VIDEO Povestea micuței firme care alertează Japonia când sunt cutremure

cutremur seismograf / Pexels Foto: Pexels

Când un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade a lovit peninsula japoneză Noto în ziua de Anul Nou, milioane de oameni au fost alertați de o companie mică, care de ani de zile a fost mai presus de dimensiunea sa, scrie BBC.

NERV este condusă de o mică firmă privată numită Gehirn – care înseamnă „creier” în germană – cu doar 13 angajați cu normă întreagă.

Cu toate acestea, avertismentele sale privind cutremurele frecvente din Japonia sunt adesea mai rapide decât cele emise de organismele oficiale și de postul public de televiziune al țării, NHK.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

 

Contul în limba japoneză al NERV pe X (fostul Twitter) are 2,2 milioane de urmăritori, în timp ce alte 35.000 de persoane îl folosesc în limba engleză. Aplicația sa, care a fost lansată în septembrie 2019, a fost descărcată de peste patru milioane de ori atât din Apple Store, cât și din Google Play.

Contul a fost creat în 2010 de Daiki Ishimori, pe atunci în vârstă de 19 ani.

X este uriaș în Japonia și este platforma de socializare de referință pentru informații despre dezastre în această țară – în special de la cutremurul și tsunamiul din 2011.

Pe lângă faptul că oferă informații în timp real despre cutremure, tsunami și erupții vulcanice, NERV oferă, de asemenea, informații actualizate despre fenomene meteorologice extreme, precum taifunuri, inundații și ninsori abundente.

Contul reunește și transmite pe Twitter date de la o serie de agenții care monitorizează dezastrele naturale – adesea publicând informații mai repede decât acestea.

Ishimori a declarat că NERV este puternic influențat de serialul de succes Neon Genesis Evangelion, care este plasat într-o lume post-apocaliptică, după ce jumătate din populația umană a fost distrusă.

Numele contului, „agenția de servicii speciale NERV”, este o aluzie la o organizație din serial care emite alerte cu privire la amenințările la adresa omenirii.

„Am creat NERV ca un cont de parodie, deoarece Twitter devenea popular la acea vreme”, a declarat Ishimori pentru BBC. „A început ca un hobby al meu de programare pentru a posta tweet-uri automate despre alertele meteo folosind datele Agenției Meteorologice din Japonia”.

La acea vreme, contul avea doar aproximativ 300 de urmăritori.

Dar apoi, în 2011, a avut loc cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Japonia. Cunoscut mai ales pentru că a declanșat un tsunami care a provocat un accident nuclear la Fukushima, cutremurul a provocat, de asemenea, pierderi mari de vieți omenești în orașul său natal Ishinomaki din Miyagi, în nord-estul țării.

Timp de patru zile, Ishimori nu a putut lua legătura cu familia sa. „Ca să fiu sincer, am crezut că trebuie să fie morți”, își amintește el. Ulterior, a aflat că, deși familia sa apropiată era în siguranță, una dintre mătușile sale murise.

„Mi-am dat seama că trebuie să avem și alte modalități – nu doar televizorul și radioul – de a comunica informații despre dezastre”, spune el, deoarece televizorul a devenit inutil în timpul întreruperilor de curent.

El a început să posteze despre cutremure și, pe măsură ce Japonia s-a confruntat cu mai multe dezastre naturale, contul a primit sute de mii de noi urmăritori.

Cu toate acestea, recentele schimbări la X au avut un impact asupra NERV în timpul cutremurului din ziua de Anul Nou. Anul trecut, X a început să taxeze utilizatorii pentru a accesa interfața sa de programare a aplicațiilor (API), care leagă X de sisteme externe și permite postări automate pe platformă. Anterior, API-ul platformei a fost utilizat gratuit, dar acum permite doar până la 1.500 de postări automate gratuite pe lună.

Gehirn s-a abonat la un plan de bază, care permite 100 de postări pe zi pentru 100 de dolari pe lună.

Când a trimis luni alerte de cutremur și tsunami, NERV a declarat că se pare că a atins acest plafon și și-a încurajat adepții să își descarce aplicația.

Câteva ore mai târziu, aceasta a declarat că X și-a înregistrat conturile – atât în japoneză, cât și în engleză – ca fiind de „utilitate publică”, ceea ce a rezolvat problema.

Dar NERV începuse deja să se îndepărteze de platformă în 2019, când contul său a fost blocat timp de mai multe ore în timpul unui cutremur.

„Dacă suntem pe platformele altora, regulile lor se pot schimba brusc, așa că vrem să ne concentrăm pe propria platformă”, spune Ishimori.

El spune că misiunea sa a fost întotdeauna de a „face Japonia mai sigură” – nu de a face bani, adăugând că își propune să facă aplicația NERV cât mai accesibilă, inclusiv pentru cei cu dizabilități.

Cu toate acestea, Ishimori recunoaște că, pe măsură ce aplicația se dezvoltă, compania sa trebuie să aducă bani.

Firma a demarat în 2020 un sistem de abonament cu plată numit „clubul suporterilor” pentru a-și acoperi costurile, care se ridică în prezent la aproximativ 120 de milioane de yeni (829.200 de dolari) pe an.

„Suntem încă departe de a face bani”, spune Ishimori, adăugând că aproximativ o treime din costurile sale de funcționare sunt finanțate de susținători. „Cu cât primim mai multe fonduri, cu atât mai multe informații noi cumpărăm, așa că de aceea suntem încă pe minus”, spune el râzând.

Ishimori spune că este în continuare condus de sentimentul de vinovăție pentru că nu a putut să o ajute pe mătușa sa în 2011. „Știm că va fi un alt cutremur mare și un tsunami mare. Misiunea mea este să rezolvăm problema accesibilității informațiilor noastre despre dezastre până atunci”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: