60 de milioane de la Fondul de Rezervă al Guvernului pentru Agricultură. Plata la hectar pentru fermieri nu se poate face altfel, pentru că MADR nu are banii

Ferma, fermieri, guvern olandez Sursă: Unsplash

Ministerul Agriculturii va primi 300 de milioane lei din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului, bani ce le trebuie ca să cofinanțeze, până la finalul lui 2023, mecanismul subvențiilor directe către fermieri prin APIA și AFIR, potrivit unui proiect de OUG publicat pe site-ul SGG.

MADR gestionează fondurile din Politica Agricolă Comună, al cărei pilon central îl reprezintă plățile directe către fermieri iar 2023 este ultimul an în care s emai pot accesa fondurile din PAC 2014 – 2020, program mult întârziat și care se finalizează oficial la 31 decembrie. Mai sunt 491 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, care vin de la Bruxelles, până la sfârșitul anului, pentru plata la hectar destinată fermierilor români, dar Agricultura nu-i poate distribui pentru că trebuie să vină cu o cofinanțare de 60 de milioane euro, bani pe care nu-i are. Acesta este scopul alocării din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Este de precizat, banii propriu-ziși vor intra în conturile fermierilor în Trimestrul 1 2024, dar, ca acest lucru să se întâmple, toată documentația trebuie finalizată până de Revelion și trimisă la Bruxelles, spre verificare și acceptare. Dacă Agricultura face dovada că are banii pentru cofinanțare, atunci UE închide birocratic această alocare până de Revelion și alocă partea sa de finanțare, în așa fel încât suma totală pentru fermieri – 551 milioane euro(491 + 60 milioane euro) intră la plată începând din ianaurie 2024.

Guvernul Ciolacu a „intrat cu buldozerul”, pe sfârșit de an, în Fondul de Rezervă aflat la dispoziția sa pentru a aloca sume pentru mai toate ministerele, dar și agenții și servicii secrete, ca acestea să poată acoperi salariile pentru angajați și pentru a cofinanța unele proeicte cu fonduri europene în care sunt implicate.

Amintim că Guvernul a aprobat recent un proiect de ordonanță de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare, prin care amână pentru 2024 plata unor drepturi salariale câștigate în instanță, transferă bani europeni în fondul de rezervă și pune stop la achiziții de mobilă și evenimente din bani publici. Economedia a scris pe larg AICI despre acest proiect. Noua ordonanță pare că permite numeroase redistribuiri de bugete între ministere și în cadrul diverselor tipuri de cheltuieli, în contextul în care Guvernul ia în calcul să nu mai facă rectificarea bugetară în acest an. Ministerul Finanțelor nu precizează ce economie vor aduce la buget aceste măsuri.

Sursă: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *