Vremea rece, Brexitul și planificarea proastă sunt de vină pentru criza salatelor din Marea Britanie, spune ministrul spaniol al Agriculturii

Redacția mart. 1, 2023 0 comentarii
rafturi goale UK

Ministrul spaniol al agriculturii a declarat miercuri că planificarea proastă din partea Marii Britanii și problemele cauzate de Brexit, precum și vremea rece, au fost principalele motive care au dus la o penurie de salate în această țară, scrie Reuters.

Lanțurile de supermarketuri britanice au impus limite la achizițiile de roșii, castraveți și ardei de către clienți, după ce aprovizionarea în întregul sector al supermarketurilor a fost afectată după ce recoltele din sudul Europei și Africa de Nord au avut de suferit din cauza vremii neobișnuite.

“Există o problemă de programare a achizițiilor, ceea ce este destul de important, și apoi a existat o producție mai mică ca urmare a temperaturilor scăzute”, a declarat ministrul agriculturii, Luis Planas, în timpul unui eveniment miercuri.

Planas a precizat că au fost afectate nu doar culturile de seră, ci și cele în aer liber, precum anghinarele sau broccoli.

Spania este unul dintre principalii furnizori de fructe și legume ai Marii Britanii.

Criza a fost exacerbată de scăderea producției de iarnă în serele din Marea Britanie și Olanda din cauza costurilor ridicate ale energiei, rețelele de socializare fiind pline de imagini cu rafturile goale de fructe și legume din supermarketuri.

Planas a declarat că penuria arată vulnerabilitatea aprovizionării cu alimente în Marea Britanie și problemele de forță de muncă din sectorul privat ca urmare a Brexitului.

“Brexitul nu a fost o afacere grozavă, dar asta este treaba lor să judece”, a spus el.

Producția de legume și fructe din Spania se recuperează după ce a fost afectată de condițiile meteorologice nefavorabile, iar aprovizionarea piețelor de export ar trebui să se îmbunătățească în curând, a declarat săptămâna trecută asociația FEPEX a exportatorilor de produse proaspete.

Planas a declarat că, deși piețe precum Franța sau Germania au avut probabil prioritate, penuria din Marea Britanie a fost “o situație absolut tranzitorie”.

“Vrem să ne păstrăm clienții, iar aceștia doresc, de asemenea, produse spaniole despre care știu că sunt de înaltă calitate”, a spus el.

 

 

Sursa foto: Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *