Progresia creditelor acordate firmelor de către băncile din zona euro a încetinit puternic în mai, în timp ce tendința a rămas dinamică pentru gospodării, pe fondul redeschiderii economiilor, a anunțat vineri Banca Centrală Europeană, cătată de Le Figaro.
Creditele pentru companiile industriale și comerciale, ajustate cu anumite operațiuni strict financiare, au crescut cu 1,9% în mai, după 3,2% în aprilie și 5,3% în martie. La rândul lor, creditele pentru gospodării au accelerat ușor, la 3,9% în mai după 3,8% în aprilie, susținute de creditele pentru achiziționarea de locuințe și cele pentru consum, în momentul intrării în vigoare a măsurilor de relaxare.
Global, creșterea creditelor pentru sectorul privat a scăzut la 2,7%, față de 3,2% în aprilie, în contextul în care dobânzile se află la un minim istoric. Creșterea masei monetare M3, care a cunoscut o creștere spectaculoasă de la 5% la peste 12% în 2020, continuă să încetinească, la 8,0% în condițiile în care ajutoarele publice declanșate anul trecut în fața primului val al pandemiei de Covid-19 se normalizează. Agregatul M3 este folosit de BCE drept indicator avansat al inflației, incluzând banii aflați în circulație, creditele de peste doi ani și depozitele gospodăriilor și ale companiilor.
În fața revenirii inflației în zona euro, BCE dă dovadă de toleranță în condițiile în care consideră fenomenul legat mai mult de factori temporari care se vor estompa anul viitor. Astfel, deocamdată este „prematură” ideea unei înăspriri a politicii monetare, sub forma majorării dobânzilor de intervenție și a reducerii sprijinului pentru economia, afirma la începutul lui iunie șefa BCE Christine Lagarde.