VIDEO Autostrada București Sud: CNAIR a început pre-recepția lotului 2 Bragadiru – Jilava. De la 33 de kilometri promiși în toamnă la retorica „vreți să-i lăsăm să asfalteze pe ploaie sau ninsoare?”

A0 Sud Lot 2

CNAIR a început pre-recepția lotului 2 al Autostrăzii București Sud, lot care va fi deschis peste aproximativ 2 săptămâni între DN 6 și DN 5 (10 km), dar nu poate garanta că va da în circulație și sectorul de 7 kilometri din primul lot, între Vidra și Popești-Leordeni (DN 4), a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu. Invitat duminică la B1TV, secretarul de stat care răspunde de infrastructura rutieră  a recunoscut că Alsim Alarko nu mai are nicio șansă de finalizare a lotului 1 complet până la Autostrada Soarelui și a invocat condițiile meteo pentru eventuala deschidere completă a lotului 2 Bragadiru – Vidra (16 km) și parțială a lotului 1 (7 km). Scrioșteanu a precizat că Ministerul Transporturilor nu va (mai) accepta asfaltări de mântuială, pe ploaie sau în condiții de temperaturi reduse.

„Lotul 1 nu se deschide pentru că nu este finalizată lucrarea. Constructorul ne-a promis că acum, în luna decembrie încearcă să deschidă până la DN 4 (Popești-Leordeni). Sunt 16 kilometri, lotul 2 și 17 kilometri, lotul 1. Toți cei 16 kilometri aferenți lotului 2 (n.r DN 6 Bragadiru – Vidra) sunt finalizați, CNAIR a început pre-recepția. Între acest lot 2 și DN 4 mai sunt 7 kilometri, se lucrează intens, am fost pe șantier, dar volumul este destul de mare și depind foarte mult de vreme. Mai au de pus stratul de uzură, o parte consistentă”, a spus el. La intervenția moderatorului care i-a atras atenția că a fost o toamnă blândă fără precipitații, iar constructorul a depășit termenul din contract, Scrioșteanu a răspuns: „Vreți să-i lăsăm să asfalteze pe ploaie sau ninsoare ? Nu finalizează… sunt pasibili de certificat negativ dacă nu-și respectă obligațiile”, a transmis Ionel Scrioșteanu.

Misiune (aproape) imposibilă pentru Alsim Alarko

Cu aproape o lună înainte de Crăciun, între DN 5 – Jilava și DN 4, pe lângă lipsa stratului de uzură și a marcajelor (condiționate de vreme) constructorul din Turcia (care va începe în 2024 și lucrările la Magistrala Metrou M6 1 Mai – Băneasa) nu are montate complet nici elementele de siguranță : parapete de protecție, iluminatul la nodul rutier Popești-Leordeni, iar la unele poduri încă mai are lucrări după cum se observă din imaginile recente publicate pe Canalul YouTube „Alberto Costea”.
Sorin Grindeanu și inaugurarea 80% a lotului 1 A0 Sud

„Cu șanse… așa de 80%, să zicem și lotul 1 de pe A0 Sud. Termenele pentru loturile 1 și 2 pentru Alsim Alarko sunt până la sfârșitul anului. Pentru lotul 2 de pe A0 Sud nu am semne de întrebare. Pentru Lotul 1 nu sunt la fel de optimist. Poate să nu fie sfârșitul anului dacă vom avea o perioadă în care va ploua foarte foarte mult și nu se va putea lucra”, spunea în septembrie ministrul  Sorin Grindeanu.

Dincolo de întîrzierile înregistrate pe primele două loturi de pe A 0 București Sud, cartoful fierbinte (și) pentru primăvara anului viitor este lotul 3 Aktor care nu a avansat aproape deloc în această toamnă, deși vremea a fost favorabilă. Fără lotul Aktor dintre A1 și Bragadiru (18 km.), legătura completă între A 1 București-Pitești și Autostrada Soarelui (A2) via A0 Sud nu poate fi asigurată nici în vara 2024, deși Ministerul Transporturilor a promis-o chiar de la sfârșitul anului (detalii aici).

Comentarii

 1. Noi ne agitam aici degeaba, comentam, ne facem sperante, ne bucuram, ne suparam, iar cei care declara si promit inaugurari nu fac decat sa castige (sau nu) capital politic. Ministrul Transporturilor poate castiga capital politic alaturi de partidul dumnealui cu astfel de declaratii, dar dl. secretar de stat Scriosteanu nu stiu ce castiga cu astfel de declaratii contradictorii (in urma cu vreo doua saptamani cand era intervievat chiar pe santier, spunea ca pana la sfarsitul anului se va deschide A0 de la DN6 pana la DN4).
  Sper doar ca romanii sa nu uite aceste declaratii contradictorii si sa fie mai vigilenti la promisiuni care nu se materializeaza.
  Si mai sper, pentru binele acestei tari, ca pasionatii si entuziastii din infrastructura sa taxeze la vot aceste derapaje verbale.

 2. Obiectiv vorbind, nu avem autostrazi de cand ne stim, am asteptat 30 de ani (daca nu mai mult) pentru unele proiecte, nu cred ca o diferenta de 2 luni schimba ceva. Ca termen mediu si lung, care e diferenta intre decembrie 2023 si martie 2024? Nu este
  Important e ca se fac si speram sa se faca bine. In 2040 nu o sa mai conteze ca a fost deschisa in martie sau decembrie

 3. Exact, nu am criticat 30 de ani cit am criticat acuma cind se face. De bine de rău încep sa se inaugureze multi km si alți km se lucrează. Si presa se pare ca are ca sursa de informare doar API.

 4. Sunt de acord ca nu mai contează câteva luni, dar ca mi istru dau ca secretar de stat (cu rand de ministru, din câte stiu eu), dacă ai niște informații clare despre termenul de finalizare al unui proiect și vii în presă sa spui altceva doar de dragul de a da bine în fata camerelor și in presa, din punctul meu de vedere nu poți fi credibil ca om.
  Dar ce sa vezi? Acești oameni sunt doar niște politicieni vremelnici care nu se dezic vreodată de mitomania cronica cu care ne-am obișnuit în politica românească.
  Autostrăzile nu sunt făcute de politicieni, ci de constructori. Politicienii doar asigura finanțarea proiectelor, prin ministerele pe care le conduc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *