parerera mea este că încă nu te ai maturizat (NU stiu ce vîrsta ai ) ,de ce UNGURUL Takos BARNA se opune terminării a 8 hidrocentrale CONSTRUITE pe vremea lui Ceasca 95% , de ce ca au crescut lăstari in ALBIE? (ENERGIE COMPLET VERDE ),De ce nu terminăm REACTOARELE 3 SI 4 De la CERNAVODA ,SA AVEM SA DAM SI LA EXPORT ,GREMANII SI POLONEZI AU ACTIVAT INDUSTRIA CARBUNELUI SI NU ABANDONEAZA TERMOCENTRALELE PINA IN 2035 ,CE TE CACI TU PE TINE CU EMISII :0 CO2 CIND MI DE OBUZE ,GRENADE ,EXPODEAZA LA 50 KM DE GRANITA TA ,FA TI TU PRAF TOATA PRODUCTIA CA DUPA AIA ITI VIND EU ,CE CREIER DE GAINA AI .

  2. Ce fel de energie ieftina este dacă este subvenționată de noi, amărâții prin certificate verzi? Ii băgați pe gat lui Hidroelectrica parcurile eoliene greu de întreținut. Vreți s-o băgați și pe asta în faliment. Popestilor incompetenți.

  3. Hidrocentrala cu acumulare și pompa era proiectata sa funcționeze la Tarnita. Când bătea vântul pompa apa în amonte și când era nevoie de energie, curgea apa prin paletele turbinelor în aval. Lacul de acumulare din munți funcționa ca o baterie de stocare.

  4. Pai nj suntem noi frati cu bulgarii ca vrem impreuna in schengen? Lasa ca platim in curand si pret mai mare de distrubutie. Ca tot este ieftina energia electrica. Hai slava ucraina.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.