VIDEO ClusterPower a dat startul construcției centrului de date de 36 milioane de euro pe care îl ridică la Craiova

Carmen Radu oct. 18, 2021 0 comentarii
ClusterPower

Startup-ul românesc ClusterPower a inaugurat oficial startul construcției unui centru de date în valoare de 36 de milioane de euro pe care compania îl ridică în localitatea Mischii, județul Dolj. În parcul tehnologic se vor construi cinci centre de date și o unitate de producere a energiei electrice necesară pentru asigurarea consumului întregului campus.

Vizita la șantier a fost precedată de un eveniment de prezentare a companiei care a avut loc la Universitatea din Craiova, la care au participat reprezentanți ai mediului academic, ai autorităților publice și ai mediului de afaceri, atât din țară cât și din străinătate. În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu, rectorul Universității din Craiova, instituție cu care ClusterPower a încheiat un parteneriat pentru atragerea de talente în vederea angajării în centrul de date, care a declarat:

„Sunt onorat că mă aflu aici, la inaugurarea unui proiect care sunt convins că va deveni emblematic pentru regiunea noastră și care crează premisele unei adevărate autostrăzi destinate proiectelor colaborative, cercetării și dezvoltării. Îmi doresc pentru Universitatea din Craiova și pentru toată Oltenia ca astfel de evenimente să fie din ce în ce mai dese”.

Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower a vorbit despre potențialul semnificativ pe care România îl oferă acestei industrii și despre avantajele pe care centrul de date de la Mischii le va oferi economiei și societății.

„Cred că România are multe de spus în tot ceea ce înseamnă inovație, cercetare, digitalizare. Avem în țară multe industrii foarte specializate care au nevoie de instrumentele pe care noi le creăm la Mischii și mă refer la supercomputerul pe care îl vom aduce în România, un supercomputer similar cu cel utilizat de Pfizer pentru crearea vaccinului anti-Covid. Un astfel de instrument cu siguranță va putea fi folosit în industria farma din România sau în domeniul fizicii nucleare sau în sectorul energetic”, declară Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower.

La rândul său, Vladimir Ester, CTO ClusterPower, a evidențiat necesitatea creării unei astfel de infrastructuri, care nu există în acest moment în România, și care va permite interconectarea cu alte 750 de centre de date din toată lumea.

„Tehnologia a progresat enorm în ultimii ani și își face simțită prezența din zona astronomiei, la medicină, transporturi și până la agricultură. Tehnologia este în mâinile noastre, o folosim zilnic prin multiplele aplicații pe care le avem la îndemână. Ce au toate astea în comun? Infrastructura. Toate au nevoie de infrastructură, de o putere mare de procesare, de telecomunicații și de un mediu colaborativ care să poată accesa această infrastructură de oriunde din lume. Avem o comunitate care își dorește astfel de proiecte ca al nostru și care vrea să se apropie de tendințele din Europa de Vest sau SUA, iar proiectul nostru de la Mischii exact asta va face: va crea această infrastructură care ne va permite un nivel de interconectivitate globală care în acest moment nu există în România”, spune Vladimir Ester, CTO ClusterPower.

ClusterPower a început în luna iulie lucrările la cel mai mare centru de date din România și primul centru de date de tip hyperscale din regiune, situat la Mischii. Parcul tehnologic pe care îl construiește ClusterPower se întinde pe o suprafață de 25.000 mp și va crea un centru de infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop dezvoltat împreună cu liderul mondial Nvidia. Campusul va dispune de o infrastructură de calcul performantă, necesară dezvoltării de soluții digitale de ultimă generație, cu valoare adăugată ridicată. Siguranța în exploatare va fi realizată pe baza standardelor de securitate Tier III în parteneriat cu Uptime Institute. Eficiența energetică a centrului de date (PUE) va fi de 1.1, ceea ce va plasa parcul tehnologic în primele locuri din topul global al industriei.

Prima fază a proiectului presupune realizarea infrastructurii de utilități necesare funcționării echipamentelor IT, incluzând turnarea fundației, construirea centralei electrice și a primei unități din cele cinci care vor dota centrul de date. Centrul de date va deveni cel mai puternic punct de comunicații regional cu legătură prin fibră optică directă cu Frankfurt și Amsterdam și conexiune cu 750 de centre de date din lume. Lucrările primului modul sunt estimate să se încheie în decembrie 2021.

Proiectul beneficiază și de un ajutor de stat de 82 de milioane de lei.

ClusterPower a fost înființată în 2019 de trei antreprenori români: Cosmin Georgescu, Vladimir Ester și Carmen Ursa Georgescu. Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower, este expert în energie și are o experiență de 15 ani în management și 20 de ani experiență în domeniul infrastructurii energetice și proiectelor tehnologice complexe. Vladimir Ester, CTO ClusterPower, este expert în infrastructură și servicii IT și lucrează de 15 ani în domeniul tehnologic și în dezvoltarea de proiecte IT de mare anvergură. Carmen Ursa Georgescu, CCO ClusterPower este expert în relații internaționale și are 12 ani de experiență în proiecte globale cu prezență pe mai multe continente. Cei trei fondatori sunt absolvenți EMBA Asebuss și Kenesaw State University și dețin specializări de prestigiu corespunzătoare expertizei lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *