VIDEO La drum, cu bilet de tren european. Ce învață tinerii abia ajunși la majorat din călătoriile prin Europa, cu DiscoverEU

berlin Andrei Costescu Foto: Arhiva personala Andrei Costescu

Dacă ați văzut în filmele americane tineri absolvenți de liceu care își iau un “gap year” (an de pauză), pentru a vizita Europa cu rucsacul în spinare, e foarte posibil ca următoarele imagini să vă fie familiare : chiar dacă nu își iau liber un an, mii de tineri europeni care abia au împlinit 18 ani pornesc și ei în călătorii oarecum inițiatice, prin mai multe țări de pe continent. Călătoresc cu trenul, își planifică itinerariul, își găsesc locuri de dormit, învață să își gestioneze bugetul, își fac prieteni și apoi se despart de ei pentru a merge mai departe, în ceea ce pentru mulți e prima călătorie pe cont propriu. Ca adulți. DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care le dă tinerilor în vârstă de 18 ani posibilitatea de a călători în Europa, cu un permis de tren gratuit.

Sonia, care are acum 19 ani și tocmai și-a început studenția la UBB în Cluj, a fost beneficiară a proiectului DiscoverEU și a călătorit vara trecută prin patru țări, cu permis european: Italia, Elveția, Olanda și Belgia. La finalul primei sale sesiuni din noua “carieră” de studentă, și-a rememorat, pentru ENTR, excursia europeană. Unde a călătorit, cum, cu câți bani și ce a învățat din drumul despre care spune că a fost mult mai mult decât o vacanță ? Pentru Andrei, care e acum student în anul III, la Universitatea Tehnică,  a fost prima ieșire în afara țării. Ne povestește și el ce a văzut, cum a fost experiența și cât a cheltuit (pentru G4Media).

Ce e DiscoverEU ?

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ care le dă tinerilor în vârstă de 18 ani posibilitatea de a călători în Europa, utilizând ca mijloc principal de transport trenul. Tinerii se pot înscrie pe durata celor două runde organizate anual, iar cei selectați vor primi câte un permis de călătorie din partea Uniunii Europene. Organizatorii programului spun că această călătorie le dă beneficiarilor ocazia de a întâlni și alți tineri, de a deveni mai independenți și mai încrezători în forțele proprii și de a-și explora identitatea europeană.  1.974 de tineri de 18 ani din România vor primi câte un permis gratuit de călătorie cu trenul în Europa, în perioada martie 2023 – februarie 2024.

Detalii despre programul din acest an AICI.

Am pornit doar cu un ghiozdan și, culmea, nu am simțit că mi-ar lipsi ceva”

Sonia Mogojan are 19 ani, e studentă la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și, la final de sesiune, și-a rememorat excursia europeană, pentru G4Media.

“Mereu curioasă de oameni și din dorința de a avea parte de noi experiențe care să mă scoată din zona de confort, m-am înscris la DiscoverEU în Octombrie 2021”, menționează Sonia.  Ideea a venit de la mama tinerei, care a fost cea care a aflat, de la televizor, despre acest program.

Sonia a prezentat sfaturi de călătorie și pregătiri, pentru cei care vor să acceseze DiscoverEU. „Tips& Tricks”:

“Într-o jumătate de oră deja completasem întreg formularul de înscriere și mă gândeam ipotetic în ce locuri aș merge. În luna ianuarie, în 2022, eram la școală când am primit un email în care mi s-a spus că eram selectată. De acolo, au început planurile, ideile și listele cu locuri de vizitat”, povestește Sonia.

Călătoria a fost programată în vară, în luna august, iar drumul Soniei a trecut prin patru țări: Italia, Elveția, Olanda și Belgia. “Parcursul meu a fost bine pus la punct și planificat”, precizează ea. “Am experimentat orașele vechi ale Italiei și frumusețile sale ascunse, apele turcoaz ale Elveției și peisajele care nu pot fi fotografiate cu acuratețe de camera telefonului și pe care trebuie să le admiri tu, simplu, cu ochii”, povestește tânăra. Aceasta spune că locul care a impresionat-o cel mai mult a fost Amsterdamul, “datorită acceptării diferențelor dintre oameni, a incluziunii și a deschiderii față de nou”. „În Belgia am ,,gustat’’ din istoria capitalei și am mâncat cartofi prăjiți”, completează ea.

Există două moduri în care cineva poate să călătorească cu DiscoverEU, menționează tânăra.

“Sincer, există modalitatea sigură și modalitatea mai puțin sigură, cu loc de incertitudini. Aici, este vorba de aspectul financiar: Pentru a rămâne în siguranță, a fost nevoie ca toate rezervările de trenuri – unde a fost necesar, hostelurile, hotelurile, tururile și intrările la atracții turistice să fie rezervate cu mult timp înainte (aproape 2 luni). Această este modalitatea sigură – să ai un plan și un itinerar bine stabilit, dar, cel mai important, unul realist. Însă modalitatea sigură necesită o investiție cel puțin modestă. În cazul meu, pentru 8 zile de călătorie, mâncare, intrări, rezervări și altele, a fost nevoie cel puțin 1000 de euro. Nu am mers la restaurante și am trăit pe o ,,dietă’’ de orez, roșii, carne și ouă și, chiar și așa, este o suma considerabilă”, menționează Sonia.

Varianta mai puțin sigură de călătorie este cea în care iei, flexibil, tren în orice direcție dorești, în funcție de planul zilei, fără rezervări în prealabil. “Ceea ce vreau ca viitorii călători să știe este că, pe timp de vară, acest lucru e aproape imposibil de realizat: am cunoscut oameni care au fost victime ale furturilor din cauza dormitului pe bănci și am preferat să nu am această anxietate și să planific totul. Acesta este sfatul meu”, menționează Sonia.

Rememorând, călătoria cu un rucsac prin Europa, după ce abia a terminat liceul, a fost pentru tânăra de 18 ani o experiență valoroasă. Și cu multe provocări.

“Până atunci, am fost o persoană care avea rețineri să pună întrebări și să se implice în comunități cât mai diverse. DiscoverEU a fost o adevărată lecție a faptului că nu e nevoie de multe ca să fii fericit. Am pornit doar cu un ghiozdan și, culmea, nu am simțit că mi-ar lipsi ceva. Am învățat că ,,acasă’’ e un sentiment interior, nu un loc anume. Tot cu un ghiozdan m-am întors acasă și, uitându-mă în spate, cu atât de multe amintiri despre lucrurile care contează cu adevărat: momentele. Pentru că acelea rămân, amintirile, oamenii. Nu obiectele. Cei pe care i-am întâlnit în călătoria mea nu au fost interesați de lucrurile pe care le am, pe cât de cine sunt. Mi-am redefinit conceptul de ,,Cine sunt?’’ după unele conversații cu ,,străinii’’ care, după câteva ore din tren, îți devin prieteni. A fost o lecție și despre a lasă oameni în spate, știind că nu-i voi mai întâlni niciodată”, admite tânăra.

Foto: Arhiva personală Sonia Mogojan

 

Am întrebat-o pe Sonia în ce măsură excursia prin Europa a fost mai mult decât o vacanță.

“Călătoria aceasta a fost cu siguranță mai mult decât o oportunitate de,,vacanță’’. Înseamnă multă planificare pentru un om care tocmai a devenit adult. Mi-am demonstrat cât de bine mă pot descurca oriunde aș merge, iar asta mi-a dat multă încredere pentru începutul acestei noi etape de tranziție ,,adolescent-adult’’. Încă mă pun noaptea la culcare gândindu-mă la amintirile pe care mi le-am făcut, la oamenii întâlniți, la lecțiile învățate atunci când mi-am permis să stau în liniște și să mă bucur de tot ceea ce are ,,călătoria’’ să-mi ofere. Am integrat în viața mea toate aceste aspecte, iar de atunci modul în care văd lumea și principiile mele s-au schimbat considerabil”, spune studenta.

Iar călătoria i-a dat curaj să mai facă planuri similare. “Ceea ce pot spune cu siguranță este că îmi voi mai achiziționa un bilet de Interrail în această viață. A fost o nebunie să trec, de pe o zi pe altă, într-o altă țară, altă cultură, altă limbă, alți oameni și să am experiențe atât de diverse. Până atunci, călătorim pe acasă, în România”, plănuiește Sonia.

 

Andrei, student și programator: “A fost prima mea ieșire din țară. Visam la ea de pe la sfârșitul liceului”

Andrei Costescu are 20 de ani, e student în anul 3 la Universitatea Tehnică din Cluj și programator part-time, iar DiscoverEU i-a adus tânărului prima ieșire din țară. De programul european aflase încă de acum trei ani, de la colegii din ONG-ul ieșean The Community for Youth Education, în care activa la acea vreme.

“Regulile erau simple: o dată ce am împlinit 18 ani, și doar în acel an, mă puteam înscrie în program pentru șansa de a călători gratuit cu trenul în toată Europa. Din păcate, acel an a coincis cu primul an de lockdown, astfel că mi-am ratat șansa. Dar nu pentru mult timp: în 2022 am aflat dintr-o reclamă online că înscrierile s-au redeschis și criteriul de vârstă a fost extins și pentru cei care nu au putut participa în 2020 și 2021. Am completat formularul, am răspuns la câteva întrebări și, câteva luni mai târziu, am aflat că am fost acceptat”, rememorează Andrei.

Și, cu această ocazie, Andrei a trecut pentru prima oară granița – în septembrie, anul trecut. “A fost prima mea ieșire din țară. Visam la ea de pe la sfârșitul liceului și mereu circumstanțele n-o permiteau, din diverse motive – banii, timpul, restricțiile de circulație”, menționează tânărul. Andrei și-a început călătoria din Cluj-Napoca, relativ aproape de granița vestică, așa că a plecat direct cu trenul. “Exista și posibilitatea și să iei un zbor din banii tăi și să călătorești gratuit cu trenul mai departe”, menționează el.

Arhiva personală Andrei Costescu
Parcul de distracții Prater, din Viena. Arhiva personală Andrei Costescu

Andrei și-a ales ca destinații Budapesta, Szentendre, Viena, Praga și Berlin. Impresii ?

“Cele patru capitale mi s-au părut perfecte pentru a-mi face într-un timp foarte scurt o idee de bază despre viața, cultura și arhitectura și istoria central-europeană. Am mers în tururi ghidate. Acestea au fost gratuite, dar pe baza unei donații modice la final. Se găsesc pe Google cu duiumul. Am mers la muzee, palate, am vizitat memoriale – despre al doilea război mondial, Holocaust – și am ascultat poveștile fiecăruia. Am experimentat și puțin din viața de noapte”, povestește studentul.

Cel mai mult i-a plăcut croaziera pe Dunăre, în Budapesta. “Am văzut tot orașul de pe malurile Dunării, cu băuturi incluse, pentru 20 de euro. Singurul regret e că simt că doar am „zgâriat suprafața”, vizitând patru orașe în două săptămâni, însă ăsta nu e decât un motiv să explorez și mai mult în anii ce urmează”, se consolează Andrei.

Arhiva personală Andrei Costescu
Croazieră pe Dunăre, la Budapesta. Arhiva personală Andrei Costescu

Și pentru el călătoria a fost mai mult decât o vacanță. “Aș zice că a fost și o experiență de învățare și descoperire, precum și o provocare, fiind nevoit să-mi planific călătoria detaliat. Și să mă descurc pe cont propriu undeva departe de casă”, spune tânărul.

Andrei ne exemplifică și ce a înseamnat din punct de vedere financiar o astfel de călătorie. “Pentru cele două săptămâni, am cheltuit în jur de 1.500 de lei pentru cazare, la hosteluri. Existau și opțiuni mai ieftine, dar am vrut să fac un compromis între cost și calitate. În rest am, am mai cheltuit cam 4500 de lei pe transport în orașe, atracții, mese. Eu am fost și în restaurante și cafenele. Dacă te lipsești de acestea și mănânci doar de la supermarket poți ieși mult mai ieftin”, menționează Andrei.

Arhiva personală Andrei Costescu
Praga; Arhiva personală Andrei Costescu

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: