50 de tinere echipe de start-up-uri se alătură programului de pre-accelerare Innovation Labs 2024 în Cluj, Iași și Timișoara 

startup, echipa, calculator Sursa foto: Pexels

În urma celor trei Hackathoane desfășurate simultan weekend-ul trecut în Cluj-Napoca, Iași  și Timișoara, 50 de tinere echipe de start-up-uri tehnice s-au alăturat celor 33 de echipe deja calificate după Hackathonul din 9-10 martie din București, organizat de pre-acceleratorul Innovation Labs 202, potrivit unui comunicat de presă. Împreună, aceste echipe vor participa în programul de mentorat Innovation Labs, care se va desfășura pe parcursul următoarelor aproape 3 luni.

„Hackathoanele reprezintă etapa de selecție a acceleratorului Innovation Labs, pentru programul de mentorat de aproape 3 luni, coordonat de către Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis și Timișoara Startups cu sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, Orange România, AROBS Transilvania Software, Eviden, UiPath și Stripe, având Romanian – American Foundation, Universitatea POLITEHNICA din București și Early Game Ventures ca parteneri strategici, și în colaborare cu UEFISCDI – Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării”, potrivit unui comunicat de presă.

Cele trei Hackathoane din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara au adunat un număr de 165 de echipe, formate din tineri cu proiecte curajoase, care își propun să aibă un impact pozitiv asupra lumii prin soluțiile tehnologice propuse.

„Start-up-urile prezente s-au aliniat cu una din cele nouă verticale de afaceri ale programului: Agriculture, Blockchain, Cybersecurity, DevTools, Digital Health, Lifestyle, Retail & E-commerce, Smart City & Industry 4.0 și Sustainability. Echipele s-au încadrat la una dintre cele trei categorii, în funcție de experiența membrilor lor: echipe formate exclusiv din studenți, echipe spin-off din proiecte de cercetare din mediul universitar și echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență”, transmite informarea de presă.

Alături de echipele participante la hackathoane, s-au regăsit și numeroși membri ai comunității Innovation Labs, figuri importante în ecosistemul antreprenorial inovativ din România. Cele mai promițătoare echipe, alese pe baza votului juriului și a publicului, au avansat în etapa de dezvoltare și mentorat rapid din cadrul fiecărui Hackathon. Pe parcursul zilei de sâmbătă și a nopții următoare, un număr de 28 de echipe în Cluj, 23 în Iași și 25 în Timișoara au lucrat la perfecționarea unui prototip convingător al ideilor lor inițiale, beneficiind de îndrumarea mentorilor și a membrilor juriului.

Duminică, 24 martie, echipele au prezentat o versiune îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de business în fața juriului și a publicului, oferind o demonstrație tehnică și un elevator pitch de 2 minute. Cele mai performante și promițătoare 50 de echipe au fost selectate de către juriu și au fost incluse în programul de dezvoltare și mentorat de 10 săptămâni: 18 echipe în Cluj, 17  în Iași și 15 echipe în Timișoara. Echipele calificate încep astăzi o experiență intensivă de interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, pătrunzând treptat în lumea inovării digitale și a antreprenoriatului tehnic.

În total, cele patru hackathoan Innovation Labs desfășurate în această ediție de program la nivel național, au adus împreună aproape 900 de tineri participanți grupați în 288 de echipe înscrise. 135 de echipe s-au calificat în Hackathoane, după primele sesiuni de prezentări de sâmbăta, iar 85 dintre acestea au fost alese să beneficieze efectiv de programul de mentorat și accelerare a produselor spre obținerea unor produse minim viabile (MVP-uri).

Unele din inovațiile propuse de tinerele echipe participante la cele patru  Hackathoane Innovation Labs au atras atenția în partenerilor principali de business ai programului Innovation Labs. Astfel:

BRD – Groupe Société Générale, susținător, cu precădere, al proiectelor care vizează sustenabilitatea, în această ediție de Innovation Labs, a remarcat potențialul de business și educațional al spin-off-ului SeedPods, care dezvoltă un tip de dronă care utilizează proiectile biodegradabile care conțin semințe și alte substanțe nutritive necesare pentru ca plantele să crească și start-up-ul ElectriGo, care dezvoltă o aplicație de încărcare a mașinilor electrice prin intermediul unei aplicații care să înglobeze toate stațiile de încărcare.

În această ediție a Innovation Labs, două echipe s-au alăturat programului în categoria University Spin-off – secțiune din program susținută de Orange România, care oferă suportul necesar echipelor pentru a duce proiectele lor pe piață. Data Sweep este unul dintre proiectele care a atras atenția Orange România, prin motorul de căutare bazat pe inteligență artificială specializat în prelucrarea datelor online, care poate servi în proiecte de cercetare. De asemenea, Wandereze – proiectul care propune un hub digital care își dorește să ofere pasionaților de călătorii itinerarii și experiențe unice și să creeze o comunitate puternică.

Două dintre proiectele care au atras atenția reprezentanților AROBS Transilvania Software, sunt Sensera, care a dezvoltat o aplicație inovatoare pentru terapia pacienților cu paralizie facială și Pandalyze – aplicația-jurnal care analizează emoțiile prezente în text și oferă sugestii pentru gestionarea sentimentelor negative.

Eviden este o companie direct interesată de proiectele de Cybersecurity, inclusiv prin propunerea de Open Challenge-uri din această ediție de program. Reprezentanții Eviden au remarcat în Hackathoanele Innovation Labs echipele Misha și Ward.

Echipele și produsele identificate cu potențial de către UiPath în Hackathoanele Innovation Labs sunt Vegloo, care ajută, prin soluția propusă, la reducerea risipei alimentare, BrainFill – o platformă educațională inovatoare, Accent Bridge – un program bazat pe IA care combate neînțelegerile din conversații prin eliminarea accentului în timp real și KULTH (ex Mecena) – o aplicație bazată pe IA care explorează și interpretează opere de artă și texte, aducându-le în realitatea augmentată.

De asemenea, reprezentanții Stripe au fost impresionați de ideea celor de  la Electrify – un ecosistem dinamic de management al energiei electrice, utilizând inteligență artificială, servicii de securitate cibernetică și instrumente intuitive de vizualizare și a celor de la Dockiddo (ex TinyHeal) – o aplicație gamificată care urmărește să acopere nevoia unei educații medicale accesibile și distractive.

Cele 85 de echipe care s-au calificat, în urma Hackathoanelor, în programul de mentorat de aproape 3 luni, vor participa la sesiuni de instruire în grup și individuală, precum și la prelegeri susținute de reprezentanții ecosistemului de startup-uri de tehnologie, inclusiv reprezentanți ai partenerilor programului. Scopul spre care se îndreaptă fiecare echipă este acela de a-și dezvolta ideea într-un produs minim viabil (MVP). Cele mai bune produse vor fi prezentate de către echipe în fața partenerilor, a reprezentanților media, a potențialilor investitori și a publicului larg la Startup Fair și pe scena finalei Demo Day, ambele evenimente având loc în aceeași zi, pe 30 mai. Echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.

În acest an, Innovation Labs a anunțat un parteneriat strategic pe termen lung cu fondul de investiții Early Game Ventures. Aceștia vor investi inițial 500.000 de euro într-una din ideile de afacere dezvoltate în ediția Innovation Labs 2024, și este de așteptat ca valoarea investițiilor să crească în viitoarele ediții. Reprezentanții Early Game Ventures s-au implicat în recrutarea participanților la program împreună cu organizatorii locali ai Innovation Labs, prin intermediul unei serii de evenimente conexe desfășurate în centrele naționale ale programului, precum și în alte centre secundare afiliate.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *