VIDEO Protest inedit al angajaților din Guvern, nemulțumiți de creșterea de 10% a salariilor promisă de executiv. Ei au organizat ”protestul umbrelelor”

Protest umbrele SGG Guvern FOTO: SAALG

Update: Liderul Sindicatului Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului, Noni Iordache, afirmă că proiectul de ordonanță de urgență privind majorări salariale pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii „accentuează aceeași construcție salarială inechitabilă” pentru Aparatul de lucru al Guvernului în raport cu alte instituții, unele chiar subordonate.

„Arătăm că măsurile propuse prin prezentul proiect de act normativ sunt de natură să accentueze discrepanțele salariale existente între funcții similare din administrația publică centrală, deși inițiatorul susține că intervenția legislativă are drept scop tocmai înlăturarea acestora.

Adâncirea inechităților salariale ale personalului din administrația publică centrală, motivat de faptul că prin prezentul proiect se propune majorarea cu 10% a nivelului salariului de bază acordat pentru luna decembrie 2023, pentru întreg personalul din administrația publică centrală (toate ministerele si institutiile publice aflate în subordinea acestora) este vizibilă, deși în realitate e vorba de o majorare de doar 5%, având în vedere că, potrivit O.U.G. nr. 115/2023, aceeași categorie de personal a beneficiat de majorare cu 5% a nivelului salariului de bază acordat pentru luna decembrie 2023, începând cu luna ianuarie 2024”, se arată în comunicat.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit sursei citate, negocierile cu șeful Cancelariei Prim-ministrului și cu secretarul general al Guvernului s-au încheiat, în 13 mai, cu următorul mesaj: veți avea majorare salarială „în jur de 15%”, în luna mai, nu iunie. Cei doi miniștri au dat asigurări că vor lupta ca procentul să fie de 15.

„Ca observație cu titlul general, semnalăm că proiectul de act normativ este postat pe site-ul inițiatorului (Ministerul Muncii și Solidarității Sociale) la data de 21 mai 2024, fără a se preciza termenul până la care se pot transmite observații și propuneri cu privire la măsurile propuse prin proiectul de act normativ, aspect ce contravine dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, cu modificările ulterioare”, se mai arată în comunicat.

Știrea inițială: Angajații din Aparatul de lucru al Guvernului au organizat miercuri un nou protest la sediul executivului, nemulțumiți de propunerea Ministerului Muncii de a le crește salariile cu 10% în două tranșe.

Angajații au fotografiat mai multe umbrele care au atașate mesaje de protest față de salariile primite.

”Angajații din Aparatul de lucru al Guvernului își exprimă nemulțumirea în aceeași manieră elegantă, astăzi fără întreruperea activității. Așadar, am trimis la protest spontan „umbrelele triste”. Nu suntem consumabile, ci indivizi care merită și pretind respect”, se arată într-un comunicat al liderului sindical Noni Iordache.

Protestul de miercuri vine după ce Ministerul Muncii a propus, printr-un proiect de ordonanță de urgență, ca salariile angajaților din aparatul de lucru al Guvernului să crească în acest an cu 10%, etapizat. Angajații au cerut o creștere mai mare, de 20%, care să elimine ”inechitățile” față de alte categorii de bugetari.

Angajații au început lunea trecută la un protest spontan ca urmare a faptului că nu le-au fost soluţionate revendicările salariale. Zeci de angajați din aparatul de lucru al Guvernului au protestat atunci în fața Palatului Victoria. Potrivit liderului sindical, Noni Iordache, angajații cer salarii mai mari și declară că se simt disciminați.

”Suntem vârful administrației, vorbim de cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului, ANAP (agenția națională de achiziții publice) corupul de control al premierului, care din 2015 n-au mai beneficiat de o majorare salarială, cu excepția celei din decembrie de 5%”, a declarat Iordache pentru G4Media.ro la acel moment.

El a precizat că media veniturilor la această categorie bugetară este undeva la 5000 de lei net.

”Oamenii pleacă, profesioniștii pleacă în mediul privat. Este un deficit foarte mare de personal”, a mai spus Iordache.

FOTO: SAALG
FOTO: SAALG

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.