Vicepreședinte al Comisiei Europene: Bulgaria poate adopta moneda euro la 1 ianuarie 2025/ Un partid pro-rus vrea referendum împotriva monedei euro și are 590.000 de semnături

bulgaria, sofia, steag, drapel, balcanim UE, uniunea europeana Sursa foto: Pixabay / sapviktor

“Data posibilă pentru adoptarea monedei euro în Bulgaria este 1 ianuarie 2025”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, la televiziunea bulgară Nova TV, scrie Novinite.com.

El a spus că ianuarie 2025 este o dată orientativă, dar trebuie să se lucreze pentru că inflația va fi urmărită pentru 12 luni înapoi. “Aș spune că nu este foarte probabil să îndepliniți acest criteriu mai devreme, astfel încât să introduceți euro înainte de 2025”, a subliniat el.

Dombrovskis a adăugat că, în mod tradițional, țările aderă la zona euro la 1 ianuarie. Regulile nu exclud o altă dată, dar, din punct de vedere pur practic, aderarea la începutul anului este mai convenabilă.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Ministrul interimar de finanțe Rositsa Velkova a susținut că este posibil ca Bulgaria să intre în zona euro în vara anului viitor. Raportul, care va oferi informații dacă indicatorii economici ai Bulgariei permit adoptarea euro, va fi gata în primăvara anului 2024. “În acest moment, problema este inflația foarte mare. De aceea, s-a renunțat la ianuarie 2024 ca opțiune”, a declarat vicepreședintele CE.

Pe de altă parte, adoptarea euro se lovește și opoziția unor politicieni bulgari. Comitetul de inițiativă, susținut de partidul pro-rus “Vazrazhdane”(Renașterea), a depus 590.000 de semnături în parlamentul bulgar pentru un referendum privind păstrarea leva. 

Conform legii privind referendumurile, dacă un comitet de inițiativă strânge 400.000 de semnături, organizarea scrutinului devine obligatorie. Verificarea semnăturilor este în curs de desfășurare. Este discutabil dacă acest referendum este chiar admisibil, deoarece subiectul face parte dintr-un tratat internațional pe care Bulgaria l-a semnat.

Conform textului legal, un referendum privind problemele reglementate în tratatele internaționale încheiate de Republica Bulgaria poate fi organizat înainte de ratificarea acestora

“Ceea ce vom realiza este că va avea loc un referendum în toamnă, odată cu alegerile locale, în care cetățenii bulgari vor spune, pentru prima dată, vor fi întrebați dacă vor ca leul bulgăresc să fie păstrat sau distrus”, a comentat liderul “Vazrazhdane” (Renașterea), Kostadin Kostadinov.

Întrebarea din sondaj este “Sunteți de acord ca leva bulgărească să fie singura monedă oficială din Bulgaria până în 2043?”.

Comitetul de inițiativă a depus semnăturile înainte de termenul limită, care este luni, 10 aprilie.

“Intrarea în zona euro este o capcană din care nu există cale de ieșire. Distrugerea levei bulgare va duce la distrugerea economiilor cetățenilor bulgari, la devalorizarea veniturilor și va lichida independența financiară a Bulgariei”, a subliniat el.

Și a adăugat:

“Vrem ca Bulgaria să fie o țară independentă, să renegociem condițiile de aderare la UE, să păstrăm leva bulgară, să închidem bazele americane din țara noastră. Vrem relații normale cu Rusia și ridicarea sancțiunilor antirusești. Este timpul ca noi, bulgarii, să decidem”.

Cu toate acestea, notează Novinite, niciuna dintre afirmațiile lui  împotriva euro nu este adevărată din punct de vedere faptic.

“Intrarea în zona euro nu este o capcană, ci o obligație a Bulgariei conform tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Acest lucru este valabil pentru toate țările membre, doar Danemarca nu are o astfel de obligație. Moneda euro și zona euro nu vor distruge economiile cetățenilor bulgari și nici nu le vor devaloriza veniturile. Toate studiile realizate până în prezent – cele ale Eurostat, ale Academiei Bulgare de Științe și ale Facultății de Economie de la Universitatea din Sofia – arată că niciunul dintre membrii nou intrați în zona euro nu a înregistrat o creștere bruscă a inflației, în majoritatea cazurilor aceasta fiind cuprinsă între 0,3 și 1% peste inflația normală pentru perioada și ciclul respectiv. Dimpotrivă, în mai multe țări membre se observă deflație pe termen lung. Și în cele din urmă – odată cu intrarea în zona euro, Bulgaria nu va renunța la politica sa financiară independentă, dimpotrivă. Ea va avea acum dreptul de a vota la masa de decizie monetară a BCE de la Frankfurt. În prezent, în condițiile unui consiliu monetar, politica BCE are o transmitere aproape directă către Bulgaria, fără ca Sofia să aibă drept de vot. În prezent, Banca Națională a Bulgariei nu are dreptul la propria politică monetară.”, arată publicația citată.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Când adopta moneda Euro România, domnule Isarescu, peste 7 ani, după cum ați declarat in fiecare an in ultimii 20 de ani?!

    • Parca data de aderare era in 2015.
      Si tot Isarescu promisese asta cu 5-7 ani inainte.

      Poate nu am mai trecut eu prin tara, dar s-a adoptat euro? si cine mai e acum guvernator BNR, daca Isarescu si-a facut treaba?

  2. Bulgaria spre deosebire de noi acceptau platile in euro la magazine. De nenumarate ori am platit cu euro cand eram in tranzit , vorbim de cel putin 8 ani… Noi batem pasul pe loc si chiar as vrea sa apuc ziua cand nu o sa mai intru pe https://curbnr.ro/ sa verific cursul valutar a zilei pentru platile in euro…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.