ANALIZĂ. TOP 10 cele mai valoroase listări la BVB în ultimii 15 ani și “efectul” H2O. Economiști: Listarea Hidroelectrica va consolida statutul de piață emergentă al bursei de la București (GRAFIC)

hidro la bvb colaj

Oferta publică inițială (IPO) a societății de stat Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti, demarată la finalul lunii trecute, e cea mai mare vânzare de acțiuni din istoria României, depășind de peste patru ori valoarea IPO-ului de pe locul doi al companiei Electrica din 2014, arată o analiză grafică a echipei de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Evenimentul reprezintă în același timp cel mai mare IPO din Europa din anul 2023. Hidroelectrica debutează în 12 iulie la BVB cu simbolul de tranzacționare H2O.

Primele listări importante menționate în graficul Romanian Economic Monitor încep din 2007 și includ companiile din Energie Transgaz, Nuclearelectrica, Romgaz și Electrica, topul culminând cu IPO-ul Hidroelectrica din acest an.

 

 

“IPO-ul Hidroelectrica constituie nu numai oferta cu cea mai mare valoare din istoria posdecembristă a României, dar totodată este și cel mai mare IPO din toată Europa din anul curent”, spune Nagy Bálint Zsolt, membru în echipa de cercetare.

“Unul din indicatorii cel mai des utilizați în măsurarea succesului unei oferte de acțuni pe bursă este gradul de subscriere al investitorilor din rândul publicului larg, al investitorilor de retail. Beneficiind de o suprasubscriere de 475%, această privatizare reprezintă un moment deosebit de important în evoluția pieței de capital din România: cu cât gradul de suprasubscriere este mai mare cu atât mai mult cresc capitalurile disponibile, nealocate care se pot îndrepta spre alte titluri de valoare”, precizează Nagy.

Listarea Hidroelectrica este deosebit de marcantă și sub un alt aspect, menționează economistul: este de așteptat ca intrările de capital străin sub forma de plasamente de portofoliu să se multiplice, iar Bursa de Valori București să-și consolideze statutul de piață emergentă. “Bursa de la București a câștigat acest calificativ de la compania FTSE Russell în 2020, iar listarea H2O se preconizează că va determina și alte societăți financiare și de rating, de exemplu MSCI, să acorde acest calificativ pieței noastre de capital. Or, statutul de piață emergentă reprezintă “lumina verde” pe care mulți investitori străini instituționali o așteaptă în vederea creșterii substanțiale a fluxurilor de capital spre această piață”, spune Nagy.

Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton, a strâns 1,8 miliarde de dolari, în cadrul celei mai mari oferte publice inițiale din România și a celei mai mari listări de acțiuni din Europa din acest an, notează platforma Bloomberg. Presa internațională precizează că este vorba despre cel mai mare IPO din Europa de la cel al Porsche și al treilea din lume în 2023. Acesta și ar putea da un impuls listărilor la bursă în Europa. AH Nucera (divizia de hidrogen a Thysennkrupp) și CAB Payments Holding au venit și ele cu oferte publice de acțiuni în această perioadă, dar mult sub cea a companiei din România, precizează Bloomberg.

De asemenea, și Reuters notează că anunțul Hidroelectrica vine în contextul în care alte două firme europene au decis să finalizeze oferte publice inițiale săptămâna aceasta: Nucera, unitatea de hidrogen a ThyssenKrupp (TKAG.DE), și grupul britanic de transfer de bani CAB Payments.

Bancherii speră ca acest val brusc de listări după o secetă prelungită să încurajeze și alte corporații europene să iasă la bursă în cursul acestui an și până în 2024. Performanța acțiunilor odată ce vor începe să fie tranzacționate va fi urmărită cu atenție.

Plasamentul Hidroelectrica a fost de mai multe ori suprasubscris, 80% din acțiuni revenind investitorilor instituționali. Mai mult de un sfert din acțiuni au fost alocate instituțiilor naționale înainte de lansare.

Anul trecut, marja EBITDA ajustată a Hidroelectrica a atins 64% din venituri, de două ori mai mare decât marja de 30% raportată de Verbund din Austria (VERB.VI), cel mai apropiat concurent al său. În ultimele 12 luni, acțiunile Verbund au pierdut mai mult de o cincime din valoarea lor la Bursa de Valori din Viena.

Verbund este unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din hidroenergie din Europa, mai menționează Reuters.

 

Ce urmează? Data debutului la bursă și prețul acțiunilor

Bursa de Valori București (BVB) anunță pentru 12 iulie evenimentul de listare a companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori București. Hidroelectrica, lider în producția de energie în România debutează la bursă în urma celui mai mare IPO din istoria bursei românești, precizează BVB.

Bursa de Valori București (BVB) a transmis chiar ieri că, în cadrul ședinței extraordinare a Comisiei Indicilor din data de 6 iulie 2023 a fost aprobată procedura de includere a acțiunilor Hidroelectrica în componența indicilor bursieri ai BVB, începând cu prima zi de tranzacționare a acțiunilor companiei la bursă, în conformitate cu deciziile Comisiei Indicilor BVB din 12 mai 2023, potrivit unui comunicat de presă.

Valoare totală a IPO-ului Hidroelectrica a fost de 9,28 miliarde lei, cea mai mare ofertă publică inițială realizată vreodată pe Bursa de Valori București.

prețul final al ofertei pentru acțiunile Hidroelectrica a fost stabilit la 104 de lei/ acțiune, conform unui anunț de ieri la BVB al Franklin Templeton Internațional, administrator unic al Fondul Proprietatea S.A. și al Hidroelectrica.

Franklin Templeton Internațional Services S.A R.L. („ FTIS ”), în calitate de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic al Fondul Proprietatea S.A, în continuarea anunțului de lansare publicat în dată de 22 iunie 2023, a informat piața și investitorii Fondului privind acordul sau de a vinde un număr de 78.007.110 acțiuni ordinare existente ale Hidroelectrica (“ Acțiunile Oferite ”), excluzând orice Opțiune de Supra-Alocare, în oferta publică inițială derulată de Fondul Proprietatea în legătură cu acțiunile deținute in Hidroelectica (“Oferta Publica Initiala” sau “Oferta”).  Fondul a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opțiune (“ Opțiunea de Supra-Alocare”) constând în 11.701.067 Acțiuni, exercitabilă în totalitate sau în parte într-o perioada de 30 de zile calendaristice de la Admiterea la tranzacționare (definită mai jos), aceste acțiuni fiind alocate în scopul Stabilizării.

Detalii AICI