Lotul 3 al Drumului Expres Craiova – Pitești pe care lucrează constructorul român UMB este la aproximativ 80% execuție, însă inaugurarea lotului dintre Slatina și Colonești (32 km) riscă să fie amânată dacă Ministerul Transporturilor nu rezolvă problema „găurii” de la Jitaru, atrage atenția Horațiu Cosma, fost secretar de stat. La Jitaru, în județul Olt, o zonă de aproximativ 300 de metri încă nu are Acord de Mediu revizuit, implicit nici Autorizație de Construire.
„Gaura” de la Jitaru, minutul 10 din înregistrarea pe care a publicat-o Asociația Pro Infrastructură:
„Tronsonul 3 al drumului expres Craiova – Pitești lung de aproape 32 km. ar putea fi dat în trafic anul acesta, fiind la circa 80% stadiu fizic. Însă Sorin Grindeanu are alte planuri pentru șoferi. El nu a fost în stare de 2 ani să revizuiască acordul de mediu și să autorizeze lucrările pe 300 de metri din drumul expres la Jitaru în județul Olt. Din cauza acestei ”găuri” unde lucrările sunt blocate, am putea ”beneficia” de un nou muzeu rutier în aer liber la finalul anului. Așa arată nepăsarea, incompetența și bătaia de joc față de românii care sunt obligați să circule în continuare pe drumul național criminal dintre Craiova și Pitești”, a transmis Horațiu Cosma, membru USR.
Pe 20 iulie, secretarul de stat Ionel Scrioșteanu (care semnează Autorizațiile de Construire) și directorul CNAIR Cristian Pistol verificau loturile UMB de pe Drumul Expres și dădeau asigurări că lotul Slatina – Colonești va fi deschis până la sfârșitul anului, dar cu descărcare provizorie în DN 65 la Colonești.
„Verificări acum pe șantierele tronsoanelor 4 și 3 ale Drumului Expres Craiova-Pitești. Deși este o sărbătoare ortodoxă importantă (Sf. Ilie), managementul este prezent în șantier pentru asigurarea permanenței și gestionarea activitătilor curente. Am discutat cu reprezentanții UMB despre stadiul lucrărilor și am precizat că luăm toate măsurile care țin de CNAIR pentru finalizarea defrișărilor pe coridorul tronsonului 4, astfel încât lucrările să nu sufere întarzieri. Pentru modificările proiectului în timpul execuției am depus deja documentația si suntem foarte aproape de obținerea Deciziei etapei de încadrare. Aceste modificări au fost necesare pentru asigurarea unui traseu optim. Una din problemele care îngreunează lucrările în această perioadă sunt ploile frecvente. De aceea am solicitat constructorului ca în perioadele în care vremea permite, să mențină un ritm accelerat al lucrărilor.
Tronsonul 4 (Colonești – Oarja – Pitești), în lungime de 31,82 km trebuie finalizat și dat în circulație anul viitor. La ora actuală stadiul fizic al lucrărilor se apropie de 25%.
Pe tronsonul 3 (Valea Mare – Colonești), în lungime de 31,75 km lucrările avansează într-un ritm bun și au depășit deja 70%. Constructorul face toate demersurile necesare pentru deschiderea circulației până la sfârșitul anul acesta (înainte de termenul contractual). Tronsonul va avea asigurată o descărcare provizorie în DN 65 la Colonești, pentru ca majoritatea acestuia să fie folosită”, a transmis Cristian Pistol.