VIDEO Parlamentul European a votat planul REPowerEU / Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Alocăm 20 de miliarde de euro pentru finanțarea acestui plan, fonduri europene nerambursabile. România va primi 1,4 miliarde de euro din acești bani

energie verde incalzire globala bec sursa foto: Pexels/ Singkham

Parlamentul European a votat, marți, în plenul reunit la Strasbourg planul REPoweEU privind eficiența energetică. Coraportori au fost europarlamentarii Siegrfied Mureșan (PPE) și Dragoș Pâslaru (Renew Europe). În România ar urma să intre 1, 4 miliarde de euro, destinați modernizării infrastructurii energetice și diversifiării resurselor de energie pentru a scăpa de depedența de combustibilii fosili ai Federației Ruse.

Rep:  Parlamentul European a votat planul REPoweEU. Ce înseamnă, tehnic, acest vot? Care este scopul planului RePowerEU?
Siegfried Mureșan: Am inițiat Planul REPowerEU pentru că vrem ca oamenii și întreprinderile din Europa să beneficieze de energie la prețuri avantajoase și în condiții sigure. Vrem să ne asigurăm că pe viitor nu va mai exista riscul ca facturile la energie să se dubleze, iar oamenii să nu știe de la o lună la alta dacă își vor permite să-și plătească facturile sau nu.

Pentru a garanta acest lucru, trebuie să diversificăm resursele de energie și să scăpăm de tot de dependența de combustibilii fosili din Federația Rusă.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În acest sens, REPowerEU va finanța un nou capitol al planurilor naționale de redresare și reziliență ale țărilor membre ale Uniunii Europene, inclusiv România. Acest capitol va cuprinde reforme și investiții prin care vrem să creștem siguranța energetică a țărilor noastre.

Alocăm 20 de miliarde de euro pentru finanțarea acestui plan, fonduri europene nerambursabile. România va primi 1,4 miliarde de euro din acești bani.

După votul de astăzi, Planul REPowerEU va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va deveni literă de lege la nivel european. Asta înseamnă că țările membre vor putea depune la Comisia Europeană spre aprobare noile capitole REPowerEU din planurile naționale de redresare și reziliență. Așteptăm ca statele membre să depună aceste noi capitole până la finalul lunii aprilie 2023.

Rep: Ați declarat că România primește 1,4 miliarde de euro fonduri nerambursabile prin intermediul acestui instrument și că banii vor veni în România începând cu luna martie. Banii intră necondiționat?
Siegfried Mureșan: Banii vor putea veni începând cu luna martie. Dar pentru ca banii să vină, România trebuie să depună noul capitol REPowerEU la Comisia Europeană, iar acesta trebuie să fie aprobat. Noi vrem ca toate țările membre să depună aceste noi capitole până cel târziu la 30 aprilie 2023. Dar asta nu înseamnă că ele nu pot fi depuse și aprobate mai devreme.

De îndată ce României i se va aproba noul capitol REPowerEU, țara noastră va putea beneficia de o prefinanțare de până la 20% din fondurile totale care ne-au fost alocate. Am insistat în negocierile cu Consiliul UE să avem această prefinanțare tocmai fiindcă știm că România și celalte țări membre au nevoie rapid de fonduri noi pentru gestionarea crizei energetice.

În plus, cetățenii din România vor putea simți beneficiile votului de astăzi încă din prima zi a adoptării Planului REPowerEU.

Spun acest lucru deoarece legislația aprobată astăzi va permite României să folosească până la 10% din fondurile structurale și de coeziune rămase disponibile din exercițiul financiar 2014 – 2020 în măsuri de sprijin pentru oamenii și companiile care întâmpină cele mai mari dificultăți în plata facturilor la energie.

Cheltuielile cu voucherele pentru energie electrică adoptate de Guvernul României pentru consumatorii vulnerabili vor fi putea fi decontate din fonduri europene tocmai datorită legiii pe care tocmai am adoptat-o. Ca să fiu clar: acești bani pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili sunt fonduri separate de cele 1,4 miliarde de euro alocate României prin REPowerEU.

Rep: Ați spus că fondurile vor putea fi folosite pentru investiţii în energie, investiţii în infrastructură, îmbunătăţirea eficienţei energetice. De exemplu.
Siegfried Mureșan: Legislația europeană oferă statelor membre suficientă flexibilitate pentru a-și concepe capitolele REPowerEU în funcție de nevoile lor. Unele state membre ar putea avea nevoie de mai multe măsuri de eficiență energetică; alte state membre poate vor să-și crească producția de energie regenerabilă, în timp ce unele țări ar putea avea nevoie să-și îmbunătățească infrastructura de transport de energie. Ca atare, în principiu, România are flexibilitatea de a trece în capitolul REPowerEU orice investiție care ne ajută să creștem producția de energie, să producem mai multă energie regenerabilă sau să reabilităm energetic clădirile, spre exemplu.

Rep: Aceste fonduri sunt destinate exclusiv proiectelor guvernamentale sau derulate de companii de stat? Sau pot aplica pentru finantari si companiile private?
Siegfried Mureșan: Reformele și investițiile din REPowerEU vor fi implementate de guvernele statele membre, dar pentru implementarea lor, desigur, autoritățile naționale vor apela și la companii din mediu privat. Spre exemplu, un proiect de infrastructură energetică va avea ca beneficiar o instituție publică, dar lucrările de infrastructură vor fi derulate cel mai probabil de un contractor privat.

Rep: Din câte cunoașteți, care este stadiul elaborării acestui plan? Există riscul ca România să întârzie, așa cum s-a întâmplat și cu PNRR sau cu alte proiecte care trebuiau transmise Comisiei?
Siegfried Mureșan: Știu că țara noastră a început deja elaborarea noului capitol și că lucrează strâns cu Comisia Europeană. Așadar, mă aștept să fie depus cât mai repede noul capitol REPowerEU.

Corespondență de la Strasbourg

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: