Vicepremierul Dragoș Anastasiu ar fi recunoscut în instanță că a dat mită timp de 8 ani fostei inspectoare ANAF Angela Burlacu, ca „formă de protecție” pentru una dintre firmele sale. Declarația lui Dragoș Anastasiu a fost consemnată în motivarea Curții de Apel București, în dosarul de corupție al fostei inspectoare ANAF, care a fost publicat de Realitatea Plus, transmite G4Media.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Update 2. Reacția lui Dragoș Anastasiu

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a precizat, vineri, într-o postare pe Facebook, că a fost martor în dosarul de corupție care viza mai mulți funcționari ANAF și că nu a avut nicio condamnare penală. Anastasiu afirmă că astăzi este în Guvern și pentru că nu vrea ca alți anterprenori să mai fie subiectul unui „abuz de putere din partea unor angajați ai statului”.

Mai multe AICI

Update. Reacția guvernului:

“În urma mai multor solicitări primite de la jurnaliști fac următoarele precizări: Vicepremierul Dragoș Anastasiu nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA soluționat prin Hotărârea 1258/2023. Singura sa calitate a fost aceea de martor. A fost audiat în această calitate de procurori și judecători care nu au considerat că sunt întrunite condițiile pentru schimbarea acestei unice calități. Dosarul penal s-a incheiat prin hotărâre defintiva. Circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile dlui Dragoș Anastasiu”, a transmis Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Ioana Dogioiu.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Știre inițială

  • G4Media i-a solicitat un punct de vedere vicepremierului Dragoș Anastasiu. În momentul în care îl vom primi, acesta va fi publicat.
  • Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Ioana Dogioiu, a transmis pentru Realitatea Plus următorul punct de vedere: „Domnul Anastasiu nu a avut niciodată calitatea de învinuit, inculpat sau condamnat într-un doar penal de dare de mită”.

Dragoș Anastasiu a avut calitatea de martor în acest dosar.

Documentul arată că actualul vicepremier a recunoscut că a semnat un contract fictiv prin care s-au mascat plăți de mită către funcționara ANAF. Este vorba despre un contract pentru plata lunară a sumei de 2000 de euro către o firmă indicată de Burlacu.

Aceasta a sugerat încheierea contractului, după un control la una dintre firmele lui Anastasiu. Inspectoarea ANAF a susținut că au fost descoperite nereguli grave și a sugerat că după încheierea contractului cu firma respectivă, pentru plata lunară a sumei de 2000 de euro, acestea vor fi remediate.

În document se arată că Dragoș Anastasiu a afirmat în fața instanței că a perceput propunerea ca pe un șantaj, dar și ca o formă de protecție și a acceptat încheierea contractului.

„Aşa cum s-a arătat anterior martorul Anastasiu Dragoş Michael alături de martorul Băciucu Cristian, factori decidenţi în cadrul grupului Eurolines, au agreat propunerea inculpatei de încheiere a contractului fictiv în baza căruia a fost plătită suma totală de 218.582,44 lei, pentru ca în acelaşi timp inculpata să diversifice modalitatea de intrare în posesia foloaselor necuvenite stabilite iniţial prin compensarea sumelor de bani datorate de grupul Eurolines (soc. Rombus Transport), în baza prestaţiilor efectuate conform contractului fictiv, cu serviciile turistice contractate de inculpată de la acelaşi grup, iar ulterior prin achiziţionarea de servicii turistice în nume propriu”, se arată în documentul publicat de Realitatea Plus.

Instanța reține că, „din probatoriul administrat rezultă că pretenţiile materiale ale inculpatei au fost formulate în cursul lunilor mai – august 2009 şi au fost satisfăcute începând cu data de 16.11.2009 (data plăţii primei facturi emise în cadrul contractului) şi până în cursul anului 2017”.

Inclusiv Dragoș Anastasiu ar fi arătat în faţa instanţei că de fapt contractul „a fost unul fictiv, întrucât cineva doar a mimat că încearcă să facă ceva, practic nu am avut niciun beneficiu”.

„Rezultă aşadar că acest contract a avut un caracter fictiv, astfel că prezenţa membrilor familiei inculpatei în cadrul grupului de firme Eurolines pentru remedierea neregulilor constatate de aceasta nu a avut decât scopul de a justifica într-o oarecare măsură foloasele materiale pretinse de inculpată în vederea neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu.

Chiar şi admiţând, prin absurd, că în temeiul contractului au fost efectuate unele activităţi utile de către reprezentanţii ## ###### #### ### (membrii familiei inculpatei), s-a constatat, din coroborarea declaraţiilor martorilor, că prestaţiile în bani şi servicii turistice reprezentau în realitate preţul conduitei la care s-a angajat inculpata Burlacu Angela în calitate de inspector fiscal (neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu), iar nicidecum a activităţilor de remediere a unor pretinse deficienţe.

Mai mult, este ridicol a afirma că pentru activitatea de remediere a deficienţelor constatate de inculpată pe linie de salarizare s-au efectuat plăţi şi s-au acordat pachete turistice pe o periaodă de aproximativ 8 ani, în valoare totală de 784.136,82 lei, aproximativ 170.000 euro, chiar către firma controlată de inculpată prin intermediul fiului său.

Rezultă astfel că sumele de bani şi foloasele materiale (pachete turistice) nu se cuveneau în mod legal inculpatei Burlacu Angela Georgeta”, se arată în document.

Cuantumul total al sumelor de bani şi a foloaselor a fost de circa 150.000 euro, a precizat instanța.

În iunie 2023, Angela Burlacu a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel București la 5 ani și 2 luni închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență. Dragoș Anastasiu a avut calitatea de martor pentru că a denunțat faptele de corupție.