Facturi la întreținere chiar duble pentru bucureșteni, după ce a crescut prețul gigacaloriei

calorifer, incalzire, energie termica Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Bucureștenii au primit facturi mult mai mari, chiar duble la întreținere, în primele luni ale acestei ierni, după ce abia recent au intrat în vigoare noile tarife de apă caldă și încălzire, ca urmare a faptului că prețul gigacaloriei a fost majorat la final de primăvară, când deja fusese oprită furnizarea de căldură.

De exemplu, pentru un apartament de două camere, neizolat, la care sunt înregistrate două persoane, costurile cu întreținerea s-au dublat, față de anul trecut. Dacă factura la întreținere era de 262 lei anul trecut, pentru luna noiembrie, factura primită în acest an pentru aceeași lună s-a dublat, ajungând la 533 lei.

Pentru un alt apartament de două camere, la care este înregistrată o persoană la întreținere, costurile au crescut de la 318 lei în luna noiembrie 2021 (când a fost inclus și un cost suplimentar de 50 de lei pentru o revizie în bloc) la 436 lei în noiembrie 2022. Pentru acest apartament costurile cu căldura aproape s-au dublat, de la 142 lei în noiembrie 2021 la 253 lei în noiembrie 2022.

Bucureștenii plătesc acum costuri mai mari la întreținere deoarece abia acum se vede efectul majorării prețului gigacaloriei de la 1 aprilie 2022, în contextul în care în primăvară costurile cu încălzirea scad ca urmare a temperaturilor mai mari, iar furnizarea căldurii a fost oprită de la 31 martie 2021.

Astfel, prețul gigacaloriei a crescut la 330 lei plus TVA, de la 137 lei plus TVA, un preț care nu mai crescuse din 2011.

Însă căldura și apa caldă s-au scumpit și mai mult, deoarece la 1 aprilie 2022 s-a revenit la cota de TVA standard de 19%, după ce aceasta a fost redusă temporar la 5% pe durata sezonului rece 2021/2022.

Așadar, prețul plătit de bucureșteni pe căldură și apă caldă este de fapt de 392 lei, față de 143 lei anterior.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, declara atunci că majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie este necesară, el menţionând că acest tarif nu a mai fost schimbat din 2011.

Pe lângă preţul plătit de populaţie, Primăria Capitalei mai vine cu o subvenţie de aproximativ 650 de lei, pentru a acoperi costul total al gigacaloriei, care se ridică la 980 de lei pe lună.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Mda…
    De la 150 lei 3 camere ați ajuns la 300.
    Lasă că va plătesc fraierii din “provincie ” subvențiile!
    Ca la metrou.

    • Du-te și plimba-te. Bucuresti-ul produce în PIB mult mai mult. Cu alte cuvinte, în afara de Cluj, Timișoara și încă vreo câteva orașe mari cam tot restul iau bani de la București, nu dau.

        • Voi ăștia din București care aveți malluri, muzee, cluburi, piste de biciclete, parcuri de distracție, zone verzi, zgârie nori, hoteluri de 5 stele, Dâmbovița și o salva de lacuri superbe, metrou, aeroport, tramvaie etcetera, ce va plângeți de factura dubla de la 250 la 500 de lei, facturi de sute de lei sunt și în provincie și acolo copii nu au malluri, muzee, cinema, spitale, scoli de fițe, grădinițe, McDonald’s, cluburi de sport, stadioane și altele. Sa va fie rușine vouă celor care credeti că voi meritați toate astea doar pentru că faceți pibul mai gros. Tot la tara veniți vinerea să luați oua, găini, porci și altele. Nu mai aveți loc la ieșire din București vineri seara și la intrare duminică seara. sictir celor care nu respectați țara și românii din provincie.

        • noi toți subvenționam gazele la 0.31! Așa că statul vă oferă subventie! Plus și aveți ceea ce plătiti pe când la bloc facturile sunt duble iar caloriferele reci!

      • Ce va mai plâng de mila….
        D,aia trebuie sa se împrumute “capitala ” ca da banii în teritoriu…🤣🤣🤣
        Gică, ghinion! Vinde și muta-te la bloc. Sau roagă-l pe istețimea sa de mai sus sa te lase sa te bransezi la blocu lui.

  2. Facturile sunt umflate ,in luna noiembrie blocul in care locuiesc nu a avut nici caldura si nici apa calda si totusi am primit o factura de peste 3100 de lei ,eu numesc acest lucru furt sau excrocherie iar autoritatile se fac ca nu vad , Nicusor nici pana in ziua de azi nu a spus din ce se compune pretul la giga calorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *