4 trilioane în pericol: cum se prăbușește sistemul de private equity sub presiunea fondurilor de pensii

Pe scurt

  • Retragere masivă: Investitorii instituționali vând participațiile în private equity, forțați de scăderea piețelor și lipsa lichidității.
  • Industria buyout în criză: Giganții Blackstone și KKR suferă pierderi semnificative pe bursă, ridicând întrebări asupra viitorului sectorului.
  • Impactul „efectului de numitor”: Prăbușirea piețelor publice inversează alocările și creează presiuni pentru lichiditate suplimentară.
  • Nevoia de repoziționare: Private equity-ul este forțat să se reinventeze din cauza scăderii valorilor și incertitudinii pieței secundare.
Articolul integral continuă mai jos
bani dolari euro finantari Photo 29663764 © Photographerlondon | Dreamstime.com

Investitorii instituționali mari se retrag grăbit din fondurile de private equity, vânzând participații la prețuri reduse. Scăderile dramatice de pe piețele globale au adus presiuni uriașe asupra portofoliilor lor, iar lipsa lichidității devine acută, conform celor mai buni consilieri în capital privat, citați Financial Times.

Acest comportament ridică semne serioase de întrebare asupra viitorului industriei buyout, evaluată la 4 trilioane de dolari. Giganți precum Blackstone, KKR sau Carlyle au fost deja loviți dur pe bursă și și-au văzut toate acțiunile scăzând între 15 la sută și peste 20 la sută la sfârșitul săptămânii trecute.

Între timp, investitorii par să își fi pierdut speranța că IPO-urile vor readuce stabilitate. Ce urmează pentru un sector considerat odinioară o ancoră solidă în vremuri de incertitudine?

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Lichiditate în cădere liberă

Instituțiile financiare se grăbesc să vândă participațiile din fondurile de private equity pe piețele secundare. Aceste tranzacții se fac însă cu pierderi semnificative, uneori la prețuri mai mici de 80 de cenți pe dolar.

Consilierii financiari vorbesc despre o avalanșă de cereri pentru lichiditate, comparabilă cu momentele de panică din primele zile ale pandemiei de Covid.

Cauza principală? O combinație între scăderea drastică a valorii piețelor bursiere și blocajul aproape total al pieței de IPO-uri. Investitorii nu mai pot conta pe ieșiri profitabile și sunt forțați să-și reechilibreze portofoliile în condiții severe.

„Numărul de apeluri pe care le-am primit de la parteneri limitați care caută lichiditate în ultimele zile este cel mai mare de la primele zile ale Covidului”, a spus Matthew Swain, șeful capitalului privat la Houlihan Lokey.

„Oamenii mizau pe IPO-uri pentru a-și acoperi nevoile de lichiditate și acum trebuie să obțină numerar doar pentru a onora apelurile de capital.”

Efectul de „numitor” și colapsul de încredere

Expunerea fondurilor de pensii la active nelistate a crescut în această săptămână, deoarece prăbușirea piețelor publice a creat un „efect de numitor”, în care deținerile de pe piețele private, care sunt evaluate doar trimestrial, cresc ca procent din activele totale, distorsionând alocările dorite, notează sursa citată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Dacă piața publică continuă să scadă și să scadă, efectul de numitor va deveni iarăși o problemă”, a spus Oren Gertner, partener specializat în tranzacții secundare la firma de avocatură Sidley Austin.

Mulți investitori mari discută cu consilieri și ia în considerare opțiuni pentru a-și vinde participațiile în fonduri la reduceri pe piețele secundare, au spus cei mai importanți bancheri din industrie pentru Financial Times.

„Efectul de numitor va însemna că mulți oameni sunt supra-alocați”, a spus un consilier, care a prezis că fondurile de investiții vor fi primele care vor lua în considerare vânzări noi de active pe piețele secundare.

„Toată lumea spera că mașinăria privată va reporni. Dar acum presiunea este foarte reală”, a spus un alt consilier, referindu-se la capacitatea firmelor de a returna numerar investitorilor.

Mulți mizau pe o revenire a tranzacțiilor sub administrația Trump, dar realitatea i-a lovit rapid: lipsa de lichiditate, stagnarea IPO-urilor și incertitudinile fiscale au alimentat panica.

Private equity-ul, în pragul unei repoziționări dureroase

Industria de private equity, obișnuită cu ani de creștere stabilă, se confruntă acum cu una dintre cele mai mari crize de încredere din ultimele decenii.

Valorile fondurilor scad, iar prețurile de pe piața secundară se prăbușesc. Odată un simbol al performanței pe termen lung, private equity devine tot mai riscant într-un climat marcat de volatilitate și incertitudine.

Investitorii care aleg să își vândă participațiile se vor confrunta cu o piață brutală, au avertizat consilierii.

Prețurile participațiilor de fonduri de private equity de pe piața secundară, care ajunseseră aproape de 100 de cenți pe dolar în trimestrele recente, ar putea scădea sub 80 de cenți pe dolar, au prezis ei.

„Majoritatea oamenilor nu vor să vândă sub 80% din valoarea netă a activului unui fond sau mai puțin, dar de data asta ar putea fi diferit”, a spus un bancher de top.

Dacă scăderile de pe piețele publice continuă, este probabil ca și alți investitori – nu doar fondurile de investiții – să înceapă să-și lichideze participațiile.

În lipsa unor ieșiri profitabile și cu puține perspective de redresare rapidă, ecosistemul fondurilor de private equity se vede nevoit să se reinventeze, sub presiune.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.