Ziua decisivă. Cine va conduce America? Ce ar însemna o victorie a lui Donald Trump sau a Kamalei Harris pentru economia Europei?

Donald Trump Kamala Harris

Alegerile prezidențiale din Statele Unite intră în noaptea decisivă marți spre miercuri, însă cursa prezidențială extrem de strânsă din punct de vedere istoric ar putea să nu se încheie în această noapte și ar putea urma mai multe crize. Însă ce va însemna o victorie a lui Donald Trump sau a Kamalei Harris pentru economia Europei?

Ce știm despre alegerile din SUA este că este puțin probabil să aflăm câștigătorul în seara votului. Sondajele de opinie sugerează că rezultatele din statele aflate în bătălie vor fi apropiate, ceea ce înseamnă că ar putea dura câteva zile până când va fi declarat câștigătorul. De asemenea, numărarea buletinelor de vot în unele state este mai lentă decât în altele.

„Președinția mea nu va fi o continuare a președinției lui Joe Biden”, a declarat candidatul democrat Kamala Harris luna trecută, vorbind pentru Fox News.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În ceea ce privește politicile interne, acest lucru ar putea fi adevărat. Experții au subliniat anumite domenii politice – legate de comerț și nu numai – în care vicepreședinta Harris este pregătită să se îndepărteze de predecesorul său.

Cu toate acestea, dacă privim mai departe, este probabil că o victorie a lui Harris în alegerile de marți nu va provoca prea multe schimbări la nivel global. Cel puțin, din punct de vedere economic.

Nu același lucru se poate spune despre o potențială victorie a rivalului Donald Trump, care concurează și el pentru cheile Casei Albe.

„Principalul punct pe care l-aș putea evidenția în cazul unei victorii a lui Harris ar fi, simetric, absența impactului economic negativ preconizat pentru Europa în cazul în care Trump își va pune în aplicare planurile tarifare”, a declarat Aurélien Saussay, cercetător asistent în cadrul Grantham Research Institute de la LSE, pentru Euronews.

Taxele vamale

Când s-a gândit la ce ar putea însemna pentru Europa o victorie a lui Harris, Saussay a subliniat poziția lui Trump privind taxele vamale, susținând că este esențial să înțelegem alternativa la o victorie democrată.

Trump a afirmat în repetate rânduri că va introduce o taxă universală de 10% sau 20% asupra tuturor produselor fabricate în străinătate.

El a propus, de asemenea, o taxă vamală de import de 60% pentru bunurile chinezești, precum și o taxă vamală de 100% pentru toate mașinile importate – indiferent de țara lor de origine.

„Intensificarea taxelor vamale propusă de Donald Trump, încadrată ca măsuri de corectare a dezechilibrelor comerciale și de protejare a industriilor din Statele Unite, are potențialul de a remodela în mod semnificativ relațiile comerciale internaționale și lanțurile de aprovizionare, cu consecințe notabile pentru Uniunea Europeană”, a declarat Saussay.

„Unele sectoare europene, în special industria automobilelor din Germania, ar fi afectate în mod disproporționat. Deși taxa vamală de 100% pentru vehicule vizează în special vehiculele electrice chinezești, Germania ar fi totuși susceptibilă de a suferi o lovitură economică.”

Potrivit datelor recente ale Biroului Federal de Statistică din Germania, principala piață de export a țării în 2023 a fost Statele Unite. Aceasta a fost urmată de Franța, Țările de Jos și apoi China.

Andrew Kenningham, economist șef pentru Europa la Capital Economics, a declarat pentru Euronews că – spre deosebire de Trump – Harris „nu ar introduce taxe vamale generalizate, cu siguranță nu asupra aliaților strategici precum Europa”.

Războaie comerciale

Deși nu sunt așteptate taxe vamale globale pentru aliații europeni, este probabil ca Harris să continue politicile comerciale agresive față de China.

Biden a anunțat anul acesta o serie de taxe vamale care vizează importurile din această țară.

Vehiculele electrice sunt supuse unei taxe de 100%. Această rată este stabilită la 50% pentru celulele solare și la 25% pentru bateriile EV, mineralele critice, oțelul și aluminiul.

Întrucât Europa este mai dependentă de China decât de SUA, politicile comerciale vor rămâne probabil un punct de fricțiune.

Indiferent cine va câștiga cursa prezidențială, se pare că vor exista presiuni asupra UE pentru a restricționa comerțul cu Beijingul.

După Statele Unite, China este cel mai mare partener comercial al UE în ceea ce privește bunurile, schimburile bilaterale urmând să atingă 739 de miliarde EUR în 2023.

Emily Mansfield, director regional pentru Europa la Economist Intelligence Unit, a declarat pentru Euronews că politica ecologică ar putea fi, de asemenea, un „punct fierbinte” pentru relațiile UE-SUA dacă Harris ar fi ales.

„Subvențiile IRA în SUA (pe care Harris le-ar menține) sunt controversate în Europa, deoarece riscă să atragă investițiile ecologice departe de UE”, a explicat ea.

„Iar noile reglementări ale UE, cum ar fi mecanismul de ajustare la frontiera carbonului (CBAM) și regulamentul UE privind defrișările (EUDR), care urmează să intre în vigoare în 2026, vor crește costurile pentru firmele americane care exportă în UE.”

CBAM impune o taxă pe carbon pentru anumite produse importate care intră în blocul comunitar, menită să împiedice firmele să externalizeze producția în țări cu o reglementare mai slabă în materie de climă.

EUDR interzice importul de produse în UE dacă acestea sunt legate de practici de despădurire.

În ciuda acestui potențial de dezacord, „o victorie a lui Harris ar însemna, în general, stabilitate pentru Europa în ceea ce privește impactul economic”, a concluzionat Mansfield.

Incertitudinea în afaceri

În timp ce tarifele sunt o modalitate de a pune „America pe primul loc”, așa cum susține Trump, alegerile ar putea fi doar începutul unei schimbări globale a atmosferei.

„Există îngrijorarea că președintele Trump ar putea aduce schimbări semnificative atât în mediul economic, cât și în cel geopolitic”, a declarat James Knightley, economistul șef internațional al ING. „Harris este efectiv candidatul continuității și, ca atare, este văzut ca fiind mai puțin amenințător.”

Competitivitatea scăzută a Europei în domeniul tehnologiei, inovării și apărării a devenit o „provocare existențială”, după cum a subliniat fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în septembrie.

„Există îngrijorări din ce în ce mai mari că UE are nevoie, de asemenea, de un rol mai puternic în IA pentru a evita un nou set de dependențe viitoare”, a declarat Zach Meyers, director adjunct al Centrului pentru Reforma Europeană, a declarat pentru Fortune. Într-un raport recent al cărui coautor este, Meyers sugerează că alinierea reglementărilor din domeniul tehnologiei din SUA și UE ar putea aduce beneficii ambelor țări prin îmbunătățirea productivității și a comerțului cu servicii tehnologice.

În timp ce Europa încearcă să își consolideze poziția în lumea rapidă și acerbă a inovației, aceasta și-a construit, de asemenea, o reputație notorie în ceea ce privește examinarea companiilor Big Tech din SUA pentru siguranța lor online și practicile antitrust.

Trump s-a plâns recent de faptul că UE a impus Apple o amendă de miliarde de dolari, promițând să ia măsuri dacă va câștiga alegerile. El a ripostat și în trecut la reglementările europene.

Există multă incertitudine – și curiozitate – cu privire la ceea ce ar putea însemna fiecare candidat pentru capacitatea Europei de a inova și de a reglementa. Cu toate acestea, regiunea este încă în mare măsură responsabilă pentru schimbarea destinului său în această privință.

„Depinde cu adevărat de factorii de decizie europeni să creeze un mediu care să le permită să se dezvolte și să se ridice la un nivel care să le permită să concureze cu marile nume americane. Din păcate, nu sunt încrezător că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Knightley.

Apărarea

Geopolitica este un alt domeniu-cheie în care abordările diferite ale celor doi candidați ar putea avea un impact asupra Europei. Anii de investiții slabe în apărare și escaladarea războiului Rusia-Ucraina au lăsat UE într-o poziție în care are nevoie de sprijinul SUA.

În acest context, „efectul Trump asupra Europei și UE va fi negativ – mai negativ decât ar fi în cazul administrației Harris”, a declarat pentru Fortune Steven Blockmans, cercetător asociat senior la Centrul pentru Studii de Politică Europeană.

Trump a amenințat în trecut că va părăsi NATO. El a mers chiar atât de departe încât a spus că ar „încuraja” Rusia să „facă ce naiba vrea” țărilor NATO care nu plătesc către alianță, a raportat Politico la începutul acestui an. Dacă Trump decide să schimbe cursul în ceea ce privește susținerea Ucrainei, țările europene vor crește rapid cheltuielile de apărare pentru a consolida securitatea națională.

Harris a declarat că, dacă va fi aleasă, va susține alianța de apărare și Ucraina. Se așteaptă ca ea să urmeze în mare parte calea lui Biden în domeniul relațiilor externe, cu câteva modificări proprii.

Blockmans a declarat că marea întrebare cu privire la o a doua administrație Trump este dacă „vor mai fi adulți în cameră” atunci când se iau decizii politice.

Un alt risc al unui Trump 2.0 este că puterea sa ar putea încuraja alți lideri europeni de extremă dreapta, cum ar fi Viktor Orbán din Ungaria.

„Există trăsături foarte puternice de autocrație în abordarea lui Trump”, a declarat Blockmans, avertizând că și alți factori influențează popularitatea figurilor politice ale Europei, dincolo de influența de peste Atlantic.

„În 2024-25, Europa și UE [sunt] din păcate într-o situație mai dependentă în relațiile transatlantice și de aceea contează și mai mult să existe stabilitate, previzibilitate și sprijin”.

Politica fiscală

Mulți analiști se așteaptă ca, în cazul în care Donald Trump câștigă alegerile săptămâna viitoare, inflația ar putea începe să crească din nou.

Acest lucru se datorează taxelor vamale de import propuse, care ar crește prețul bunurilor străine aduse în Statele Unite.

Reducerile fiscale sugerate și propunerile de deportare a lucrătorilor migranți ar putea, de asemenea, duce la creșterea costurilor.

Dacă inflația crește, acest lucru ar putea determina o majorare a ratelor dobânzilor dacă Rezerva Federală consideră că este necesar pentru a răci economia.

La rândul său, acest lucru ar duce la creșterea randamentelor obligațiunilor – ceea ce înseamnă că guvernul se împrumută la o rată a dobânzii mai mare.

Este la fel de important de remarcat faptul că ratele ridicate ale dobânzilor și randamentele obligațiunilor sunt susceptibile de a crește valoarea dolarului. Acest lucru se datorează faptului că perspectiva unor randamente mai mari crește, de obicei, cererea de monedă din partea investitorilor străini.

Modificările randamentelor din SUA „ar tinde să ridice randamentele obligațiunilor guvernamentale europene, deși într-o mai mică măsură”, potrivit unei note a Capital Economics.

Acesta a adăugat: „Dar alți factori, cum ar fi perspectivele politicii monetare a BCE și preocupările fiscale din zona euro, ar continua să fie principalii factori care determină piața obligațiunilor”.

Nota a prezis, de asemenea, că euro nu va fi slăbit drastic de o victorie a lui Trump.

Vorbind despre o eventuală victorie a lui Harris, Andrew Kenningham de la Capital Economics a declarat pentru Euronews că candidatul democraților „probabil că nu va slăbi drastic politica fiscală”.

El a adăugat că, în acest caz, „nu ar exista niciun motiv să ne așteptăm la rate ale dobânzii mai ridicate în SUA sau la un dolar mai puternic”.

Deși se așteaptă ca Trump să crească cheltuielile, Carl J. Schramm, economist și profesor la Universitatea Syracuse, a susținut că Harris ar adăuga, de asemenea, mult la datoria națională dacă va fi aleasă – ceea ce ar putea trimite în sus ratele dobânzilor.

„Abordarea ei ar fi, fără îndoială, ghidată de echipa economică Obama/Biden, care s-a dovedit a fi total keynesiană în perspectivă și acțiune”, a susținut el.

„Cheltuiește și extinde bugetul public fără să țină cont de datoria pe termen lung și de implicațiile pentru dolar”.

Potrivit unui studiu publicat luna trecută de Comitetul pentru un buget federal responsabil, Trump ar adăuga 7,5 miliarde de dolari la datoria națională a SUA, iar Harris ar adăuga 3,5 miliarde de dolari.

Un Congres divizat?

Pe lângă votul pentru președinte de săptămâna viitoare, cetățenii americani vor vota, de asemenea, cu privire la o serie de alte poziții – în special pe cine doresc în Congres.

„Indiferent cine câștigă alegerile prezidențiale, componența Congresului va avea o importanță semnificativă, deoarece va determina cât de agresiv poate fi oricare dintre candidați cu agenda sa fiscală”, a declarat Ryan Sweet, economist șef pentru SUA la Oxford Economics.

Dacă democrații reușesc să obțină o majoritate puternică în Senat și în Camera Reprezentanților, acest lucru le-ar permite să adopte mai ușor legi. În caz contrar, acest lucru ar putea duce la un blocaj politic prelungit.

Oricum ar fi, o eventuală victorie a lui Harris ar putea anunța puține schimbări pentru Europa, în special în comparație cu o victorie a lui Trump.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.