Hidroelectrica s-a listat astăzi la Bursa de Valori București, după cea mai mare ofertă publică inițială din istoria bursei românești / Capitalizarea companiei a trecut de 10 miliarde de euro

BNR Hidroelectrica listare Bursa de Valori București Sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media

Compania Hidroelectrica s-a listat astăzi, 12 iulie 2023, la Bursa de Valori București. Liderul producției de energie în România debutează la bursă în urma celei mai mari oferte publice inițiale din istoria bursei românești. Evenimentul va avea loc la sediul Băncii Naționale a României. Economedia a transmis LIVE evenimentul. Capitalizarea companiei a trecut de 10 miliarde de euro, după ce prețul acțiunilor a crescut la 114,7 lei/acțiune, în primele două ore de la tranzacționare.

UPDATE 12.00 Acțiunile Hidroelectrica se tranzacționează la 114,7 lei, la numai două ore de la debutul tranzacționării, în creștere cu 10,29% de la 104 lei prețul de listare.

Astfel, capitalizarea Hidroelectrica a ajuns, ținând cont de acest preț, la peste 51 miliarde lei (10 miliarde euro), de la 9,4 miliarde euro la oferta publică inițială.

În numai două ore de la debutul companiei de bursă, au fost tranzacționate peste 4,34 milioane de acțiuni, cu o valoare a tranzacțiilor de peste 485 milioane de lei.

UPDATE 11.50 Declarații ale lui Bogdan Badea, Președinte Directorat Hidroelectrica:

 • Capitalizarea companiei cred că a sărit de 10 miliarde de euro, de la 9,4 miliarde euro la listare.

UPDATE 11.50 Declarații ale lui Johan Meyer, Manager de Portofoliu Fondul Proprietatea:

 • În 5-10 ani ne vom uita în urmă la acest eveniment marcant pentru piața de capital românească.

UPDATE 11.35 Declarații ale Andrew Noble LVO, Ambasador UK în România

 • Este cel mai mare IPO din ultimele 12 luni din Europa și din lume. Cred că sunt mulți care nu realizează cât de importantă este România. Această ofertă publică inițială este o dovadă.

UPDATE 11.32 Declarații ale lui Kathleen Kavalec, Ambasador SUA în România:

 • Hidroelectrica este una dintre cele mai eficiente și profitabile companii din Europa. Listarea de astăzi este o dezvoltare cheie pentru piața financiară din România, pentru că va crește lichiditatea. Este, de asemenea, un jalon important. Succesul listării Hidroelectrica este un testament pentru potențialul sectorului energetic din România.

UPDATE 11.20 Declarații ale președintelui ASF, Nicu Marcu:

 • Evenimentul marchează începutul unei noi epoci, una de maturizare a pieței și cu oportunități economice inedite.

UPDATE 11.15 Declarații ale fostului ministru al Energiei, Virgil Popescu:

 • Am insistat ca listarea să se facă doar la București și s-a văzut că Bursa este solidă, care demonstrează că are capacitatea să absoarbă capital.

UPDATE 11.07 Declarații ale ministrului Energiei Sebastian Burduja:

 • Bursa de Valori București a ajuns să fie a treia cea mai mare din regiune și are toate ingredientele să fie și mai sus de atât.
 • Fac un apel către toți românii să investească în Bursa de Valori, în piața de capital și în Hidroelectrica. Dacă un român ar fi investit 100 lei lunat în indicele BET, din 1998 până în prezent, acum ar fi avut udneva la 300.000 lei ca urmare a acelei investiții. Dacă ar fi pus acei bani într-un cont bancar, ar fi avut undeva la 70.000. Dacă i-ar fi ținut sub saltea, ar fi avut undeva la 30.000 lei.

UPDATE 11.06 Acțiunile Hidroelectrica au continuat să se aprecieze, cu 7,88% față de prețul de listare, și au ajuns la 112,2 lei. Indicele BET al Bursei crește cu 1,64%.

UPDATE 10.43 Declarații ale premierului Marcel Ciolacu:

 • Listarea Hidroelectrica este un moment istoric. Vorbim despre cea mai valoroasă companie din energie, un exemplu că perfomanța consolidată pe termen lung poate fi obținută și la societățile unde statul român este acționar majoritar.
 • Hidroelectrica a furnizat energie electrică la un preț corect, protejând consumatorii de speculă.
 • Vreau să clarific că Hidroelectrica este și va rămâne o companie a românilor. După listarea la bursă, statul român își păstrează integral participația. Dar astăzi deschidem posibilitatea ca și cetățenii să devină acționari. Este un pas esențial pentru a democratiza și a aduce această perlă energetică mai aproape de români.
 • Listarea la bursă aduce beneficii și economiei românești în general.

UPDATE 10.25 Mesajul președintelui Klaus Iohannis, transmis de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu:

 • Listarea acțiunilor Hidroelectrica are multiple valențe și va aduce avantaje de ordin economic, financiar și investițional în România.
 • Este o dovadă clară de maturitate a pieței de valori de la București.
 • Evenimentul confirmă că România a meritat pe deplin statutul de piață emergentă.

UPDATE 10.16 Declarații ale lui Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București:

 • Această ofertă s-a derulat într-un moment economic delicat și ne arată că piața locală a câștigat în maturitate.
 • Ne arată că investitorii sunt dipuși să aloce sume importante când punem pe masa lor oferte atractive.
 • Listarea mai transmite că Bursa poate fi o platformă de finanțare pentru companiiile locale care doresc să devină lideri locali și să se extindă la nivel regional.
 • Piața locală poate fi acum considerată una din cele mai mari din regiune, odată cu listarea Hidroelectrica. Am devenit cea de-a treia piață din regiune, după Polonia și Austria.
 • Ne așteptăm să aibă un impact în promovarea României la statutul de piață dezvoltată.
 • Credem că mesajul cel mai important pe care Hidro îl dă tuturor companiilor medii din România este că pot deveni lideri pe piața locală și regională printr-un model de business solid.

UPDATE 10.15 Hidroelectrica a intrat la tranzacționare la un preț de 110 lei pe acțiune, cu 5,7% peste prețul stabilit în IPO, de 104 lei/acțiune.

În primele 15 minute de la deschiderea Bursei, s-au tranzacționat 1,25 milioane de titluri H2O, în valoare de 138 milioane lei.

UPDATE 10.10 Bursa de Valori București a deschis ședința de miercuri „pe verde”, cu o creștere de peste 1% a principalilor indici.

UPDATE 10.06 Declarații ale guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu: 

 • Chiar în această sală ce poartă numele guvernatorului Mitiță Constantinescu în 1995 a reînceput activitatea Bursei de Valori București.
 • Listarea, cea mai mare din istoria BVB, reprezintă un efort de echipă pe parcursul mai multor ani.
 • Companiile listate la BVB au acum o capitalizare de 42 miliarde de euro.
 • Astăzi, la 28 de ani de la reînființarea Bursei și având în vedere această evoluție, spun că Bursa de Valori București își dă astăzi examenul de maturitate.

UPDATE 10.05 Franklin Templeton, administrator unic al Fondului Proprietatea, a anunțat că listarea Hidroelectrica este cea mai mare ofertă publică inițială din istoria României și cea mai mare din Europa din septembrie 2022 până în prezent.

UPDATE 10.00 A fost sunat clopoțelul.

BNR Hidroelectrica listare Bursa de Valori București
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Hidroelectrica listare Bursa de Valori București
Sursa foto: Economedia
BNR Hidroelectrica listare Bursa de Valori București
Sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media
BNR Hidroelectrica listare Bursa de Valori București
Sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media

UPDATE 09.58 Adrian Tănase, director general Bursa de Valori București, a declarat că listarea Hidroelectrica este un eveniment istoric.

Fondul Proprietatea (FP), acționar minoritar al Hidroelectrica, a anunțat că a încasat peste 8 miliarde lei din vânzarea pe bursă a participației deținute la compania de stat. FP a vândut investitorilor instituționali și de retail întregul pachet de acțiuni de 19,94% din titlurile companiei. Amintim, compania se listează sub simbolul H2O, iar prețul final al ofertei pentru acțiunile Hidroelectrica a fost stabilit la 104 de lei/acțiune. Detalii AICI

Agenda preliminară a evenimentului de listare

09.00-09.50 Primirea invitaților, Welcome coffee, Sala Alexandru Ottulescu

09.50 Dechidere oficială eveniment

Moderatorul evenimentului: Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori București

10.00 – Ceremonia de sunare a clopoțelului

10.05 – 10.30 Cuvânt de bun venit din partea gazdei și organizatorului evenimentului: Banca Națională a României și Bursa de Valori București

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României

Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București

10.30 – 12.30 Discursuri, invitați

Vezi și:

ANALIZĂ. TOP 10 cele mai valoroase listări la BVB în ultimii 15 ani și “efectul” H2O. Economiști: Listarea Hidroelectrica va consolida statutul de piață emergentă al bursei de la București (GRAFIC)

SONDAJ: Ce spun cititorii Economedia despre listarea Hidroelectrica la Bursa din București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *