Noi imagini surprinse din dronă pe şantierul Autostrăzii A1 Sibiu – Piteşti arată o mobilizare bună a constructorului Porr din Austria care lucrează pe cei 13 kilometri dintre Sibiu şi Boiţa, singurul lot în execuţie pe cea mai aşteptată autostradă din România.
O filmare completă a primului lot de pe A1 a fost publicată marţi seară de un pasionat de infrastructură şi surprinde o mobilizare bună atât a drumarilor care lucrează la structuri, cât şi a celor de la terasamente.
La puţin peste un an de la startul oficial al lucrărilor de execuţie, antreprenorul a ajuns la un stadiu fizic de 40%, potrivit rapoartelor Companiei de Drumuri, lotul dintre Sibiu şi Boiţa având toate şansele de deschidere la finalul anului viitor.
Luna trecută, responsabilul de proiect din partea CNAIR, inginerul Cristea Robert, anunţa o mobilizare de aproximativ 100 de drumari pe şantier şi posibilitatea să existe un schimb de noapte odată cu venirea verii.
„Când va fi nevoie vom suplimenta efectivul de muncitori pe șantier. Ne gândim chiar la un schimb de noapte deoarece ne dorim și sigur vom reuși să fim în timp cu această lucrare. Avem sprijin din toate părțile și facem tot posibilul să ne încadrăm în timp”, explica inginerul CNAIR.
Pe traseul dintre Sibiu şi Boiţa sunt 27 de structuri, poduri şi pasaje, cel mai important fiind viaductul de la Tălmăcel. Contractul pentru proiectarea şi construirea primului lot al Autostrăzii A1 Sibiu – Piteşti a fost semnat în primăvara anului 2019 pentru 613 milioane lei, iar termenul de realizare este de 36 de luni.
Constructorul Astaldi aşteaptă Autorizaţia de Construire pentru lotul 5 Piteşti – Curtea de Argeş
Antreprenorul italian Astaldi a început organizarea de şantier pentru lotul 5 Piteşti – Curtea de Argeş şi aşteaptă ca Ministerul Transporturilor să elibereze Autorizaţia de Construire pentru începerea efectivă a lucrărilor. Pentru tronsonul Piteşti – Curtea de Argeş cu o lungime de 30 de kilometri termenul de execuţie este de 4 ani.
Pentru loturile de mijloc, Boiţa – Cornetu (lot 2, 31 kilometri) respectiv Cornetu – Tigveni (lot 3, 37 km) CNAIR a primit ofertele şi urmează să desemneze constructorii care se califică în următoarea etapă (licitaţie cu precalificare), în timp ce lotul 4 Tigveni – Curtea de Argeş de 10 km este în contestaţii.
În mod realist, Autostrada Sibiu – Piteşti nu poate fi deschisă mai devreme de 6-7 ani, doar lotul Cornetu – Tigveni având o durată de proiectare şi execuţie de 6 ani (14 luni proiectare, minimum 57 luni execuţie) şi numeroase lucrări de artă: 95 de poduri şi pasaje şi un tunel de 1,7 kilometri la Poiana, galerie dublă.