Virgil Popescu: Românii nu au de ce se teme că nu vom avea gaze naturale în această iarnă. Nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15% consumul de gaze, dar ar trebui să ne obișnuim să facem un minim efort de economisire

Virgil Popescu Sursă foto: Virgil Popescu/Facebook

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat miercuri că românii nu au de ce se teme că nu vom avea gaze naturale în această iarnă, iar Guvernul lucrează în acest moment la un plan privind reducerea consumului cu 15%, cum a recomandat Comisia Europeană, însă nu există în acest moment motive pentru a face această reducere. El a precizat însă că ar trebui să ne obișnuim să economisim și să închidem becuri sau apa caldă, atunci când nu le folosim.

„Evident că lucrăm la ministerul Energiei la acest lucru (planul privind reducerea consumului de gaze cu 15% – n.r.), dar trebuie să facem distincții. În 26 iulie s-a aprobat în consiliul de miniștri acest regulament european care, începând cu 1 august, dă dreptul voluntar unui stat de a face o reducere a consumului de gaze cu 15%. De la voluntar la obligatoriu se va trece dacă Comisia Europeană ridică nivelul de alertă. Noi nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15% consumul. Se lucrează la acest plan, așteptăm de la Comisia Europeană modul de calcul, pentru că în regulament nu a fost precizat”, a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a precizat că gradul de umplere a depozitelor cu gaze a ajuns la 59,4%, respectiv 1,823 miliarde metri cubi de gaze naturale.

„Românii nu au de ce se teme că nu vom avea gaze naturale în această iarnă”, a precizat ministrul, precizând că România a avut anul trecut 2,4 miliarde de metri cubi în depozite, adică aproape 80% din 3 miliarde. 80% în depozite și am rămas în această iarnă cu 700 milioane în stoc”, a spus el.

Popescu a mai recomandat cetățenilor să înceapă totuși să economisească energie.

„Cred că ar trebui și noi să ne obișnuim să facem un minim efort de economisire, să închidem un bec într-o cameră în care nu mai suntem, să nu ținem apa caldă dată drumul dacă nu este cazul. Am văzut că toate statele europene fac acest lucru. Și eu cel puțin provin din generația care a trecut prin epoca comunistă și a suferit din cauza multelor restricții cu privire la energie electrică, la încălzire. Dar cred că ar trebui să ne obișnuim și să ne schimbăm mentalitatea, pas cu pas se face totul. Orice economiisre a consumului duce la o economisire a bugetului propriu al familiei și ne aduce și mai mulți bani în buzunar”, a spus el.

Întrebat despre o posibil suprataxare a profiturilor companiilor din energie, Popescu a precizat că aceasta „nu este în obiectul de activitate al ministerului Energiei.

Totodată, el a afirmat că compensările acordate furnizorilor în prima schemă, din iarnă, au fost sub estimările ministerului și că banii au fost plătiți din sumele virate de Hidroelectrica, iar plățile pe lunile următoare vor fi făcute după ce furnizorii transmit cererile.

„Absolut toate plățile care au venit de la autorit de reglm sunt plătite sau sunt pe circuitorul de plată. Estimăm că ne vom închide pe prima schemă de compensare, noiembrie-decembrie-ianuarie-februarie în jur de 2,5-3 miliarde lei, sub bugetul pe care l-am estimat. Toți acești bani au venit din dividendul suplimentar de la Hidroelectrica. Au început, de o săptămână, să se depună cererile pe luna aprilie. Vom avea cu certitudine pe rectificarea bugetară o parte din bani pentru a face plățile pentru lunile care urmează”, a afirmat el.

Referitor la reglementarea pieței de energie, așa cum au propus social-democrații, Virgil Popescu a amintit că prețul este deja reglementat.

„Prețul la gaze naturale este reglementat, către furnizorii clienților casnici. Mai mult, producătorii au obligația să vândă cu 250 lei către producătorii de energie electrică. Avem deja pe piață un preț reglementat. Vorbim de piața energiei electrice – este o decizie pur politică a coaliției, o să discutăm în coaliție. Reglementarea pieței după o eventuală decizie politică nu o face guvernul, ci ANRE”, a mai spus el.

Sursă foto: Virgil Popescu/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *