VIDEO Drumul Expres Craiova – Piteşti. Șansele pentru deschiderea traficului pe tronsonul Balș-Slatina sunt foarte mici, în ciuda mobilizării exemplare (Asociația Pro Infrastructură)

Drum Expres Craiova Piteşti Lot 2 SURSA FOTO : Horaţiu Cosma Ministerul Transporturilor

În ciuda mobilizării exemplare, șansele pentru deschiderea traficului în decembrie 2021 pe tronsonul Balș-Slatina de pe Drumul Expres Craiova Pitești sunt foarte, foarte mici, afirmă Asociația Pro Infrastructura, care solicită însă deschiderea unor tronsoane chiar și pe un singur sens.

„UMB a avansat foarte bine pe Drumul Expres DX12 Balș-Slatina, acolo unde termenul contractual actualizat, cu extensii de timp incluse, este iunie 2022. În ciuda mobilizării exemplare, șansele pentru deschiderea traficului în decembrie 2021 pe toți cei 40 de km, pe profil complet (4 benzi), sunt foarte, foarte mici”, arată Asociația, într-un mesaj publicat pe Facebook.




Totuși, potrivit API, se poate deschide parțial circulația pe Centura Balș (între nodurile Găneasa/DN65 și Braneț/DJ644) și, cu mult efort și noroc de vreme bună, pe Centura Slatina, acolo unde podul peste Olt este principalul punct critic.

„Așadar, chiar dacă nu se va reuși inaugurarea completă pe toți cei aproape 40 de km dintre Balș Vest (Spineni) și Slatina Est (Valea Mare), solicităm oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și antreprenorului general (UMB) să se concentreze pe deschiderea unor tronsoane, chiar și în sistem semi-profil (un sens al drumului expres), astfel încât șoferii să nu aștepte venirea primăverii pentru a scăpa de traficul infernal din zonă”, arată API.




Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a spus, la bilanțul de la încheierea mandatului, că sunt șanse bune ca lucrările să se finalizeze și traficul să fie deschis pe acest lot, însă a precizat că trebuie ca și „vremea să țină” puțin cu constructorul.

Pe lotul doi al Drumului Expres Craiova – Piteşti, tronsonul cu o lungime de 40 de kilometri dintre oraşele Balş şi Slatina, lucrează antreprenorul băcăuan UMB, cu peste 1.700 de drumari, iar cea mai complexă lucrare de artă este viaductul peste Olt cu o lungime de 1,7 kilometri. Valoarea contractului este de 792 milioane lei, fonduri europene.

Deschiderea celor 40 de kilometri de drum rapid ar însemna că oraşele fără centuri Balş şi Slatina scapă de traficul de tranzit şi de cozile uriaşe care se formează în fiecare zi.

Drumul Expres Craiova – Piteşti (DEx 12) va avea o lungime totală de 121 km, cu profil 2×2, incluzând construcţia a 10 noduri rutiere, 75 poduri/pasaje, 26 de intersecţii nivel divizat fără acces, 4 parcări de scurtă durată, 4 spaţii de servicii şi 3 centre de întreţinere şi de deszăpezire, notează CNAIR.

Diferenţele între autostradă şi drum expres

Principalele diferenţe între o Autostradă şi un Drum Expres sunt lăţimea benzii de circulaţie şi lipsa benzii de urgenţă. Astfel, drumurile expres au banda de circulaţie cu 25 de centimetri mai puţin, iar în loc de bandă de urgenţă de 3,5 metri figurează un acostament de doar 1,5 metri.

De asemenea, şi viteza de proiectare este puţin mai mică, 120 km/h. Drumul Expres Craiova – Piteşti (indicativ DEx 12) va fi prima şosea cu un asemenea profil din România.

SURSA FOTO : Horaţiu Cosma Ministerul Transporturilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *