17 milioane de tone de aparate vechi au fost aruncate la gunoi într-un an

Redacția apr. 8, 2021 0 comentarii
deee, deseuri electronice, electrocasnice

Peste 17 milioane de tone de aparate electrice vechi, de mici dimensiuni, au fost aruncate de oameni la gunoi în 2019, conform unui studiu realizat de Global E-waste monitor. Doar 17,4% dintre acestea au fost colectate şi reciclate, potrivit News.ro. Aurul, argintul, cuprul, platina şi alte materiale recuperabile, evaluate la o sumă mai mare decât PIB-ul unor țări, au fost în mare parte aruncate sau arse. În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice şi electronice, comandând telefonic sau online.

”Aparatele electrice de mici dimensiuni sunt cele care au produs, în anul 2019, cele mai multe deşeuri din cantitatea globală de deşeuri electrice şi electronice (DEEE), conform unui studiu realizat de Global E-waste monitor, atingând cifra de 17,4 milioane de tone. În această categorie se încadrează aparatele electrice mici, menite să uşureze munca în gospodării (prăjitoare de pâine, fierbătoare, fiare de călcat), dar şi aparate de igienă şi înfrumuseţare (uscătoare de păr, cântare, ceasuri, epilatoare electrice)”, arată asociaţia Respo DEEE. Aceasta menţionează că oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice şi electronice comandând telefonic sau online.

“Acest tip de echipamente au în general cicluri de viaţă scurte, dar şi puţine opţiuni de reparare. Multe dintre ele ajung astfel la gunoi odată ce sunt înlocuite cu altele noi, afectând atât mediul, cât şi sănătatea oamenilor”, declară Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo DEEE.

Acesta vorbeşte şi de impactul pe care aceste deşeuri îl au asupra mediului şi sănătăţii oamenilor.

“Aparatele electrice conţin plastic, extrem de nociv pentru mediu, dar şi substanţe periculoase precum mercurul. Atunci când aparate care conţin baterii incorporate sunt aruncate la gunoi, există posibilitatea ca acestea să provoace incendii la contactul cu apa. La nivel global, în 2019 s-a înregistrat o cifră record de deşeuri electrice şi electronice. 53,6 milioane de tone. În cantitatea globală, cea mai mare cotă revine echipamentelor mici, cu 17,4 milioane de tone, fiind urmată de cele de dimensiuni mari, cu 13,1 milioane de tone şi apoi, echipamentele de schimb termic, cu 10,8 milioane tone”, declară Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo DEEE.

Raportul Global E-waste Monitor 2020 estimează că deşeurile electrice şi electronice (DEEE) vor atinge cifra de 74 milioane tone metrice până în anul 2030, fapt ce arată că acest tip de deşeu are cel mai rapid flux de creştere. Doar 17,4 % dintre deşeurile electrice şi electronice (DEEE) din 2019 au fost colectate şi reciclate.

”Aceleaşi studii arată că doar un procent de 17,4% dintre deşeurile electrice şi electronice (DEEE) din 2019 au fost colectate şi reciclate. Ceea ce înseamnă că aurul, argintul, cuprul, platina şi alte materiale recuperabile cu valoare mare (evaluate la 57 miliarde de dolari – o sumă mai mare decât Produsul Intern Brut al multor ţări), au fost în mare parte aruncate sau arse, şi mai puţin colectate pentru tratament şi refolosire”, adaugă el.

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice şi electronice comandând telefonic sau online, pe site-ul asociaţiei, cutia Respo, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menţionată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialişti şi transportată spre centrele de reciclare.

„Cutia Respo este soluţia pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton şi cred că ar trebui să o avem cu toţii în casă pentru a strânge deşeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine maşina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct. De asemenea, anunţăm că avem în plan să lansăm o nouă hartă pe site-ul asociaţiei, unde se pot vedea exact unde sunt punctele de colectare ale partenerilor noştri”, declară preşedintele Asociaţiei Respo DEEE.

Sursa foto: respo, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.