VIDEO Florin Roman, ministrul propus al Cercetării, Inovării și Digitalizării a fost avizat favorabil în Parlament

Florin Roman deputat Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Roman, ministrul propus al Cercetării, Inovării și Digitalizării a fost audiat și avizat favorabil în ședința reunită a șase comisii de profil din Camera Deputaților și Senatului.

După o dispută între președintele de ședință și parlamentarii care susțineau prelungirea ședinței atâta vreme cât sala nu va fi ocupată după ședință. Acesta a replicat, însă, că ședința e programată să dureze 45 de minute, iar propunerea sa a fost adiptată la vot.

Principalele declarații ale lui Florin Roman

„Ne cunoaștem destul de bine din Parlament”, a spus Florin Roman, la începutul cuvântării. Acesta l-a citat de fostul ministrul Teleman, care a spus într-un interviu că „putem vorbi de o notă de trecere, dar nu una superioară”.

Florin Roman a susținut că a reușit prin digitalizare să simplifice obținerea de avize și de autorizații în construcții și a reușit în ciuda funcționarilor publici care se opuneau. În cele din urmă a reușit să reducă numărul de avize pentru autorizația de construcție dela 28 la 23.

El a mai spus ca pe oriunde a fost, la vânzarea fabricii Daewoo Craiova către Ford sau la CEC, a plecat fără schelete în dulap.

Florin Roman a mai vorbit și despre ceea ce a numit „Casa Digitală a României”, planul guvernamental al fostului ministru, care are la dispoziție 500 de milioane de euro prin PNRR.




Florin Roman a mai vorbit și despre cloud-ul guvernamental și protejarea acestuia și a cetățeniei digitale. Una dintre îngrijorările lui Roman e stagnarea unor proiecte, deși sunt făcute deja investiții de peste 72 de milioane de euro. De asemenea, spune acesta, ministerul va încerca să reducă discrepanțele dintre digitalizarea urbană și cea rurală.

Acesta a adăugat că facilitatea fiscală pentru IT-iști, neplata impozitului pe venit, va rămâne în picioare cu un cost anual de 900 de milioane de euro.

Acesta a mai remarcat că foarte puțini cetățeni foloesc instrumentele digitale, atâtea câte sunt, oferite de statul român. De asemenea, foarte puțini cetățeni au competențe digitale.

Răspunsuri la întrebări

Avem un proiect de digitalizare la Ministerul Educației, cu fonduri europene de 130 de milioane de euro plus 15% partea noastră. Putem și din bugetul de stat o parte, mai ales la primăriile amărâte.

Există o strategie națională pentru Cercetare, care va sprijini creșterea finanțării de la 0,7% din PIB, la peste 1%. Ne propunem să cream instrumente pentru oamenii din Cercetare.

Eu cred că strategia pentru Cercetare trebuie creionată uitându-ne la balanța comercială a României. Importăm foarte mult pe partea automotive, pe produse metalurgice etc.

Avem alocare bugetară în PNRR pe telemedicină.

În industria de apărare nu mai mergem la război cu pușca de 20 de kilograme și ne uităm după inamic. Acum discutăm despre terorism, despre lupte urbane război digital. Ceea ce cred e că trebuie să ne utilizăm specialiștii, altfel vor deveni mari afară.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *