Vânzările de centrale pe gaze pentru case și apartamente continuă să crească în Germania, în ciuda promisiunii că vor fi interzise din 2024

centrala apartament Sursa foto: Dreamstime

Federaţia germană a Organizaţiilor pentru Protecţia Consumatorilor (VZBV) a tras un semnal de alarmă cu privire la instalarea de noi centrale pe gaze în case sau apartamente, pe fondul creşterii dramatice a costurilor, şi asta în pofida planurilor care vizează interzicerea acestor instalaţii, transmite DPA, citată de Agerpres.

“Nu putem decât să tragem un semnal de avertisment faţă de instalarea de sisteme de încălzire pe gaze”, a declarat preşedintele VZBV, Ramona Pop, într-un interviu publicat miercuri în cotidianul Rheinische Post. “Preţurile la gaze şi petrol vor creşte la fel ca şi preţurile pentru emisiile de CO2 generate de combustibilii fosili”, a adăugat Ramona Pop.

Coaliţia guvernamentală la putere în Germania a fost zguduită de o serie de neînţelegeri cu privire la o lege controversată care vrea să interzică instalarea majorităţii centralelor pe petrol şi gaze începând din 2024.

Unele estimări arată că jumătate din locuinţele din Germani au o centrală pe gaze. Instalarea unor pompe de căldură, care sunt considerate că au un impact mai redus asupra mediului înconjurător, este foarte costisitoare.

Un sistem de încălzire pe gaze emite aproximativ 200 de grame de CO2 per kilowat-oră. Asta înseamnă că, la un consum de 10.000 de kilowaţi-oră, sunt emise aproximativ două tone de CO2, ceea ce ar însemna o suprataxă de 70 de euro în anul următor.

Guvernul federal a anunţat reluarea majorării preţurilor pentru emisiile de CO2 în 2024. “Numai în 2024, preţul pentru tona de CO2 ar urma să fie majorată cu 17%, până la 35 de euro”, a spus Ramona Pop.

Preşedintele VZBV a criticat proiectul de lege privind încălzirea. “Legea încălzirii nu a fost îmbunătăţită printr-o dezbatere îndelungată, în continuare consumatorii nu au claritatea necesară. Gama de opţiuni îi bulversează şi există şi posibile costuri ascunse, cum este de exemplu achiziţionarea rapidă a unu sistem de încălzire pe gaze”, a subliniat Ramona Pop.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *