Vântul puternic a făcut ca producția de energie eoliană a României să crească vertiginos și să meargă la export. Azi, la ora 05.00, de dimineață, 2.517 MW erau produși în eolian, în timp ce exporturile de electricitate erau de peste 2.650 de MW, un nivel record pentru o piață de energie care, în mod uzual, înregistrează deficite pe relația export/import. Mai mult, exportul net s-a păstrat și pe timpul zilei, chiar dacă la valori mult mai mici când consumul intern crește, după cum se vede în diagrama atașată.
La o producție de 8.300 de MW, un export de 2.670 MW înseamnă o treime. 30% din producția de energie a României se exporta, azi, de dimineață, aproape toată fiind energie eoliană. Explicația rezidă din faptul că, în primul rând, această energie, potrivit legii regenerabilelor, este preluată în sistem. În al doilea rând, este ieftină, fiind subvenționată de toți consumatorii români (prin sistemul certificatelor verzi – n.r.), iar energia ieftină curge către piețele mai scumpe, în acest caz, Ungaria și Bulgaria, pe principiul vaselor comunicante. Potrivit datelor OPCOM, operatorul pieței de energie, pe fiecare interval orar, România este exportator net, iar beneficiarii exporturilor de energie de la noi sunt vecinii Bulgaria și Ungaria.
Revenind la structura producție de electricitate din României, observăm că Hidroeelctrica a trecut pe primul loc, în timpul dimineții, după ce, toată noaptea, eolianul a ocupat prima poziție. Urmează producția de energie nucleară, cărbunele și electricitatea generată pe bază de gaz.
Capacitatea instalată în eolian este de circa 3.000 de MW. La o producție de peste 2.600 MW, înseamnă că, azi, aproape toate morile de vânt se învârt și produc curent.
Per total, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica, cu circa 6.500 MW putere instalată. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. Practic însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă.