România are nevoie de o nouă lege a pensiilor, care să elimine inechitățile, acest lucru fiind deja negociat cu Comisia Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a spus joi ministrul investițiilor și proiectelor europene Dan Vîlceanu.
„Cred că trebuie să ne concentrăm în primul rând pe reforma sistemului de pensii din România, pe modul în care eliminăm inechitățile. Pentru că asta îi deranjează cel mai tare pe români, faptul că, indiferent de sistemul de pensii de care vorbim, că vorbim de militari, de ceferiști, faptul că există un cetățean care a ieșit la pensie acum 5 ani și are pensia mult mai mică decât cel care a ieșit la pensie anul trecut generează o nemulțumire”, a spus el.
Dan Vîlceanu a precizat că asta înseamnă o nouă lege a pensiilor. „La asta se referă comisia și autoritățile în momentul în care am negociat PNRR: eliminarea inechităților, o lege nouă, corectă a pensiilor și cu pensii decente, dacă nu foarte bune. Tocmai de aceea există o preocupare și pentru creșterea procentului pentru pilonul 2 de pensii astfel încât să putem să sperăm că și eu și dumneavoastră vom avea pensie într-o zi, altfel este clar că nu vom beneficia de pensii, dacă nu facem ceva. Știm cu toții acest lucru, nu numai noi, ci toată Europa, toată lumea, pentru că în toate țările există o problemă cu sustenabilitatea sistemului de pensii”, a precizat ministrul.
Dan Vîlceanu a subliniată că nu se pune problema renegocierii PNRR, pentru a fi eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru pensii.
„Nu există niciun fel de discuție privind renegocierea PNRR. O să o spun și a zecea oară dacă e nevoie. Există acel termen 2023 când poți face ajustări și când poți să ai unele discuții. Dar nu există niciun fel de renegociere în ceea ce privește PNRR. Fapul că există diverse atitudini politice ale unor miniștri sunt de înțeles, sunt și oameni politici. Vreau doar să vă spun că România până în prezent nu a avut niciodată alocat pensiilor un procent de 9,4% din PIB, tot timpul a fost mai mic. Acest procent de 9,4% din PIB nu este un procent neîndestulător dacă ne referim la ce s-a întâmplat până acum în România, ci este un procent mai mare”, a spus el.