UE pregătește reguli mai stricte pentru rapoartele financiare ale companiilor şi activitatea firmelor de audit, după „lecția” Wirecard

contract, interviu Sursa foto: Pexels

Uniunea Europeană va pune în practică lecţiile învăţate din scandalul Wirecard astfel încât pentru anul viitor vor fi propuse reguli mai stricte cu privire la rapoartele financiare ale companiilor şi activitatea firmelor de audit, a declarat joi comisarul european pentru stabilitate financiară, Mairead McGuinness, transmite Reuters.

Compania germană de plăţi online Wirecard a dat faliment în 2020, în ceea ce a fost cel mai mare scandal de fraudă din Germania de după cel de-al doilea război mondial, după ce firma de audit EY nu a putut confirma existenţa unor sume de 1,9 miliarde de euro în bilanţul contabil al companiei.

“Wirecard este un semnal de alarmă. Wirecard a spus şi a vândut o poveste bună, dar care nu era adevărată”, a spus Mairead McGuinness într-un discurs ţinut joi la European Policy Center. “Din ce în ce mai mult, membrii board-urilor ar trebui să se gândească de două ori dacă au de gând să fie atenţi la responsabilităţile lor, în loc să se uite doar la cifrele de profit”, a adăugat comisarul european.

Executivul comunitar va demara o procedură de consultare publică, după vacanţa de vară, şi intenţionează să prezinte o propunere legislativă la finele acestui an, a spus Mairead McGuinness. Comisia va examina dacă responsabilităţile membrilor board-urilor companiilor privind furnizarea de rapoarte financiare corecte sunt definite în mod clar. Consultarea va scoate în evidenţă cum poate fi îmbunătăţit rolul comitetelor de audit şi dacă acestea ar trebui să fie obligatorii. De asemenea, Mairead McGuinness a apreciat că ar putea fi nevoie de noi acţiuni pentru a asigura competiţia pe piaţa de audit, unde primii patru jucători, EY, KPMG, Deloitte şi PwC, controlează împreună 92% din piaţă. Aceasta în contextul în care UE introduce cerinţe pentru companii solicitându-le să publice rapoarte cu privire la “sustenabilitatea” activităţilor lor, pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor privind reducerea emisiilor de carbon. “Nu aş dori să văd aceeaşi concentrare a controlului cu privire la rapoartele de sustenabilitate”, a spus McGuinness făcând referire la cele patru mari firme de audit.

Uniunea Europeană a introdus noi reguli pentru piaţa de audit în 2016, reguli care obligă companiile să schimbe auditorii la câţiva ani şi au introdus un plafon pentru servicii de non-audit, însă există diferenţe de la o ţară la alta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: