Analiză Conso: Crește fiscalitatea pentru veniturile din investiții

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Din 2023 veniturile din dobânzi, dividende, speculații cu acțiuni vor fi taxate mai sever, iar investitorii ar trebui să se gândească de acum la strategiile optime, arată o analiză a platformei Conso.ro. Dacă în ultimii ani codul fiscal operabil între 2018 și 2022 prevedea că opțională plata CASS pentru veniturile din investiții care nu depășeau 12 salarii minime brute pe țară, din 2023 acest prag este mutat la 6 salarii minime brute.

Dacă salariul minim brut ar rămâne la finalul anului la valoarea din ianuarie 2023, adică 3.000 lei, asta ar presupune că toți cei care obțin venituri din dividende, dobânzi, speculații cu acțiuni în acest an mai mari de 18.000 lei ar datora din 2024 10% pentru contribuția de sănătate, notează Cristian Dogaru. Asta în condițiile în care statul oricum reține un impozit de 10% din dobânzile bancare aplicat la sursă și, din 2023, un impozit de 8% pe dividende reținut tot la sursă (majorat de la 5% aplicat în 2022).

Ce înseamnă aceste praguri? Conso.ro oferă câteva scenarii.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Spre exemplu: avem un investitor care a plasat bani în depozite bancare în ianuarie 2023 în valoare de 200.000 lei, pentru care va primi în acest an o dobânda de 9%. Mai are și acțiuni la bursă în valoare de 100.000 lei pentru care ar putea primi pe parcursul anului dividende de 8.000 lei. Dobânda la termen este de 18.000 lei, din care statul reține la sursă 10%, adică investitorul nostru va rămâne cu 16.200 lei. Din cei 8.000 lei primiți că dividende se reține un impozit de 640 lei și rămâne un venit net de 7.360 lei. Rezultă un venit total de 23.560 lei din care ar trebui să se rețină încă 10% pentru sănătate (2.356 lei), deci investitorul nostru care încasează dobânzi și dividende în acest an ar trebui să pună de-o parte respectiva suma pentru taxele din 2024.

Există alternative? “Dacă dobânzile bancare la termen riscă să ne modifice pragul de impozitare (ar putea depăși 6 salarii minime brute pe țară) o soluție poate fi mutarea unei părți din bani în titluri de stat, unde nu există impozit pe dobânda, și în acest fel se diminuează sumele totale datorate Fiscului”, arată analiza.

Pentru dividende nu există însă alternative, exceptând poate mutarea investiției în companii de creștere, care folosesc profitul pentru dezvoltare și nu își recompensează investitorii cu dividende.

Schimbări și la bursă

Din acest an, cota de impozitare de 10% aplicată câștigului net anual din activitatea de tranzacționare la bursă va fi redusă la 1% sau la 3%, ținând cont de perioada de deținere a acțiunilor (mai mare, respectiv mai mică de 365 zile). Cota redusă de impozitare se va aplică tuturor tranzacțiilor realizate în câștig, începând cu 1 ianuarie, iar, conform noilor prevederi, pierderile fiscale nu se compensează și nu se reportează.

Calculul, reținerea și declararea, precum și plata impozitului sunt în sarcina brokerilor, iar clientul va fi degrevat de aceste etape, realizate în mod individual până acum, notează analiza. Impozitul va fi reținut, la data tranzacției, pentru fiecare operațiune realizată în câștig. Cu alte cuvinte, sunt penalizate speculațiile (pierderile nu pot fi compensate), iar investitorii vor trebui să se concentreze mai mult pe conservarea capitalului din acest an decât pe obținerea de câștiguri pe termen scurt.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Creste gradul de neconformare din cauza legislatiei tilharesti prin care guvernantii isi introduc miinile in buzunarele noastre . O minunata placuta suedeza pentru toti bugetarii .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.