Șefa BCE, Christine Lagarde, spune că procesul de dezinflaţie este în grafic, dar fricţiunile comerciale globale continuă să prezinte riscuri

Christine Lagarde Banca Central Europeană Sursa foto: europarl.eu

Reducerea inflaţiei înregistrează progrese, deşi fricţiunile comerciale globale continuă să prezinte riscuri, a declarat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, la prezentarea raportului anual în Parlamentul European, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Creşterea preţurilor de consum în 2025 ar urma să îndeplinească ţinta BCE de 2%, a reiterat Lagarde, avertizând asupra mediului economic “dificil”. Declaraţia vine după ce duminică preşedintele Donald Trump a anunţat taxe vamale de 25% asupra aluminiului şi oţelului care intră în SUA, pe lângă actualele tarife aplicate metalelor, o nouă escaladare a războiului comercial. De la învestirea lui Donald Trump, în ianuarie, taxele vamale se află în centrul politicii sale economice şi diplomatice, văzute ca un mijloc de reducere a deficitului comercial al Statelor Unite, dar şi ca o pârghie pentru negocierile cu ţările vizate.

“Procesul de dezinflaţie în zona euro este în grafic. Fricţiunile comerciale globale mai accentuate fac mai nesigure previziunile privind inflaţia în zona euro”, a afirmat şeful BCE.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Analiştii se aşteaptă ca în martie BCE să reducă din nou dobânda, deşi incertitudinile se menţin în privinţa inflaţiei.

Printre factorii care ar putea menţine un nivel ridicat al inflaţiei se află potenţialele taxe vamale americane şi majorarea preţurilor la energie. Economia stagnează, ceea ce ar putea duce la o scăderea inflaţiei în zona euro sub 2%.

Lagarde a avertizat că frecvenţa şocurilor similare cu pandemia şi invadarea Ucrainei de către Rusia “va rămâne probabil ridicată”, şi a dat asigurări că împreună cu colegii ei “va analiza datele la fiecare reuniune de politică monetară în parte, pentru a determina decizia adecvată privind dobânda”.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să crească în luna ianuarie, pentru a patra lună la rând, în principal din cauza majorării tarifelor la energie. Potrivit unei estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 2,5% în luna ianuarie 2025, de la un nivel de 2,4% în luna decembrie 2024. Analiştii se aşteptau ca inflaţia să rămână stabilă în prima lună din 2025.

Inflaţia în zona euro a coborât în septembrie până la 1,7%, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani şi jumătate, însă ulterior a revenit pe creştere, depăşind nivelul de 2% vizat de Banca Centrală Europeană (BCE).

La ultima reuniune de politică monetară, care a avut loc luna trecută, BCE a redus din nou dobânzile şi a sugerat că ar putea urma şi alte decizii similare, în condiţiile în care ameninţarea unor tarife vamale impuse de preşedintele SUA, Donald Trump, pentru bunurile din blocul comunitar agravează riscurile pentru activitatea economică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.