100 de zile de Brexit: Cât de afectată a fost Marea Britanie

brexit, marea britanie, uk Sursa foto: Alex Mihaileanu

Un vot pentru părăsirea Uniunii Europene va declanșa o recesiune imediată, o scădere dureroasă a prețurilor locuințelor și o scădere accentuată a exporturilor, spunea guvernul britanic. Au trecut aproape 100 de zile de când Marea Britanie și-a finalizat despărțirea de UE, la aproape cinci ani de la un vot prin referendum, și începe să se contureze o imagine mai clară a consecințelor acestei decizii, scrie Bloomberg.

„Divorțul” a avut deja un impact negativ asupra economiei Regatului Unit, arată datele, chiar dacă acesta a fost în mare parte umbrit de pandemia de coronavirus. Multe dintre efectele Brexitului vor necesita mai mult timp pentru a fi cuantificate. Marea Britanie ieșind în afara pieței unice și a uniunii vamale a UE, comerțul cu blocul european a fost împiedicat, dar o imagine completă a daunelor nu va fi clară până când afacerile nu vor fi complet deschise după restricții.

Daunele pe termen scurt

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Într-un raport publicat înainte de referendumul din 2016, Trezoreria a prezis că un vot în favoarea ieșirii din UE, urmat de declanșarea imediată a procesului de retragere prin Articolul 50, va duce la scăderea venitului național cu până la 3,6% în termen de doi ani, urmând ca numărul de șomeri să crească cu 520.000 de persoane, iar prețurile locuințelor să scadă cu 10%.

Nu a ieșit chiar așa, în special pentru că guvernul britanic nu a invocat Articolul 50 până în martie 2017. Până în iunie 2018, produsul intern brut a crescut cu mai mult de 3%, șomajul a scăzut cu 280.000 de persoane, iar prețurile medii ale locuințelor au câștigat mai mult de 7%.

Apoi a venit Covid. PIB-ul a scăzut cu aproape 10% anul trecut, cea mai profundă scădere de la „Marele Îngheț” din 1709. Economia și-a revenit doar parțial după pierderile uriașe suferite în timpul primului val de restricții din primăvara trecută, așa că Marea Britanie a rămas la coada G7.

Costul vieții mai ridicat

În aprilie 2016, guvernul a trimis un pliant tuturor gospodăriilor din Marea Britanie, îndemnându-i să voteze în favoarea șederii în UE. A avertizat că plecarea va crește costul vieții, deoarece o scădere a lirei ar scumpi importurile. (Aproximativ jumătate din totalul importurilor din Marea Britanie provin din UE)

Această predicție s-a dovedit a fi corectă. Lira sterlină a scăzut cu până la 18% față de euro în termen de doi ani de la referendum și rămâne cu 12% sub nivelul său din ziua votului Brexit.

Inflația a atins un maxim al ultimilor 5 ani și jumătate, de 3,1% în noiembrie 2017, reducând nivelul de trai. A rămas peste obiectivul de 2% al Băncii Angliei pe aproape toată perioada următorilor doi ani. Dar de atunci inflația a scăzut din cauza pandemiei coronavirusului.

Trezoreria a prezis că, dacă Marea Britanie ar părăsi UE și ar reuși să ajungă la un acord comercial cu blocul, economia țării ar fi cu 4,6%-7,8% mai mică în 15 ani decât dacă ar fi fost dacă ar fi rămas în UE.

Deși Marea Britanie a ieșit oficial din piața unică a UE de mai puțin de 100 de zile, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară estimează că Brexit a scăzut deja PIB-ul cu 1,4% de la referendum. Se așteaptă acum că PIB-ul va fi cu 4% mai mic pe termen lung decât dacă Marea Britanie ar fi rămas în UE.

Dureroasa problemă a exporturilor

Guvernul britanic a declarat că părăsirea UE ar face mai dificil exportul de bunuri către bloc și că întreprinderile se vor confrunta cu costuri mai mari.

Acest avertisment s-a dovedit a fi corect. Companiile din Marea Britanie au trebuit să se lupte cu birocrația suplimentară, cum ar fi certificatele de sănătate la export, pentru a transfera mărfurile în UE. În ianuarie, exporturile către continent au scăzut cu 41% față de luna precedentă.

David Frost, care a negociat acordul comercial post-Brexit cu UE și este acum ministru responsabil pentru relațiile Marii Britanii cu blocul, a dat vina pe stocurile din decembrie și restricțiile cauzate de coronavirus pentru reducerea comerțului. El spune că comerțul și-a revenit la nivelul normal la începutul lunii februarie.

Banii au plecat pe continent

Înainte de referendum, mulți din Londra au avertizat că un vot pentru a pleca din UE va declanșa un val de pierderi de locuri de muncă. Firma de contabilitate PricewaterhouseCoopers a prezis că vor dispărea 100.000 de locuri de muncă din serviciile financiare.

De fapt, mult mai puține locuri de muncă s-au mutat în UE: 7.600 de posturi se mutaseră în martie, potrivit firmei de consultanță EY.

Cu toate acestea, mult mai multe locuri de muncă ar putea dispărea dacă Marea Britanie și UE nu pot ajunge la un acord care să ofere firmelor financiare din Marea Britanie un acces larg la piața unică, lucru pe care acestea l-au pierdut ca urmare a Brexit-ului.

Între timp, Londra și-a pierdut afacerile. Aproape toate tranzacțiile cu acțiuni UE de pe bursele din Marea Britanie – tranzacții zilnice de peste 6 miliarde de euro – s-au mutat în blocul comunitar în ianuarie. Și giganți bancari precum JPMorgan Chase & Co. și Goldman Sachs Group Inc. au mutat sute de miliarde de euro în centrele lor noi sau extinse din întreg blocul comunitar.

Pe termen lung?

Costul total al deciziei Marii Britanii de a rupe legăturile cu cel mai mare și cel mai apropiat partener comercial al acestuia va deveni clar doar după ce restricțiile coronavirusului vor dispărea și întreprinderile vor reveni la normal.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: