VIDEO | INTERVIU Doi tineri au creat o platformă care te ajută să „externalizezi” treburile casnice către cei care vor să facă un ban în plus

Pe scurt

  • Aidly.ro este o platformă online pe care se listează treburi casnice, atât de către cei care le oferă, cât și de către cei care le solicită
  • Platforma țintește să conecteze de exemplu antreprenorii ocupați și adolescenții cu timp liber care pot face treburi casnice
  • Scopul principal este educarea pieței și combaterea muncii la negru
  • Platforma extinderea internațională după validarea pe piața românească
Articolul integral continuă mai jos
Aidly.ro

Mihnea Ioanițescu și Alexandru Ionuț Stanciu au pus bazele startup-ului Aidly, destinat să conecteze persoanele care pot oferi servicii casnice cum ar fi cele de curățenie cu cele care au nevoie de astfel de servicii. Cei doi fondatori au spus într-un interviu pentru Economedia că au creat această platformă cu scopul de a combate munca la negru și de a oferi oportunitatea celor din jur să economisească timp.

După cum spun fondatorii, Aidly este o platformă care conectează persoanele care nu au mult timp și vor să delege sarcinile casnice repetitive, pe care nu pot să le facă în timp util. Aceste servicii pot fi realizate de cineva care are timp liber, cum ar fi un student.

Sarcinile postate pe platformă includ treburi casnice, reparații, cumpărături, livrări, îngrijirea animalelor de companie și chiar consultanță în diverse domenii.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

În prezent, serviciile sunt gratuite, iar utilizatorii nu trebuie să plătească pentru a posta anunțuri. Acest lucru se va schimba la un moment dat, când va fi creat un sistem de subscripție de tip abonament. În cele din urmă, cei doi vor să ajungă la o platformă internalizată de escrow, care să stocheze banii pe durata task-ului și plata să fie realizată când task-ul este finalizat.

Urmărește interviul integral cu Mihnea Ioanițescu și Alexandru Ionuț Stanciu:

Interviul integral:

Reporter: De unde a venit ideea dezvoltării unei astfel de platforme?

Mihnea Ioanițescu: Totul a plecat de la tatăl meu, care m-a pus să tai o creangă a unui copac din curte. Nu aveam chef să fac acest lucru și mă gândeam pe cine aș putea delega să facă treaba pentru o sumă infimă, de 50 sau 100 de lei. Nu e greu, dar să mă urc eu pe un nuc de 20 de metri nu prea voiam. Și am văzut că pe piață nu există nimic similar. Am zis de ce să nu încerc eu să aduc acest lucru în România.

Reporter: Care a fost momentul în care ați decis că o astfel de platformă are o șansă pe piața din România și când v-ați dat seama că merită investiția?

Mihnea Ioanițescu: În momentul în care ne-am cunoscut eu cu Alex, a fost un click instant. Bine, de fapt nu chiar instant, că inițial a crezut că sunt foarte arogant, dar de șapte luni vorbesc cel mai mult doar cu el.

Alexandru Ionuț Stanciu: Da, și cel mai mult ne-am dat seama în momentul când am început să vorbim cu oamenii pe care îi cunoaștem. Întâlnindu-ne la evenimente le-am spus că lucrăm la platformă. Și toți ne-au dat un feedback super pozitiv și toți ne-au dat speranța că ar putea să să fie folosită și să fie folositoare.

Reporter: Cam câți utilizatori are platforma până acum și ce fel de servicii au postat utilizatorii?

Mihnea Ioanițescu: Momentan avem 215 sau 219 membri activi la ultima verificare. Creștem destul de repede. Ne ajută foarte mult platformele de socializare. Încă nu avem foarte multe task-uri făcute între cele două grupuri, pentru că există o anumită teamă față de platformele noi. Dar încercăm să excludem această teamă prin conexiunea pe platformele de socializare, ca să câștigăm încrederea utilizatorilor. Platforma este cu totul gratis și atunci nu ar trebui să dureze foarte mult până când lumea va avea încredere în noi. Ulterior, când vom avea mai multe task-uri, vom implementa și mai multe sisteme de securitate pentru a promova încrederea între cele două categorii de grupuri.

Reporter: Ați spus că plata serviciilor se face între utilizatori. Cum se finanțează platforma?

Mihnea Ioanițescu: Momentan, suntem finanțați de către noi înșine, dar căutăm investitori sau mentori care ne pot ajuta.

Reporter: La cât s-a ridicat investiția pe care ați făcut-o în platformă?

Alexandru Ionuț Stanciu: Momentan, dacă putem să vorbim despre banii pe care i-am scos din buzunar, cred că am trecut de 500 euro, dacă nu 1.000 de euro. Iar partea de development tech am făcut-o eu, care a fost circa șase luni de muncă. Dacă am fi plătit un developer sau o echipă de developeri ar fi costat foarte mult. Doar că am avut, între ghilimele, norocul să facem totul in the house, dar a fost o foarte mare investiție de timp.

Reporter: Ați spus anterior că platforma este momentan gratis. Vreți să schimbați acest lucru la un moment dat?

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Mihnea Ioanițescu: Planul este pe mai multe etape, ultima fiind o platformă internalizată de escrow, adică platforma să stocheze banii pe durata task-ului și, ulterior, când task-ul este finalizat de către ambii utilizatori, plata să fie trimisă către cel care trebuie să primească banii respectivi.

Alexandru Ionuț Stanciu: Dar avem vom avea și un sistem de subscripție și o plată per task pentru utilizatori care au puține nevoi pe lună și nu merită să plătească un abonament. La un moment dat vom avea doar trei task-uri gratis. Apoi de la al 4-lea încolo vor plăti. De acolo, fiecare utilizator poate decide să plătească doar un task, adică să achiziționeze un singur item sau să cumpere un pachet cu 3, 5, 7 sau mai multe task-uri și subscripție. Subscripția va fi și pentru pentru task-eri, adică pentru persoanele care fac aceste sarcini pentru a putea apărea mai sus în căutări, pentru a avea badge-uri sau certificări, pentru a fi mai de încredere.

Reporter: Va fi un procent din tranzacție sau va fi o sumă fixă?

Mihnea Ioanițescu: Avem mai multe tipuri, adică ne vom implementa pe mai multe etape. În primele etape vor fi câteva anunțuri gratuite. Ulterior va costa o sumă fixă infimă – 5 lei, 10 lei, ceva care să doar să ne ajute pe noi să sponsorizăm platforma. Oricât de mult am încercat noi să facem cât mai ieftin, nu o să putem să o facem la nesfârșit. Când vom avea o bază de date care lucrează non-stop și face task-uri non-stop, vom putea implementa un comision care va „descădea”, ca să spun așa, pentru a putea încuraja utilizatorii să facă cât mai multe task-uri bine.

Alexandru Ionuț Stanciu: Ideea este nu că nu vrem să menținem platforma gratis. Costurile la care se referă Mihnea sunt costuri pentru calitatea serviciilor și a platformei. Nimeni nu vrea aici să își bage bani în buzunar, ci vrem să creăm o platformă care să fie fiabilă și să poată fi folosită fără nicio problemă zilnic pentru toate task-urile pe care vrei să le delegi.

Reporter: Cam când preconizați că o să introduceți acest mecanism de plată? Când nu o să mai fie gratis serviciile ?

Mihnea Ioanițescu: Serviciile noastre, în principiu, vor rămâne o perioadă gratis până când vom prinde o anumită tracțiune, până când ne vom baza pe niște membri care postează constant task-uri și respectiv fac task-uri constant.

Alexandru Ionuț Stanciu: O să ne demonstreze piața când va trebui să implementăm plata. Nu vrem să forțăm absolut nimic.

Reporter: Platforma voastră are doi fondatori, cum ați decis să faceți echipă? Ce vă unește?

Alexandru Ionuț Stanciu: Ziua de naștere. Pe lângă faptul că suntem născuți în aceeași zi, la câțiva ani diferență, ne unește faptul că suntem total diferiți, cum abordăm anumite situații. Și suntem complementari. El are anumite aspecte pe care eu poate le neglijez și el mă ajută pe mine în alte alte chestii la care nu sunt ok. Facem o echipă foarte bună de la început. Nu am forțat niciodată nimic și sper să nu forțăm niciodată nimic.

Reporter: Ați spus că o să vreți să atrageți o finanțare. Sunteți în discuții cu fonduri de investiții, angel investors? Ce feedback aveți din aceste zone, dacă aveți feedback?

Mihnea Ioanițescu: Feedback-ul pe care îl primim este că majoritatea investitorilor investesc nu neapărat în idei, deși fac și acest lucru, dar investesc în platforme care au anumită tracțiune. La noi fiind o platformă de tip SaaS, o platformă de tip consumer-to-consumer (C2C) este foarte complicat, pentru că avem și oul și găina și trebuie să concurăm cu amândouă pentru a crea această tracțiune. Este, din punctul meu de vedere, cel mai greu tip de afacere. Dar nu suntem descurajați de acest lucru, ci pur și simplu continuăm pentru că avem încredere în această platformă.

Reporter: Care este target-ul vostru de clienți?

Mihnea Ioanițescu: Avem două tipuri de clienți. Avem antreprenorul ocupat care vrea să-și delege cât mai multe task-uri pentru că are bani și pentru că își permite să facă acest lucru. Și mai avem acea persoană de 16-18 ani, care are foarte mult timp liber, nu neapărat mulți bani, dar poate să ajute sau poate să facă niște sarcini care nu necesită neapărat studii superioare.

Reporter: Care este estimarea voastră privind dimensiunea acestei piețe de servicii? Vizați și alte piețe la un moment dat, o posibilă extindere?

Mihnea Ioanițescu: Da, ne uităm chiar la Italia, pentru că Alex a stat o perioadă bună de timp în Italia și acea ar fi următoarea noastră piață.

Pentru România avem o piață de undeva la 26 de milioane de euro și încercăm să nu ne oprim la suma asta.

Dar ne-ar interesa să ieșim din România în țările apropiate la un moment dat, când produsul este validat, vizăm în Polonia, Ungaria, Bulgaria. Dar cel mai mare challenge momentan este să educăm piața și să demonstrăm și să arătăm oamenilor că orice task poate fi delegat și că timpul este mult mai important. Timpul liber pe care îl ai este mult mai important decât să stai să-ți bați capul, să montezi un dulap . Copilul tău poate nu te așteaptă, el crește și tu montezi dulapuri și faci alte chestii pentru 50 lei sau 100 lei pe care ai putea să-i plătești. Nu doar prietenii și familia te pot ajuta, ci există o comunitate întotdeauna în jurul tău care e dispusă să te ajute. Și chestia asta o vedem foarte simplu pe paginile și pe grupurile de Facebook. Adică ce face Aidly? Este un agregator pentru această comunitate. Nu este nimic în plus față de ceea ce fac grupurile de Facebook. Doar că pe Aidly găsești imediat, în timp ce pe Facebook trebuie să cauți din grup un grup și pierzi mai mult timp. Și, totodată, Aidly se va baza și pe o securitate mai bună în viitor.

Reporter: Există în România de o perioadă scurtă o legislație care introduce etichete pentru activități casnice. Există și o platformă pentru aceste tichete. Vă descurcați ținând cont că este cumva concurență pentru business-ul vostru?

Mihnea Ioanițescu: Nu este concurență, pentru că platforma și tichetele sunt făcute de stat și sunt făcute pentru a combate munca la negru.

Alexandru Ionuț Stanciu: Asta vrem să facem și noi, să combatem munca la negru. Totul din performa noastră va trece și pe la ANAF, deci este un ajutor pentru noi. Aceste tichete sunt un ajutor foarte mare pentru că putem să ne folosim de ele pentru a oferi și acest serviciu persoanelor care postează, pentru că putem să îi ajutăm cu aceste tichete, încât să își plătească pentru câteva ore o persoană care să le calce îmbrăcămintea.

Reporter: Ce cifre/rezultate ați estimat pentru platformă, companie, în planul de business pe care vi le-ați făcut, de exemplu, veniturile recurente?

Mihnea Ioanițescu: Nu avem niște niște cifre exacte, pentru că nu avem o platformă similară după care să ne putem lua. Toate prognozele pe care le putem face sunt imaginare. Ne așteptăm ca până la sfârșitul anului să avem minim 300 de utilizatori activi care postează. Dar, repet, cum am spus și anterior, nu știm exact când vom introduce taxele, ca să le spunem așa, pentru a putea să să vă dăm mai multe detalii în acest sens.

Reporter: Există anumite tipuri de anunțuri care nu sunt permise pe această platformă?

Mihnea Ioanițescu: În principiu, noi excludem vehement anunțurile de toate tipurile care promovează afacerile cum sunt cele de pe competitorul nostru OLX. Ideea platformei este să căutăm ajutor și să îl primim din partea comunității. Nu o să avem nici matrimoniale. Încercăm să fim cât mai deschiși cu utilizatorii noștri, să permitem ca orice nevoie să fie înțeleasă și ajutată la momentul respectiv. Evident, nu permitem drogurile.

Reporter: Sunteți angajați în momentul de față și în altă parte? Acest start-up pe care voi l-ați creat a fost făcut suplimentar? Și dacă sunteți angajați, plănuiți să investiți tot doar în această afacere?

Mihnea Ioanițescu: Momentan amândoi suntem angajați. Eu lucrez pe partea de vânzări la un lanț hotelier din România. Evident, când platforma o să prindă puțină tracțiune mi-ar plăcea să îmi dedic tot timpul către ea.

Alexandru Ionuț Stanciu: Aș vrea ca persoanele care citesc sau care văd acest interviu să se gândească dacă au vreun task pe care îl tot amână și să își dea seama în felul acesta dacă ar folosi platforma noastră. Ce mi-ar plăcea mie este ca oamenii să înțeleagă utilitatea platformei și să își pună întrebarea dacă ar folosi așa ceva, dacă este utilă. Noi am găsit o problemă, vrem să o rezolvăm și vrem să o rezolvăm în cel mai bun mod posibil. Vrem să înțelegem nevoile oamenilor și să înțelegem ce și-ar dori de la o platformă ca noastră. Suntem încă în faza de MVP – minimum viable product (produs minim viabil), suntem în faza beta, deci putem face modificări la platformă pe placul comunității. Dacă cineva vrea să ne dea un feedback, îl așteptăm pe social, pe email.

Mihnea Ioanițescu: Și nu doar persoane care vor să delege task-uri să se gândească la cum ar putea să folosească platforma, ci și persoane din cealaltă categorie. Câte abonamente pot plăti din două sau trei task-uri făcute pe platformă? Acum toată lumea are abonamente la Netflix, la Youtube, la orice. Pe modelul competitorului nostru din afară, Airtasker, se pot face bani frumoși din aceste activități. Important e să ne dăm seama că există și că putem s-o folosim.