Veste bună pentru turiști: taxa pentru trecerea Podului Ruse-Giurgiu poate fi plătită electronic, însă doar pentru autoturismele care părăsesc Bulgaria

podul giurgiu ruse, granita romania bulgaria, frontiera romania bulgaria, schengen Foto: Inquam Photos / George Călin

Începând din data de 5 iulie, a fost introdusă posibilitatea plăţii electronice a taxei pentru traversarea Podul Ruse-Giurgiu, informează Agenţia Vamală din Bulgaria. Plata online a taxei de trecere a podului este posibilă pentru toate automobilele care părăsesc Bulgaria (până la 8+1 locuri), indiferent de ţara de înmatriculare, potrivit BTA, citată de Rador.

Se menţine în continuare posibilitatea plăţii pe loc, în numerar sau cu card bancar.

Plata online a taxei de trecere a podului este disponibilă pe portalul Agenţiei Vamale, la adresa https://ep.customs.bg/eportal/public/index?pageId=41&isActive=id6

Taxa este aceeaşi pentru plata în numerar sau fără numerar – 2 euro sau 4 leva. Nu există taxe suplimentare pentru tranzacţie pentru plata online şi fără numerar.

Plata online se poate face în avans şi în orice moment. După plată, clientul primeşte o confirmare la adresa de e-mail specificată de acesta. La prezentarea vehiculului la punctul de trecere a frontierei de pe podul Ruse-Giurgiu la ieşirea din Bulgaria, plata taxei pentru maşina respectivă este verificată după numărul de înmatriculare.

Se aşteaptă ca prin noua posibilitate de plată electronică a taxelor de pod să fie redus semnificativ timpul pentru controlul taxelor rutiere pentru autoturisme, ceea ce va avea efect asupra relaxării traficului. Taxa de pod este administrată de Agenţia Vamală, la trecerea podului Ruse-Giurgiu pe sensul de ieşire din Bulgaria.

La trecerea podului din România către Bulgaria, taxa este administrată de autorităţile române.

Veniturile din taxa de pod pentru autoturisme în anul 2023 se cifrează la aproape 2,8 milioane de leva (circa 1,4 milioane de euro), iar în primele şase luni din anul 2024, la peste 1,225 milioane de leva (aproximativ 612.000 de euro), informează Agenţia Vamală din Bulgaria. (Traducere: Daniela Dumitru)

Foto: Inquam Photos / George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *