Un nou şantier se deschide pe Autostrada A3 Transilvania odată cu mobilizarea constructorului Nurol din Turcia care va construi lotul Suplacu de Barcău – Nuşfalău. Primele utilaje au ajuns la baza de lucru a antreprenorului, după cum se vede dintr-un clip video postat astăzi de un utilizator.
În imagini se vede viaductul Suplacu de Barcău de 1,7 kilometri început şi nefinalizat de Bechtel. Viaductul este inclus în proiectul lotului Suplacu de Barcău – Chiribiş.
Este vorba despre un tronson de autostradă cu o lungime de 13 kilometri în judeţele Bihor şi Sălaj, constructor fiind compania Nurol Insaat Ticaret din Turcia care, de la momentul emiterii Ordinului pentru Începerea Lucrărilor (n.r. OIL), are termen un an şi jumătate pentru finalizarea lucrărilor. Proiectul tehnic ar urma să fie depus luna aceasta, intră în analiza Companiei de Drumuri, după care Ministerul Transporturilor este aşteptat să emită Autorizaţia de Construire.
Contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului a fost semnat în septembrie 2020 pentru 384 milioane lei, garanţia oferită este de 10 ani şi cuprinde 14 lucrări de artă:
- Nod rutier Nușfalău km 67+500 (intersecție cu DN1H)
- 7 Pasaje peste autostradă
- 6 Poduri peste autostradă
- Parcare de scurtă durată la km 69
- Punct de sprijin pentru întreținere la km 69
- Bretea de întoarcere
- Varianta de circulație pe DN1H
La semnarea contractului, directorul general al companiei Nurol Insaat, Nurettin Akdeniz, a precizat că firma pe care o reprezintă este lider în domeniul construcţiilor în Turcia, cu o activitate de peste 50 de ani şi proiecte de peste 30 de miliarde de dolari în întreaga lume, potrivit Agerpres. Antreprenorul din Turcia a câştigat anul trecut şi contractul pentru primul lot al Autostrăzii de Centură A0 Bucureşti Nord şi a fost desemnat câştigător şi la reevaluare, însă contractul încă nu poate fi semnat din cauza unei noi contestaţii.
Pe Autostrada Transilvania, contracte de proiectare şi execuţie mai sunt semnate pentru loturile Chiribiş – Biharia (lungime 29 km), Zimbor – Poarta Sălajului ( 12 km), Nădăşelu – Mihăeşti – Zimbor (30 km.) Până la sfârşitul anului vor fi deschişi şi cei 10 kilometri de autostradă şi drum de legătură între Târgu Mureş şi Ungheni.
La mai bine de 15 ani de la semnarea contractului cu constructorul american Bechtel, din Autostrada A3 Transilvania (atunci avea traseu de la Braşov) sunt în circulaţie aproape 90 de kilometri din cei 415 proiectaţi iniţial.