Trump își va dezvălui planul tarifar miercuri, în prima sa conferință de presă de la Rose Garden din al doilea mandat, a declarat luni secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt. Momentul vine după câteva săptămâni în care președintele Donald Trump a promovat ziua de 2 aprilie drept „Ziua eliberării” în America, când vor fi anunțate o serie de taxe masive pentru a îndeplini agenda economică ambițioasă a administrației, transmite CNN. Presa internațională notează că planul a rămas în mare parte un mister, deoarece Trump și administrația sa au lansat o serie de propuneri în continuă schimbare și contradictorii.
„Miercuri, va fi Ziua Eliberării în America, așa cum președintele Trump a numit-o cu mândrie”, a declarat Leavitt. „Președintele va anunța un plan tarifar care va da înapoi practicile comerciale neloiale care au jefuit țara noastră timp de decenii. El face acest lucru în interesul lucrătorului american”. Leavitt nu a oferit însă niciun detaliu cu privire la ceea ce va anunța Trump. Ea a sugerat, așa cum a spus Trump în repetate rânduri, că președintele ar putea anunța miercuri taxe reciproce, egalând tarifele altor țări.
Leavitt a menționat taxele astronomice pe care unele țări le aplică produselor americane, cum ar fi un tarif de 250% pe care Canada îl aplică produselor lactate americane.
Deși aceste cifre sunt adesea maripe hârtie, ele reprezintă tarife care probabil nu sunt aplicate niciodată, deoarece țările cu taxe foarte ridicate importă foarte puțin din Statele Unite.
Cu toate acestea, Leavitt a declarat că taxele ridicate sunt nedrepte pentru americani, iar Statele Unite ar trebui să perceapă aceleași taxe, în natură.
Leavitt a declarat că, în cele din urmă, Trump este cel care decide ce taxe să impună. El și consilierii săi s-au contrazis în ultimele zile și săptămâni, încercând să creeze așteptări cu privire la ceea ce ar urma să fie anunțat pe 2 aprilie. Au fost propuse de toate, de la taxe reciproce pentru toate țările, până la adoptarea cu întârziere a unor tarife de 25% pentru Mexic și Canada și tarife pentru cherestea, cupru, produse farmaceutice și microcipuri. Trump a anunțat deja taxele pentru automobile care urmează să intre în vigoare la 3 aprilie.
Dar, în diferite momente, oficialii și președintele au aruncat apă rece asupra propriilor planuri tarifare. Aceștia au sugerat, de exemplu, că taxele pentru diverse industrii și produse ar putea fi anunțate chiar în iunie. Săptămâna trecută, Bloomberg și Wall Street Journal au raportat că vor intra în vigoare taxe reciproce doar pentru câteva țări. Iar Trump a declarat săptămâna trecută că tarifele pe care intenționează să le anunțe miercuri ar fi „mult mai generoase” decât cele pe care alte țări le percep Statelor Unite.
Dar duminică, pe Air Force One, Trump a declarat că taxle sale reciproce vor fi aplicate tuturor țărilor ca punct de plecare și că apoi le va negocia în jos, dacă este necesar.
Leavitt a declarat luni că Trump continuă să discute planurile cu echipa sa.
„Are o echipă strălucită de consilieri comerciali”, a declarat luni Leavitt, enumerându-i pe secretarul Trezoreriei Scott Bessent, secretarul Comerțului Howard Lutnick, reprezentantul comercial al SUA Jamieson Greer, consilierul comercial Peter Navarro, consilierul principal Stephen Miller și vicepreședintele JD Vance. „Toate aceste persoane au prezentat președintelui planuri cu privire la modul în care să se realizeze acest lucru, iar decizia îi aparține președintelui”, a adăugat Leavitt.
Navarro a declarat duminică că se așteaptă ca Statele Unite să poată obține 600 de miliarde de dolari pe an din veniturile din taxe vamale, ceea ce ar însemna cea mai mare creștere a taxelor de la al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, calculele sunt îndoielnice, notează CNN, deoarece taxele sunt concepute pentru a schimba comportamentul de cumpărare al americanilor, astfel încât aceștia să cumpere produse fabricate în Statele Unite – și să evite plata tarifelor. De asemenea, având în vedere că economiștii se așteaptă ca taxele să crească costurile pentru un număr mare de produse, unii americani îngrijorați de inflație își pot reduce cheltuielile discreționare și pot evita plata tarifelor pentru bunurile pe care nu le mai cumpără.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Acest lucru ar putea afecta în cele din urmă economia. Amenințările tarifare au dus la scăderea sentimentului consumatorilor în ultimele luni, iar analiștii de pe Wall Street de la Goldman Sachs și JPMorgan au declarat că șansele unei recesiuni în SUA sunt în creștere, mai notează analiza CNN
Donald Trump o numește Ziua Eliberării, însă deciziile anunțate ar putea da startul unei serii de represalii și negocieri care vor dura ani de zile, conform Reuters.
În ceea ce privește taxelre reciproce, analiza menționeză că, deși ideea ca SUA să egaleze tarifele mai mari pe care alte țări le aplică exporturilor sale pare simplă, în realitate aceasta este complicată. Programul tarifar al Statelor Unite are aproximativ 12 500 de intrări separate și se aplică comerțului cu aproape 200 de țări. Aceasta înseamnă milioane de relații bilaterale, fiecare dintre acestea necesitând, în teorie, o taxă reciprocă pe măsură. În afară de complexitate, această abordare nu ar avea probabil un impact prea mare. Economiștii UBS au calculat că, în cazul în care SUA ar crește taxele la același nivel ca și alte țări, tariful său mediu ponderat în funcție de schimburi comerciale ar crește cu doar 1,65 puncte procentuale: În 2023, cifra globală a fost de 2,2%, potrivit Organizației Mondiale a Comerțului.
Războiale comerciale ale lui Trump și efectele sale
Toți ochii sunt ațintiți asupra zilei de miercuri, menționează și o analiză AP, care amintește că războaiele comerciale lansate de președintele american Donald Trump continuă să se intensifice, Trump a numit în repetate rânduri ziua de 2 aprilie „Ziua eliberării”, promițând că va lansa un set de taxe, sau taxe pe importurile din alte țări, despre care spune că vor elibera SUA de dependența de produsele străine.
De la preluarea mandatului în urmă cu doar câteva luni, Trump s-a dovedit a fi agresiv cu amenințările tarifare, toate acestea creând în același timp un sentiment de bici prin acțiuni comerciale care se succed. Și este posibil să asistăm la mai multe întârzieri sau confuzii în această săptămână.
AP menționează că taxele se răsfrâng, de obicei, asupra consumatorilor prin creșterea prețurilor, iar întreprinderile din întreaga lume au, de asemenea, multe de pierdut dacă le cresc costurile și le scad vânzările. Taxele la import deja în vigoare, împreună cu incertitudinea legată de viitoarele acțiuni comerciale și de posibilele represalii, au zdruncinat deja piețele financiare și au redus încrederea consumatorilor, punându-i pe mulți cu întrebări care ar putea întârzia angajările și investițiile.
Detaliile privind planurile lui Trump rămân incerte. Tarifele reciproce ar putea lua forma unor taxe pentru fiecare produs în parte, de exemplu, sau a unor „medii” mai largi impuse pentru toate mărfurile din fiecare țară – sau poate ceva complet diferit. Ratele ar putea reflecta tarifele practicate de alte țări, precum și taxele pe valoarea adăugată și subvențiile acordate companiilor naționale.
Care dintre taxele lui Trump sunt pe cale să intre în vigoare?
Trump a declarat că, începând de miercuri, va impune o taxă de 25% asupra tuturor importurilor din orice țară care cumpără petrol sau gaze din Venezuela, ceea ce include chiar SUA – pe lângă impunerea de noi tarife asupra țării sud-americane.
Taxele sale de 25% la importurile de automobile vor începe să fie percepute joi, taxele pe automobilele complet importate începând la miezul nopții. Tarifele se vor extinde la piesele auto aplicabile în următoarele săptămâni, până la 3 mai.
Casa Albă afirmă că se așteaptă să obțină venituri de 100 de miliarde de dolari pe an din aceste noi taxe, însă economiștii subliniază că această acțiune comercială va bulversa lanțul global de aprovizionare al industriei auto și va duce la creșterea prețurilor pentru consumatori.
Care sunt taxele care au intrat deja în vigoare?
Trump a impus o taxă de 10% asupra tuturor importurilor chineze începând cu 4 februarie, o taxă pe care a dublat-o ulterior la 20% începând cu 4 martie. China a ripostat cu tarife de retorsiune care acoperă o serie de produse americane, inclusiv un tarif de 15% pentru cărbune și produse din gaz natural lichefiat și un tarif de 10% pentru țițeiul din SUA, care a intrat în vigoare la 10 februarie. China a impus, de asemenea, tarife de până la 15 % asupra exporturilor agricole americane cheie începând cu 10 martie.
Taxele extinse ale lui Trump pentru oțel și aluminiu au intrat, de asemenea, în vigoare la începutul acestei luni. Ambele metale sunt acum taxate cu 25 % pe toată linia – ordinul lui Trump de a elimina scutirile pentru oțel și de a crește taxa pentru aluminiu din taxele de import impuse anterior pentru 2018 intrând în vigoare la 12 martie.
Canada și Mexic, cei mai mari doi parteneri comerciali ai Americii, s-au confruntat, de asemenea, cu taxe ridicate. La începutul acestei luni, Trump a implementat o amânare parțială, de o lună, a tarifelor sale de 25% pentru ambele țări – amânând taxele pentru importurile legate de automobile, precum și pentru bunurile care respectă Acordul SUA-Mexic-Canada din 2020 până la începutul lunii aprilie.