Vodafone analizează opţiuni pentru subsidiara din Italia. Reuters: Printre variante ar fi o vânzare sau o societate mixtă

Vodafone Sursă foto: Vodafone

Operatorul britanic de telefonie Vodafone a anunţat că ia în considerare o serie de opţiuni pentru subsidiara din Italia, cea mai recentă piaţa a sa care se confruntă cu dificultăţi, după ce divizia din Germania a revenit pe creştere în trimestrul doi din 2023, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Printre posibilele opţiuni analizate de directorii Vodafone se află o vânzare sau o societate mixtă pentru operaţiunile din Italia, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Directorul general Margherita Della Valle a precizat că măsurile sale de a simplifica structura companiei şi de a se concentra pe clienţi au dus la creşteri pe 14 din cele 17 pieţe. Spania şi Italia rămân excepţiile, în rândul principalelor pieţele ale Vodafone.

Luna trecută, Vodafone a anunţat vânzarea subsidiarei sale din Spania cu suma de cinci miliarde de euro, după ce în iunie a fost de acord cu fuziunea diviziei din Marea Britanie cu operatorul Tree deţinut de Hutchison.

“Niciun operator din Italia nu obţine randamente peste costul capitalului, niciunul. Este o situaţie foarte diferită de Spania, unde reţeaua este solidă”, le-a spus jurnaliştilor şeful Vodafone.

“Luăm în considerare o serie de opţiuni pentru subsidiara din Italia. Nu avem termene limită, nu avem limite de timp”, a adăugat oficialul.

Printre posibilele opţiuni analizate de directorii Vodafone se află o vânzare sau o societate mixtă pentru operaţiunile din Italia, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Printre potenţialii candidaţi pentru un acord cu Vodafone se află rivalul francez Iliad, adaugă sursele.

În primăvara anului trecut, Vodafone a respins o ofertă de 11,25 miliarde de euro venită de la Iliad pentru preluarea Vodafone Italia, apreciind că oferta nu este în cel mai bun interes al acţionarilor.

În trimestrul doi din 2023, numărul de abonaţi noi ai Iliad a crescut cu 382.000 în Italia, cea mai bună performanţă din ultimii trei ani.

Un purtător de cuvânt al Iliad nu a dorit să facă comentarii, deşi directorul general CEO Thomas Reynaud afirma marţi: “Dacă va exista consolidare în Italia, vrem să participăm în mod activ”.

Publicaţia Il Sole 24 Ore susţine că operatorul Fastweb deţinut de Swisscom este un potenţial cumpărător al subsidiarei Vodafone din Italia.

Della Valle nu a dorit să facă comentarii.

În Italia, Vodafone are aproximativ 5.700 de angajaţi şi controlează o cotă de 28,5% pe piaţa de telefonie mobilă şi una de 16% pe piaţa de telefonie fixă. În exerciţiul 2021-2022, cifra de afaceri a Vodafone Italia a scăzut cu 1,8% până la 4,38 miliarde de euro.

Sursă foto: Vodafone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *