Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a publicat imagini cu lucrările de pe șantierul autostrăzii lotului 1 al autostrăzii Focșani- Bacău (A7) și a spus că este un ritm bun de lucru.
“Constructorul este bine mobilizat pe cei 35,6 km ai lotului Focșani-Domnești Târg, iar progresul fizic a ajuns la 42%.
Constructorul român (Spedition UMB) este mobilizat în șantier cu 350 de muncitori și 160 de utilaje și lucrează acum la structuri și terasamente. Pe acest lot circulația trebuie deschisă până la finalul anului (2025).
Contractul, în valoare de 2,35 miliarde de lei (fără TVA), este finanțat prin PNRR.”, a mai spus Pistol.
CNAIR și UMB au semnat contractele de execuție pentru Autostrada Focșani – Bacău (96 km) pe 15 decembrie 2022, pentru toate cele trei loturi ale secțiunii Focșani – Bacău (cea mai lungă secțiune de pe Autostrada Moldovei), termenul fiind de 30 de luni.
Autorizația completă este emisă pentru 2,66 miliarde lei și avizează lucrări în localitățile Odobești, Mărășești, Panciu, Vânători, Garoafa, Bolotești, Țifești, Movilița și Pufești din județul Vrancea.
Parte a Autostrăzii Moldova (A7), Autostrada Focșani – Bacău este compusă din 3 loturi:
Lotul 1: Focșani – Domnești Târg (35,60 km)
Lotul 2: Domnești Târg – Răcăciuni (38,78 km)
Lotul 3: Răcăciuni – Bacău (21,52 km)
Autostrada Focșani – Bacău are o lungime totală de 95.902 km și va cuprinde 91 de poduri/pasaje, 5 noduri rutiere, 2 parcări de scurtă durată (stânga/dreapta), 2 parcări tip S1 (stânga/dreapta), 1 parcare tip S3 (stânga/dreapta) și 3 Centre de Întreținere și Coordonare.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a promis că șoferii vor putea circula integral pe autostradă de la București la Pașcani, pe Autostrada Moldovei A7, la finalului anului 2025. Șansele reale pentru o deschidere integrală sunt însă mici, ținând cont că UMB, care construiește 10 loturi din cele 13 ale A7 până la Pașcani, va trebui începe și lucrările pe lotul Leghin – Tg Neamț de pe Autostrada Unirii A8, finanțat din PNRR, care are șanse să nu se încadreze în termenul limită pentru a primi banii europeni, dar și lucrările pe lotul Margina – Holdea de pe Autostrada A1, singurul lot lipsă pentru o circulație completă pe autostradă de la Sibiu până la Nădlac.