VIDEO INTERVIU România are materii prime pentru producția de baterii. Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Există deja interes din partea unor investitori străini cu experiență

Virgil Popescu sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

România are materii prime precum litiu pentru producția de baterii și ar putea ajunge un hub regional în acest domeniu, existând de asemenea investitori străini cu experiență interesați în producție, cu care există în prezent discuții, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu pentru Economedia.ro și G4Media.ro.

Guvernul a alocat 120 de milioane de euro în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru ajutor de stat pentru producția de baterii, care vor fi acordați companiilor care vor să se dezvolte aici, a precizat Popescu.

Interviu VIDEO cu Virgil Popescu:

Filmare și montaj: Ovidiu Micsik, Octav Ganea / Inquam Photos

Rep: Care e suma alocată din PNRR pentru ajutorul de stat pentru producția de baterii?

Virgil Popescu: 120 de milioane de euro.

Rep: Iar în viitorul exercițiu financiar, va exista sprijin pentru producția de baterii?

Virgil Popescu: Vom avea cu certitudine pentru că se pune foarte mult accent pe electromobilitate. Și este clar că trebuie să încurajăm producția de baterii. În ce privește MFF (cadrul financiar multianual, n.r.), mă aștept ca până la finalul anului viitor să putem lansa call-urile de proiecte.

Rep: Pe lângă producătorii autohtoni de baterii, aveți o strategie la nivel de minister, la nivel de guvern, să creșteți acest domeniu în România, să atrageți investiții? Vreți investiții străine sau capital românesc?

Virgil Popescu: Eu cel puțin am avut multe întâlniri cu diverse companii mari vor să se dezvolte aici. De aceea, existând cerință, există și această posibilitate de ajutor de stat pe diferite proiecte. Sunt investitori care deja doresc să vină să producă baterii sau să asambleze celule de baterii. Deci există acest interes și există interes inclusiv pentru producția de materie primă pentru baterii. Dacă România va ajunge să aibă producție de materie primă pentru baterii, România va fi un hub regional pentru producerea de baterii. Bateriile sunt cu litiu-ion.

Rep: Are România astfel de zăcăminte?

Virgil Popescu: România are materii prime pentru așa ceva și există deja interes din partea unor investitori străini care au experiență în așa ceva.

Rep: În ce stadiu sunt discuțiile?

Virgil Popescu: Când vorbim de discuții de genul acesta, lucrurile sunt la un nivel confidențial. Mă aștept ca, odată ce avem aprobat PNRR, să vedeți rezultate, tocmai pentru că există acest ajutor de stat care poate fi acordat.

Foto și video: InquamPhotos

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *