Piața energiei din Uniunea Europeană nu pare o piață unică, în contextul în care România are prețuri de piață de 93 de euro, iar Franța de 17 euro, a declarat marți ministrul Energiei Sebastian Burduja, în cadrul Eurelectric, un eveniment european pe teme de energie electrică, ce are loc la Bruxelles în perioada 3-4 iunie, la care participă și Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Avem nevoie de o unitate reală. Astăzi ne aflăm pe o piață în care prețurile de piață pentru România sunt de aproximativ 93 de euro, cred că la fel este și în Grecia și Bulgaria. În Franța este de aproximativ 17, în Austria este de aproximativ 80. Nu mi se pare o piață unică. În cele din urmă, este vorba despre principii. Iar principiul este: să avem o piață unică. Să exercităm presiuni sau stimulente adecvate asupra țărilor care nu sunt suficient de interconectate pentru a face acest lucru. Acest lucru va fi în beneficiul nostru al tuturor”, a declarat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a precizat că încă există țări mijlocul Uniunii Europene care nu sunt interconectate, respectiv Austria și Slovacia. El susține că acest lucru explică parțial prețurile ridicate de pe flancul estic în majoritatea zilelor. „Uneori bate vântul. Și în acele zile, desigur, Europa de Vest ar putea beneficia de mai multe interconexiuni”, a spus el.

Burduja a mai afirmat că UE trebuie să investească mai mult în transport și distribuție, aceasta fiind o modalitate de modernizare a rețelelor de energie electrică care să nu se transmită în costurile plătite de consumatorul final.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

„Trebuie să investim cu înțelepciune banii pe care îi avem. Din 2001, prin Directiva nr. 77, am subvenționat producția de energie verde. Încă nu sunt suficienți bani pentru rețelele noastre. Cheia aici este că, prin subvenții, vă puteți moderniza rețeaua fără a transfera acest cost către consumatorul final în multe cazuri. România a semnat aproximativ 1,9 miliarde de euro în modernizarea rețelelor, transport și distribuție, dar chiar nu este suficient. ACER are un studiu care spune că până în 2050 avem nevoie de 100 de miliarde de euro pe an în modernizarea rețelelor noastre. Eurelectric spune că aproximativ 67 de miliarde sau cam așa ceva. Sunt încă mulți bani și nu am ajuns încă acolo. Vorbind despre Comisie, în modul în care concepem următoarea perioadă de programare, mi-ar plăcea să văd o mulțime de bani investiți, deoarece nu există tranziție fără transport”, a declarat ministrul Energiei.

Burduja a mai afirmat că, în ultimii trei ani, România a obținut aproximativ 14 miliarde de euro în fonduri nerambursabile pentru tranziția sa ecologică, iar o mare parte din acești bani s-au dus în producția de energie verde.

Însă el a spus că este nevoie de voință politică și de oameni care să facă acest lucru, iar dacă lăsăm oamenii în urmă, tranziția energetică nu va avea loc. „Cred că am lăsat în urmă oameni precum cei din Valea Jiului. Cred că avem nevoie de soluții mai bune pentru ei, pentru a-i recalifica, pentru a le oferi oportunitățile care vin odată cu această tranziție”, a precizat Burduja.