Veniturile petroliere ale Rusiei au scăzut cu 42% în decurs de un an, până în februarie, din cauza sancţiunilor impuse de Grupul Celor Şapte (G7) şi Uniunea Europeană (UE) – în pofida faptului că Moscova comercializează în continuare cam acelaşi volum, anunţă miercuri Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), relatează agenția AFP, citată de News.ro.
”Estimăm că în februarie Rusia a câştigat 11,6 miliarde de dolari, după ce în ianuarie a câştigat 14,3 miliarde, iar cu un an mai înainte aproape 20 de miliarde” de dolari, se arată în raportul lunar al petrolului.
”La un an de la invazia Ucrainei de către Rusia, aceasta trimite în continuare aproape acelaşi volum de petrol pe pieţele mondiale. Asta arată că regimul sancţiunilor G7 nu a condus la o reducere a ofertei mondiale de brut şi de produse petroliere, ci a limitat capacitatea Rusiei de a genera venituri din export”, se arară în raport.
Producţia petrolieră rusească se afla în februarie la aproape acelaşi nivel ca înainte de război.
Exporturile au scăzut, însăm cu 500.000 de barili pe zi, la 7,5 milioane de barili pe zi.
În anul care a trecut, cele 4,5 milioane de barili pe zi de petrol rusesc destinat UE, Americii de Nord şi altor membri ai Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE) au găsit alţi destinatari.
În prezent, petrolul rusesc este exportat către Asia – în India – şi în mai mică măsură în China, care profită de reduceri.
El reprezenta în februarie aproximativ 40% şi, respectiv, 20% din brurul importat de India şi China, care au absorbit aproximativ 70% dintre stocurile exportate de Rusia, potrivit AIE.
Destinatarii celorlalte produse petroliere ruseşti exportate, în afară de brut, sunt Africa, Turcia şi Orientul Mijlociu.