VIDEO A apărut mașina electrică ce costă numai 15.000 de dolari. Deocamdată e disponibilă doar în Japonia

Redacția mai 21, 2022 0 comentarii
Nissan Sakura EV

Nissan Motor și Mitsubishi Motors au dezvăluit două noi mini-vehicule electrice, care vor fi puse în vânzare în Japonia în această vară, la un preț de pornire de mai puțin de 15.000 de dolari, scrie Bloomberg.

Mișcarea marchează un impuls cheie într-o parte mai puțin deservită a pieței de vehicule electrice, cea a mini-vehiculelor, care ar putea ajuta la stimularea unei adoptări mai largi a acestor tipuri de mașini.

Mini-vehiculele mici și accesibile, cunoscute drept „kei”, sunt un mijloc de transport popular în Japonia, în special în rândul muncitorilor și familiilor care locuiesc în afara orașelor mari, unde drumurile sunt înguste și transportul public este rar. În 2020, au reprezentat mai mult de o treime din înmatriculările de autoturisme noi din Japonia.

Pe măsură ce guvernul Japoniei face eforturi ca țara să reducă emisiile nete până în 2050, segmentul de mașini mici a fost văzut însă ca unul care este deosebit de dificil de electrificat. Oficialii din industrie au avertizat că adăugarea de baterii la mașinile mici ar putea împinge prețurile acestora mai sus decât ar putea avea acces cumpărătorii tradiționali.

Costul de cumpărare a vehiculelor electrice kei ar trebui în cele din urmă să scadă la mai puțin de 1,5 milioane de yeni (11.700 dolari), potrivit lui Takeshi Miyao, analist la compania de consultanță auto Carnorama. Modelele comune ale Nissan și Mitsubishi se apropie destul de mult de acest prag.

După subvenții, ambele mașini pornesc de la aproximativ 1,8 milioane de yeni. Deși este încă destul de scump pentru categorie, producătorii auto japonezi au crescut prețurile în ultimii ani, deoarece au adăugat mai multe caracteristici și tehnologie de siguranță.

Vehiculele dezvoltate de joint-venture-ul NMKV sunt echipate cu baterii mici de 20 de kilowați-oră, oferindu-le „suficientă autonomie de croazieră pentru a satisface nevoile zilnice”, a declarat directorul executiv al Nissan, Makoto Uchida, la un eveniment la Okayama. „Sper că mulți clienți vor putea experimenta beneficiile pe care le pot oferi vehiculele electrice”, a precizat el.
Alți producători de automobile, inclusiv Honda Motor și Daihatsu Motor, o unitate a Toyota Motor, elaborează planuri pentru a-și lansa propriile mini-modele electrice în următorii câțiva ani, ceea ce ar putea accelera adoptarea relativ lentă a vehiculelor electrice din Japonia.

Nissan și Mitsubishi vor fi primii care vor ieși cu ele pe poartă. Recepția vehiculelor lor electrice kei va oferi unele indicații despre cum se vor descurca alți producători de automobile în epoca mașinilor electrificate, a spus Miyao de la Carnorama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.